Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çalışma, Büyükşehirlerde!

Valilikler tarafından yürütülecek… İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün, Ankara’daki

Valilikler tarafından yürütülecek…

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün, Ankara’daki Suriyelilerin kayıtlı olduğu şehre gönderileceğini açıklamasının ardından gözler, Hatay ve diğer kentlere çevrildi. Konuyu gündeme taşıyan isim ise İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan oldu.

Türkiye’de kayıtlı geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı, 19 Ağustos 2021 tarihi itibariyle bir önceki aya göre 10 bin 688 kişi artarak toplam 3 milyon 701 bin 584 kişi olurken, bu kalabalıktan Hatay’a düşen rakam 436 bin 472 kişi olmuştu. Eylül rakamları henüz paylaşılmadı. Ancak Ankara merkezli bir tartışma, Hatay ve diğer kentlerdeki kayıt dışı Suriyelileri ve ekonomi içerisindeki durumlarını gündeme taşıdı.
Meclis’te düzenlediği basın toplantısında bu konuya dikkati çeken ve Göç İdaresi’nin, “Yabancılara ait vergi levhası olmayan işyerleriyle ilgili mevzuat çerçevesinde her türlü yaptırım uygulanacak” kararı aldığını da belirten Türkkan, Türk vatandaşı olan esnafın bu duruma yıllardır isyan ettiğini söyledi. Bilindiği gibi bu konu uzun bir süre Hatay’daki esnafın da tartışma başlıklarından bir tanesini oluşturmuştu.
Türkkan, bu konuda tespitleri ışığında, “Sorunu çözmek istiyorsanız izin aldığı il dışından gelen Suriyelilerin ve diğer sığınmacıların başka illerde ev ya da dükkan kiralamasının önüne geçersiniz, yaptırımlar getirirsiniz” diye konuştu.
Göç İdaresinin aldığı kararların sadece Ankara’yı kapsamasını eleştiren Türkkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Niye sadece Ankara? Ankara’ya kayıtlı olmayan Suriyelileri gönderiyorsunuz da İzmir, Bursa, Çanakkale, Trabzon, Antalya, Muğla, Hatay ve Mersin’dekileri niye göndermiyorsunuz? Ankara’daki Suriyelileri kayıtlı oldukları illere gönderince sorun çözülüyor mu? Yoksa esas maksat; 2019 yılında yazdıkları göç raporuyla alakalı ortağınızın gözünün önünden Suriyelileri çekip, bu ittifaka zarar gelmesini istemediğiniz için mi sadece Ankara ile sınırlı? Yani ortağınız Suriyelileri görmezse Türkiye’de göç meselesi çözülecek mi? Bir erken seçimin fitilinin ateşlenmesinden mi korkuyorsunuz?
Sığınmacılar, Türkiye’de kalmayacak. Ya ülkelerine dönecekler ya da güya hümanizmin kitabını yazan Avrupa onları bağrına basacak. Başka hiçbir şartı kabul etmiyoruz.”
-TARTIŞILDI!-
İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan’ın gündeme taşıdığı konu, geçtiğimiz günlerde Ankara’da gündeme gelmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında önceki yapılan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, büyükşehirlerde yaşayan sığınmacılarla ilgili önemli kararlar alınmıştı.
Toplantıda, başka illerde kayıtlı olduğu halde büyükşehirlerde yaşayan sığınmacıların tespit edilerek illerine gönderilmesi, ikâmet izni olmayan göçmenlerin de sınır bölgesindeki kamplara ya da sınır ötesinde kurulan yeni yerleşim alanlarına dağıtılması “öncelikli politika” olarak belirlenmişti.
Bu kapsamda pilot uygulamanın başkentten başlatıldığı ifade edilerek, büyükşehirlerin mülki sınırlarının yeni sığınmacılara kapatılacağı, başka illerde kayıtlı olduğu halde büyükşehirlerde yaşayan sığınmacıların tespit edilerek illerine geri gönderilmesi planlandı.
Ayrıca izinsiz çalışan, vergi levhası olmayan sığınmacılara ait işyerlerine de yaptırım uygulanacağı kaydedildi. Çalışmanın, her ilde Valilikler tarafından yürütüleceği de ifade edildi.
-BELEDİYELER!-
Ankara’da bunlar tartışılırken, ‘göçmenler/sığınmacılar’ başlığında duran ve ‘uyum/adaptasyon’ konularında sıkıntılar yaşayan birçok belediyenin katılımıyla, önemli bir toplantı dün itibariyle başladı.
MARUF On the GO kapsamında; Marmara Belediyeler Birliği, İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM Academy) ve Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği işbirliğinde düzenlenen Yerel Yönetimler ve Göç Sertifika Programı ile beraber, belediye çalışanları ve yöneticilerinin, başta düzensiz göç ve geçici koruma olmak üzere uluslararası göç ve göç yönetimi alanında bilgi sahibi olmaları ve belediyelerin kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesine katkı sağlanması hedefleniyor.
Prof. Dr. M. Murat Erdoğan, Prof. Dr. Ayhan Kaya, Dr. Nihal Eminoğlu, Dr. Yahya Can Dura ve Dr. Hakan Gülerce yürütücülüğünde gerçekleştirilecek ve 5 gün sürecek program kapsamında; göç, yerel yönetimler, sosyal uyum konuları interaktif bir biçimde ele alınacak. Düzenlenecek sertifika programı dahilinde küresel düzeyde yaşanan gelişmelere ve iyi uygulama örneklerine de yer verilecek.
Zoom uygulaması üzerinden online olarak gerçekleştirilecek sertifika programı, belediye çalışanlarının katılımına açık ve ücretsiz. Toplantıya, Hatay gibi 400 bini aşkın sığınmacıya ev sahipliği yapan bir kentten her hangi bir belediyenin katılıp katılmadığı bilinmiyor.
Toplantıya, Hatay gibi oldukça kalabalık (424 bin 401) bir sığınmacı nüfusuna ev sahipliği yapan Şanlıurfa’dan (Harran Üniversitesi) Dr. Öğr. Üyesi Hakan Gülerce, “Deneyimsel Öğrenme Metoduyla Göç: Göçmen Bavulu” başlığıyla katılıyor. -Tamer Yazar-