Hazine ve Maliye Bakanlığının Orta Vadeli Program’ından esnek çalışma dönemi için yeni planlar devrede. Açıklamalara göre, 2025’in ikinci yarısından itibaren, sosyal güvenlik mevzuatında kapsamlı değişiklikler yapılacak. Bu düzenlemelerle sosyal güvenlik sistemi, esnek çalışma modellerine uygun hale getirilmek isteniyor. Özellikle 2025 yılının ikinci çeyreğinde uzaktan çalışma, kısmi çalışma gibi modern iş modellerine yönelik yasal değişiklikler hayata geçirilecek.
Yeni düzenlemeler kapsamında uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma gibi esnek iş modelleri, 2025’in ilk çeyreğinde iş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel yaşam dengesi dikkate alınarak yasal bir çerçeveye oturtulacak.
İş Kanunu’nda sosyal taraflarla yapılacak düzenlemelerle güvenceli esneklik sağlanacak. Ayrıca, yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine uyum sağlamak için çeşitli programlar hayata geçirilecek.
Tamamlayıcı emeklilik sistemi ise 2025’in ikinci çeyreğinde Otomatik Katılım Sistemi (OKS) ile birleştirilerek ikinci basamak emeklilik modeline dönüştürülecek. Bunun yanı sıra, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) bünyesindeki standart emeklilik yatırım fonları yeniden tasarlanacak ve katılımcıların birikimlerine daha fazla değer katılması hedeflenecek.
İşsizlikle mücadele alanında da yenilikler geliyor. Özellikle düşük ücretli işlerde çalışmak istemeyen gençleri hedef alan “aile bazlı izleme sistemi” devreye girecek. Bu sistem, işgücü piyasasındaki istihdam olanaklarını aile bazlı olarak takip edecek ve sosyal yardım alan bireylerin işgücüne kazandırılması desteklenecek.
Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma gibi modern iş biçimleri, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenecek. Kadın ve erkekler için fırsat eşitliği gözetilecek, kamuda ve özel sektörde daha esnek çalışma saatleri uygulamaya konulacak. – Sinan Seyfettinoğlu-