Cahit Berkay kırık parmakla çaldı

Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük ve yetenekli telli çalgılar sanatçısı Cahit Berkay konser öncesi bir sosyal medya mesajı yayınlayarak kırık parmakla bile çalabileceğini gösterdi. Usta sanatçı berkan mesajında “ Kırık parmakla çalarım, kırık kalple asla “ dedi. Cahit Berkay kimdir? 1946’de Isparta da doğdu. Memleketi Senirkent’tir. 1959’da ailesi ile birlikte İstanbul’a geldi. Fındıklı Ortaokulu’nun ardından Kabataş […]

Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük ve yetenekli telli çalgılar sanatçısı Cahit Berkay konser öncesi bir sosyal medya mesajı yayınlayarak kırık parmakla bile çalabileceğini gösterdi. Usta sanatçı berkan mesajında “ Kırık parmakla çalarım, kırık kalple asla “ dedi.

Cahit Berkay kimdir?

1946’de Isparta da doğdu. Memleketi Senirkent’tir. 1959’da ailesi ile birlikte İstanbul’a geldi. Fındıklı Ortaokulu’nun ardından Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdi.[4] İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde yüksek eğitimini tamamladı.
Müziğe ilkokulda mandolin çalarak başladı. 1960-1965 tarihleri arasında amatörce müzik yaptı. 1962’de “Siyah İnciler” adlı grubunu kurdu. 1965’te Selçuk Alagöz orkestrasında profesyonel müzik dünyasına adım attı. Selçuk Alagöz ile 1966’da Altın Mikrofon’a katıldı ve 3. oldu. 1967’de ise Rana Alagöz’ün arkasında çalıp, 1967 Altın Mikrofon’da bir kez daha üçüncü oldu.
1968’de Alagöz orkestrası bateristi Engin Yörükoğlu ile Moğollar adlı rock grubuna, gitarist Tahir Nejat Özyılmazel’in yerine girdi. Grubun ilk dönemlerinden besteleri Aziz Azmet ve Murat Ses ikilisi yaparken, Azmet’in 1970’te gruptan ayrılması ise Cahit Berkay besteci kişiliğini ön plana çıkardı. Cahit Berkay’ın ön plana çıkması ile grup Psychedelic rock ve rock and roll yerine daha folklorik ve Anadolu rock adı verilen tarza yöneldi. Gitar dışında bağlama, cura ve yaylı tambur da çalmaya başladı.
Cahit Berkay bestesi “Dağ ve Çocuk” ile popüleriteleri arttı ve 1971’de yeni bir grup arayan Barış Manço ile çaldılar. Bir yandan da solo kariyerine devam eden grup aynı yıl Danses et Rythmes de la Turquie albümünü çıkardı. Çoğunluğu Murat Ses bestelerinden oluşan bu albüm, Fransa’da “French Academie Charles Cros Grand Prix Du Disque” ödülü aldı. Bu ödül sonrası Manço’dan ayrılan grup kendi kariyerlerini devam ettirmeye karar verdi.
Moğollar, bu dönemden sonra solo 45’likler yanında, Selda Bağcan, Cem Karaca ve Ali Rıza Binboğa ile de çalıştı. Karaca’nın en önemli şarkılarından “Namus Belası” kaydedildi. 1975’te Berkay, yeniden Paris’e döndü. Eski grup arkadaşı Engin Yörükoğlu ile Moğollar’ı ikili olarak devam ettirdi. 1975’te neredeyse hepsi Berkay bestesi olan “Hittit Sun” albümü yurtdışında piyasaya çıktı. Bunun başarısı ile Berkay ve Yörükoğlu, 1976’da Klasik Türk müziği eserlerinden oluşan “Ensemble d’Cappadocia” albümünü çıkardı ancak albüm çok az sattı. 1976’da Kütahya’da kısa dönem askerlik yaptı. Berkay, grubu 1978’e kadar devam ettirse de grup dağıldı.
1993’te toplanan imza kampanyası ile Moğollar yıllar sonra tekrar bir araya gelmeye karar verdi. Grup bir yıl sonra “Moğollar 94” albümü ile geri döndü. Önceki dönemlerinden farklı olarak politik ve çevreci mesajlar vermeye başladılar. Şarkıların çoğu Cahit Berkay’a aitti. Ayrıca, Berkay bu albümle birlikte vokallere de geçmişti. Berkay’ın söz yazımında Turgut Berkes ile çalıştığı 1996 tarihli “4 Renk” ve 1998 tarihli “30. Yıl” albümleri de 1994 albümü tarzındadır.
Cahit Berkay, grup arkadaşı Taner Öngür ile birlikte Coca Cola’nın sponsorluğunu yaptığı Rock’n Coke festivaline karşı olarak Barışarock festivalinin düzenlenmesine destek oldu. 2004’te “Yürüdük Durmadan” albümü çıkardılar. 2008’de Cahit Berkay, vokali Cem Karaca’nın oğlu Emrah Karaca’ya bırakıp, gitarist ve besteci olarak Moğollar’da devam etti. Çoğu Berkay bestesi olan “Umut Yolunu Bulur” albümü 2009’da yayınlandı. – Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version