Çalışmalar Bitmiş…

Proje devam edecekmiş Eldeki tabloya ve yapılan açıklamalara bakanların sorduğu soru oldukça net… ÇOK DEĞERLİ olduğu ifade edilen ve ÇIKARTILMASININ UYGUN OLMADIĞININ altı ‘uzmanlar’ tarafından özenle çizilen mozaiklerin bugünkü durumu ne? Önceki gün Defne Belediyesi tarafından paylaşılan bir bültende, “Defne Belediyesi’nin ‘Defne Kent Meydanı’ Projesi ile başlattığı ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Alt Geçit Projesi ile […]

Proje devam edecekmiş

Eldeki tabloya ve yapılan açıklamalara bakanların sorduğu soru oldukça net… ÇOK DEĞERLİ olduğu ifade edilen ve ÇIKARTILMASININ UYGUN OLMADIĞININ altı ‘uzmanlar’ tarafından özenle çizilen mozaiklerin bugünkü durumu ne?

Önceki gün Defne Belediyesi tarafından paylaşılan bir bültende, “Defne Belediyesi’nin ‘Defne Kent Meydanı’ Projesi ile başlattığı ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Alt Geçit Projesi ile desteklediği Uğur Mumcu Meydanı’nda yapılan kazılarda ortaya çıkan tarihi eserler nedeniyle aylardır durdurulan çalışmalar, mozaiklerin tamamının taşınması ile yeniden start aldı” ifadesi yer aldı.
Oysaki kısa bir süre önce Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından paylaşılan bir başka bültende, Başkan Lütfü Savaş’ın ifadelerine yer verilmiş ve sürece dair şunlar dile getirilmişti:
“Bu işe başlarken, oranın bir sit alanı olmamasını göz önünde bulundurarak, bir katlı kavşak yapmayı ve mevcut trafiği rahatlatmayı düşündük. Fakat süreç içerisinde önce bir HAMAM DUVARI ardından MOZAİKLER, KİLİSE, MEZARLIK ve TARİHİ ESERLER çıktı. Hal böyle olunca, işin içine Kültür Bakanlığı ve onun buradaki birimleri girdi, ortak çalışmaya başladık. Kurtarma kazıları başlatan Bakanlığa, HBB olarak işçi ve arkeolog temin ettik. Kazı çalışmalarını en kısa sürede bitirebilmek için temin ettiğimiz işçi sayımızı 40’tan 60’a, arkeolog sayısını da 2’den 4’e çıkardık. Kültür Müdürlüğümüz raporunu tuttu ve ardından Adana’daki Anıtlar Kurulu’na gittik. Uzun süren görüşmeler sonrasında, ilk olarak mozaiklerin taşınması kararını çıkarttık. Fakat Kurul daha sonra mozaiklerin ÇOK DEĞERLİ olduğunu ve ÇIKARTILMASININ UYGUN OLMADIĞINI, ayrıca HBB olarak bizim bir üst geçit yapmamız gerektiğini söyledi. Biz de o dönemi iyi bilen bir sanat tarihçisinin yeniden rapor hazırlaması için bir karar çıkarttık. Sanat tarihçisi hazırladığı raporda, Hatay’da bulunan mozaiğin çok değerli olduğunu ve dünyada 4 veya 5 tane olduğunu ifade etti. Yeni rapor ile Kurul’a yeniden başvurduk. İlk etapta mozaiklerin çıkması ve ardından tarihi yapıların kaldırılması kararı verildi. Bugünlerde eserler taşınmaya başlandı. Ağustos ayının sonunda doğru da Battı Çıktı Projesi’ni tamamlamış olacağız.”
-SORULAR-
Eldeki tabloya ve yapılan açıklamalara bakanların sorduğu soru ise oldukça net… ÇOK DEĞERLİ olduğu ifade edilen ve ÇIKARTILMASININ UYGUN OLMADIĞININ altı ‘uzmanlar’ tarafından özenle çizilen mozaiklerin bugünkü durumu ne? Çalışmalar, tüm bu uyarılara ve hassasiyetlere rağmen, nasıl oldu da bu kadar kısa süre içinde sonlandı? Mevcut tüm eserler çıkartılabildi mi? Yoksa toprak altında bırakılması muhtemel eserler var mı? Peki bu konuda konuşmak isteyen olur mu? Ancak buna dair beklenti, ne Defne Belediyesi’nden ne de Hatay Büyükşehir Belediyesi Yönetimi’nden, ama Müze Müdürlüğü ya da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden! -Tamer Yazar-

Exit mobile version