Hatay’da, nüfusu 75 bin üzeri 8 İlçe Belediyesi, 3 ay içinde HAYVAN BAKIMEVİ kuracak
Hatay Büyükşehir Belediyesi, sahipsiz sokak hayvanlarını toplatmanın ilçe belediyeleri görev ve sorumluluğunda olduğunu duyurdu.
Hatay Büyükşehir Belediyesi, bir açıklama yaparak, nüfusu 75 binin üzerinde olan Hatay’ın 8 ilçesinde, sokak hayvanlarını toplatma, hayvan bakımevi kurma görev ve zorunluluğunun ilçe belediyelerine ait olduğunu duyurdu.
Bu konuda, geçtiğimiz günlerde, ilçe belediye başkanları ve ilgili yöneticilerin de katılımıyla, Valilik’te, Vali Rahmi Doğan başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildiği ve konunun burada da gündeme geldiği kaydedildi.
Hatay Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, sahipsiz sokak hayvanlarının toplatılmasının ilçe belediyelerinin görevi olduğu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
“Hatay Valimiz Sayın Rahmi Doğan başkanlığında, 21 Nisan günü ilçe belediye başkanlarının katılımıyla yapılan toplantıda, nüfusu 75 bini aşan ilçe belediyelerinin hayvan bakımevi kurması ve sokak köpeklerini toplama görevinin de ilçe belediyeleri tarafından yapılması konuları görüşülüp karara bağlandı. Toplantıda alınan karar, 7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre, ‘Büyükşehir Belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevi kurar’ maddesinden yola çıkılarak alınmıştır.
Nüfusu 75 bini aşan ilçe belediyelerinin 3 ay içinde gerekli çalışmaları yaparak, hayvan bakımevi kurmaları, hayvan bakımevleri kurana kadar da kendi bünyelerinde sahipsiz hayvan toplama ekibi kurmaları ve topladıkları sahipsiz hayvanları da HBB hayvan bakımevine teslim etmeleri kararlaştırılmıştır.
“TEDAVİLERİ VE KISIRLAŞTIRMA İŞLEMLERİ TAMAMLANAN HAYVANLAR, TEKRAR, ALINDIKLARI İLÇE BELEDİYELERİNE TESLİM EDİLECEKTİR”
Bu süreçte, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin, Defne ilçesindeki Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, sadece yaralı ve hasta köpeklerin tedavi, bakım ve kısırlaştırma işlemlerinin yapıldığı, bir nevi hayvan hastanesi görevi görecektir. Tedavileri ve kısırlaştırma işlemleri tamamlanan hayvanlar, tekrar, alındıkları ilçe belediyelerine teslim edilecektir.
İlçe belediyeleri, hayvan ve toplum sağlığı gözetilerek, bakıma muhtaç hayvanlar ile yasaklı ırklara, kendi bünyelerinde oluşturdukları bakımevleri ve doğal yaşam alanlarında bakmaya devam edeceklerdir. Alınan bu kararlar doğrultusunda, sahipsiz sokak köpeklerini toplama görevinin ilçe belediyelerinde olduğunu bir kez daha hatırlatır, kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.”
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin bu açıklamasına göre, nüfusu 75 binin üzerinde olup, hayvan bakımevi kurma görev sorumluluğu olan ilçe belediyeleri şunlar: Antakya, İskenderun, Defne, Dörtyol, Arsuz, Kırıkhan, Dörtyol, Reyhanlı, Samandağ.
Hatay’da, nüfusu 75 binin altında olan Kumlu, Belen, Yayladağı, Erzin, Payas, Altınözü ile Hassa ilçelerinde ise hayvan bakımevi kurulması gerekmiyor. -Cemil Yıldız-