Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Büyüyen Suriye Sermayesine Kanuni Bilgilendirme

Suriyelilerin öz yeterliliğinin sağlanmasına dönük uyum ve entegrasyon konularına odaklanan

Suriyelilerin öz yeterliliğinin sağlanmasına dönük uyum ve entegrasyon konularına odaklanan Türkiye’de, Suriye sermayesi ile büyüyen işletme kalabalığına bilgilendirme seminerleri düzenleniyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, ülkelerindeki savaştan kaçıp Türkiye’nin özellikle sınır illerinde yerleşik hayata geçen Suriyeliler, 5 bini aşkın şirket kurdu. Bu ‘ek’ ekonominin 2017’ye ne şekilde yansıdığı ise henüz bilinmiyor. Ancak uzun bir dönem ciddi bir kayıt dışılık yaratan Suriyeli göçmenler, Türk Ekonomisi içinde artık ‘itici’ bir güç görevi görüyor.
Oluşan bu ciddi sermayenin ve kalabalık iş gücünün entegrasyonu için harekete geçen illerden biri de Hatay. Bu kapsamda çalışma yapan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), Suriyeli KOBİ’lere yönelik olarak Türk Ticaret Kanunu ile ilgili bir bilgilendirme semineri düzenledi
-VALİLİK KATKILI-
Hatay Valiliği’nin katkıları başta olmak üzere, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın anlaşmasıyla, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Akdeniz ABİGEM koordinasyonuyla Suriyeli KOBİ’lere yönelik bilgilendirme seminerleri devam ediyor.
İki gün süren seminerin ilk gününde; DOĞAKA’dan Serdar Çınar, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)’nden Duygu Şavur Tanrıverdi ve Doğu Akdeniz ABİGEM Direktörü-KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitmeni İdil Siret Teoman tarafından katılımcılara bilgi verildi.
-SIKINTILAR BELLİ-
İTSO Meclis Başkan Servet Ugutmen, seminer öncesi yaptığı konuşmasında, “Türkiye’de yaşanan sıkıntılar belli. Bölgemizdeki Suriyeli KOBİ’ler de ticari faaliyetlerini sürdürmektedir. Suriye’deki firmaların hayatlarını devam ettirebilmeleri, Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişiklikleri bilmesi, doğru ve yerinde kararlar alabilmeleri adına bu tür toplantılar da bir fırsattır” dedi. Seminer kapsamında, DOĞAKA’dan Serdar Çınar ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nden (İLO) Duygu Şavur Tanrıverdi, katılımcılara ilgili kanunun detaylı içeriği noktasında bilgi verdiler. İTSO’da düzenlenen bilgilendirme seminerine; İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, İTSO Eğitim Vakfı Başkanı Doğan Eten, İTSO Meclis üyesi Fuat Keser, DOĞAKA’dan Serdar Çınar, Uluslararası Çalışma Örgütü’nden (İLO) Duygu Şavur Tanrıverdi ve Doğu Akdeniz ABİGEM Direktörü-KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitmeni İdil Siret Teoman ve bölgede ticari faaliyet gösteren KOBİ işletme yetkilileri katıldı.  -Tamer Yazar-