Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çalışma Süreleri Günlük 6 Saati Geçmemeli

Milletvekili Oruç, sağlık çalışanlarının sorunlarını, önergeyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya

Milletvekili Oruç, sağlık çalışanlarının sorunlarını, önergeyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya iletti

HDP Adana Milletvekili, aslen Hatay-Samandağlı Tülay Hatimoğulları Oruç, sağlık çalışanlarının sorunlarını, sıkıntılarını Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya iletilmek üzere önergeyle TBMM Başkanlığına sundu. Milletvekili Oruç, önergede sağlık çalışanlarının çalışma sürelerinin 6 saati geçmemesinin gerekliliğine vurgu yaptı.
Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Kurulunun, pandemi gündemli yaptıkları toplantının ardından “Sağlık Çalışanları Güvenli, Sağlıklı, Çalışma ve Yaşam Koşullarını Hak Ediyor” başlığı altında bir bildirge yayınladığını belirten Milletvekili Oruç, bildirgede, sağlık çalışanları için 16 maddelik uyarı yapıldığına, sağlık çalışanlarının uzun saatler çalışmak zorunda bırakıldığına dikkat çekildiğini bildirdi ve “Uzun çalışma saatleri sağlık çalışanları için fiziksel ve mental bir risktir. Covid-19 hastalarıyla ilgili birimlerde görevli sağlık çalışanlarının çalışma süresi günlük 6 saati geçmemelidir” uyarısında bulunulduğunu ifade etti.
Sağlık çalışanlarına rutin test uygulanacak mı?
Milletvekili Oruç’un Bakan Koca’ya ilettiği önergede şunlar yer aldı: “Sağlık Bakanlığı; günlük olarak il, kurum ve meslek bilgilerinin de olduğu PCR testi pozitif ve negatif olup hastaneye, yoğun bakıma yatırılan, ilaç tedavisiyle birlikte, evinde izolasyona ayırılanlar ile Covid-19 hastalığı nedeniyle yaşamını kaybeden bütün sağlık çalışanlarının verilerini açıklayacak mıdır? Covid-19 hastalığı, bütün sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilecek midir? Sağlık çalışanlarının ücretlerinin en düşüğünün, güncel yoksulluk sınırının üzerinde olmak üzere, emekliliğe de yansıyan, mesleğin gereklerini sağlayarak yaşayabilecek düzeyde maaş alabilmesi sağlanacak mıdır? Sağlık çalışanlarının okul öncesi her yaştan çocukları için haftanın 7 günü, 24 saat süreyle kesintisiz hizmet veren bakımevi, kreş ve anaokulu düzenlemesinin kurum ve ilçe bazında yapılması için çalışmalarınız olacak mıdır?
Sağlık çalışanlarına rutin olarak haftada bir PCR ile tarama testi uygulanması sağlanacak mıdır? PCR (+) olan sağlık çalışanlarının başta ailesi olmak üzere, temas ettikleri herkese rutin bir hizmet olarak test yapılacak mıdır? Hastaneye yatış ve ilaç tedavisi endikasyonu olmayan PCR (+) teması olan sağlık çalışanları neden ücretli izinli sayılmamakta, karantinaya alınmamaktadır? Kronik hastalığı, immün yetmezliği olan, gebe ve emziren sağlık çalışanları neden Covid-19 hastaları ve/veya temaslılarının bulunduğu birimlerde görevlendirilmektedir? Görevli olanların yerlerinin en kısa sürede uygun biçimde değiştirilmesi sağlanacak mıdır? Covid-19 hastalarıyla ilgili birimlerde görevli sağlık çalışanlarının çalışma süresi günlük 6 saati geçmemelidir. Personel eksikliği, her meslekten atama bekleyen sağlıkçıların görevlerine atanması ile çözülebilir. 6 saatlik çalışma süresi ve atamalarla ilgili çalışmalarınız var mıdır?
TTB’nin uyarıları dikkate alınıyor mu?
Sağlık çalışanlarının mesleki görev, yetki, uzmanlık alanı ve deneyimlerine göre uygun istihdam edilmesi, filyasyon görevlendirmelerinde bu alanda mesleki yetkinliği olanların görevlendirilmesi ve yönetici görevlendirilmelerinde liyakata önem verilmesi gereklidir. Bunların hayata geçirilmesi konusunda adımlar atılacak mıdır? Filyasyon ekibindeki sağlık çalışanlarına saat gözetilmeksizin yemek öğünlerinin kamusal olarak karşılanması sağlanacak mıdır? Covid-19 hastalarıyla ilgili filyasyon ve birinci basamak da dahil olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşlarda çalışanlarla, bu görevde bulunan sağlık çalışanlarına etkenle ve yaptıkları işle ilgili hizmet içi eğitim verilmesi sağlanmakta mıdır? Covid-19 hastalarına hizmet veren tüm sağlık birimlerinin fizik koşulları pandemi özelliklerine göre düzenlenmiş, sağlık çalışanlarına gerekli olan uygun nitelikteki kişisel koruyucu ekipman yeterli sayıda temin edilmiş midir? Evrensel kurallara ve Türkiye’de geçerli mevzuata göre, salgın koşulları da dahil olmak üzere, ilaç başlama yetki ve sorumluluğunun hekimlerde olduğu gerçeği ile düzenlemeler gerçekleştirilmelidir. TTB’nin bu uyarısı dikkate alınmakta mıdır?” -Mehmet ÖZGÜN-