Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çadırlar kışa direniyor!

Salgın ise hızlı yayılıyor! Bir kış daha geldi ve çok

Salgın ise hızlı yayılıyor!

Bir kış daha geldi ve çok sayıda yerinden edilmiş insan hala sel basan kamplardaki çürük çadırlarda yaşıyor. İdlib’deki kamplarda barınan insanlar için acilen daha fazla desteğe ihtiyaç var. Ancak asıl sıkıntı, Hatay’a komşu topraklardaki koronavirüs vakaları ve aşılamadaki sıkıntı!

Hatay’a komşu topraklarda çadır kentlerde barınan on binlerce Suriyeli, ağır geçen kış şartlarının zorluğu altında yaşam savaşı verirken, bölge, küresel salgının da tehdidi altında.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü sınır kapısı üzerinden giden yardımlarla ayakta kalmaya çalışan bölgedeki siviller için konuşan, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Krizi için Bölgesel İnsani Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts, “Kuzeybatı Suriye, nüfusun yalnızca %2,5’inin tam olarak aşılanmış olmasıyla, dünyadaki en düşük Kovid-19 aşılama oranlarından birine sahip. Bu arada Kovid de yayılmaya devam ediyor. Salgına karşı yeni kurulan çadırlı Kovid tedavi merkezlerinde ise birçok hastaya bakım yapılıyor” dedi.

-KIŞ ETKİSİ-

Suriye’nin Türkiye sınır hattında yaşanan sağanak yağışlar ise bölgede bulunan sivillerin sığındığı çadır kentleri sular altında bıraktı.

İdlib’de veri çalışmaları yürüten Suriye Acil Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallaj, saha ekibinin yaptığı çalışma sonucu, 24 çadır kenti su bastığını ve binlerce çadırının su altında kaldığını tespit ettiklerini söyledi. Hallaj, “İdlib’de insani yardım faaliyeti yürüten kuruluşların, zorla yerinden edilen sivillere yönelik çalışmalarını artırması gerekiyor” dedi.

Her geçen gün insani krizin arttığını ifade eden Hellaj, oluşan zararı karşılamak için hızlı çözüm üretilmesi gerektiğini vurguladı.

-GENEL TABLO-

10 yıldır süren iç savaşın İdlib noktasında sıkışan barışı adına çözüm yolları zorlanırken, bir uyarı da Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’den geldi. Pedersen, BM Güvenlik Konseyi’ne yönelik brifinginde, Suriye’nin istikrarsızlık yaymaya devam ettiğine dikkati çekti. Ülkede açlık ve yoksulluğun patladığını ve 14 milyon kişinin yardıma muhtaç olduğunu belirten Pedersen, “Suriye, paralı savaşçıların, uyuşturucu kaçakçılığının ve terörün sığınağı haline geldi” dedi.

Bilindiği gibi, Hatay da bu uyarı bağlamında sık sık sınır ihlallerine sahne olurken, insan kaçakçıları yanı sıra bölgedeki terör unsurlarının da kaçak geçişleri bir güvenlik sorunu olarak gündemdeki yerini koruyor.

-GELECEK SENE-

Ülkede son 10 senedir süren çatışmalara bir nokta koyması beklenen ve bu yolla da milyonlarca yerinden edilmiş Suriyelinin evlerine dönüşü için bir yol haritası sunması beklenen siyasi çözüm için de konuşan Pedersen, “Kimse, Suriye’de mucize ve hızlı bir çözüm süreci beklemesin. Suriye’de kalıcı barışın sağlanması, ancak kademeli bir şekilde olabilir. Umarım bu yıl, Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararının uygulanmasına yönelik somut adımlar üzerinde çalışabiliriz” dedi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yine de umutlarını yitirmediklerini belirterek, “Bölgedeki hiçbir aktör, çatışmalarla ve askeri yöntemle şimdiye kadar hiçbir şey elde edemedi. Suriye’deki stratejik açmaz sürdü. Askeri bir çözümün olmayacağı, çok daha net bir şekilde görüldü. Ayrıca yerlerinden olanlar, başka ülkelere göç edenler, yaşanan sıkıntılar, ekonomik çöküntü, ülkenin bölünmesi, bize ne türlü riskler ve maliyetlerle karşılaşacağımız konusunda bilgi verdi. Kabul edilemez, kötüleşen bir açmazı yönetmek, sadece aptallık olur” diye konuştu.

-SİYASİ ÇÖZÜM-

Pedersen, şimdiye kadar, savaşı sonlandırabilecek tüm taraflarla yaptığı her görüşmesinde bu dinamikleri üstüne basa basa vurguladığını belirterek, “Her geçen ay, daha fazla siyasi ve ekonomik adımlara ihtiyaç duyulduğu, Suriye’de çözüm için tüm bunların ancak birlikte gerçekleşebileceği anlayışına sahibim. Bütün bu angajmanlardan edindiğim izlenim, taraflarda hala büyük bir güvensizlik olduğu yönünde. Yine de daha geniş bir siyasi süreç yoluyla nelerin mümkün olabileceğine her taraftan yeterince ilgi var. Suriye’deki siyasi çözüm sadece Suriyelilere bağlı değil. Açıkçası, taraflar arasında anlaşmalar sağlanır sağlanmaz, Cenevre’de Anayasa Komitesi’nin 7’nci oturumunu toplamaya hazırım” ifadelerini kullandı.

Tamer Yazar