Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Caretta Carettalar Samandağ Sahilinde

Samandağ ilçe sahilinde yuvalarından çıkan 80 yeşil kaplumbağa yavrusu, denizle

Samandağ ilçe sahilinde yuvalarından çıkan 80 yeşil kaplumbağa yavrusu, denizle buluştu. Sabahın erken saatlerinde, Çevlik mevkiinde görevlilerce açılan yuvalarından çıkan yeşil deniz kaplumbağalarının denizle buluşma anına Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz da katıldı.

Dünyada nesli tehlike altında olan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının, Samandağ sahilinde yumurtlama dönemini tamamlamalarının ardından, yumurtadan çıkan yavruların zorlu yolculuğuna vatandaşlar da eşlik etti. Yavru Caretta Carettaların zorlu yolculuklarını gözlemlemek isteyen gözlemciler, 31 Ağustos 2019 Cumartesi günü sabah saat 06:00’da Samandağ sahilinde toplanarak, caretta carettaların zorlu yolculuklarına eşlik ettiler. Gözlemciler arasında; Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz, Hatay Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Suşehri Timur Karabal Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Bektaş Sönmez, Samandağ Belediyesi Meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş yer aldı.
-TEHLİKE ALTINDA-
Yaşananlara şahitlik eden isimler arasında yer alan Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz, nesli tükenme tehlikesi altında olan bu kaplumbağaların korunması gerektiğini belirtti. Başkan Eryılmaz, şöyle konuştu:
“Dünyanın en uzun sahillerinden biri olan Samandağ sahilindeyiz. Az önce, beraber, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Celonya Midas Kaplumbağalarının (Yeşil Deniz Kaplumbağası) yuvadan çıkıp maviye doğru maceralarını izledik. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan bu kaplumbağaların, sahilimizde güvenli bir şekilde yumurtalarını bırakması ve yumurtadan çıkıp deniz ulaşana kadarki sürecin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi için, biz, Samandağ Belediyesi olarak, Büyükşehir Belediyemiz ve Çevre Koruma Derneği yöneticilerimizle birlikte sürecin sağlanması için üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Bu doğa harikası, gerçekten korunması gereken kaplumbağalarımızın bundan sonraki süreçleriyle ilgili önümüzdeki yıllarda da, yine aynı şekilde gelip burada yumurtalarını bırakabilmeleri için gerekli ortamın sağlanmasıyla alakalı, Belediye olarak bize ne görev düşüyorsa bunu yapmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da aynı hassasiyetle davranacağız.
Bununla alakalı bir çevre bilincinin, havyan sevgisi bilincinin oluşturulması gerekiyor. Bunların korunması konusunda ve dünya için, insanlık için önemli bir miras olarak hayatlarını sürdürmeleri açısından, herkese bir görev düşmektedir. Bununla ilgili herkesin hassasiyet göstermesi gerekmektedir.”
-ZENGİNLİĞİMİZ-
Samandağ sahilinde şahitlik ettikleri doğal gerçekliğin, ilçe olarak sahip oldukları en büyük zenginlikleri olduğunun altını çizen Başkan Eryılmaz, şöyle devam etti:
“Biz, bu zenginliğimizi korumak, yaşatmak ve dünyaya tanıtmak istiyoruz. Kaplumbağaların yuvalarından çıkışı, denizle buluşmaları ile ilgili görselliği, bütün dünyaya tanıtmak ve göstermek istiyoruz. Bütün vatandaşlarımıza, katılımlarından ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Canlılarımızı hep beraber koruyacağız. “
-EL DEĞMEDEN-
Yumurtadan çıkar çıkmaz denize ulaşmak için çaba harcayan yavru caretta carettalardan başarılı olamayanlara, bölge sakinlerinden, caretta caretta gönüllüsü Güldane Şahin yardımcı oldu. Onlarca caretta carettanın denize olan yolculuğunu çok sayıda vatandaş yakından takip ederken, denize ulaşan yavrular saniyeler içinde gözden kayboldu.
Bölge sakinlerinden Güldane Şahin, 13 yıldır caretta caretta yumurtlama alanlarını gönüllü koruduğunu belirtti. Şahin, şunları söyledi:
“Yeşilöz ve Uğrak sahillerinde, 13 yıldır Caretta Caretta gönüllüsüyüm. Elimden geldiğince onları koruyup kolluyorum. Çünkü yavru çıkış anında; karga, martı, köpek ve yengeçlerle mücadele ediyoruz. Yumurta çıkış anından 3 gün sonra, ‘acaba bu bölgede sıkışan yavrular var mı’ diye kontrolünü sağlıyoruz. Kuluçka alanını kazdığımızda bazen yavrularla karşılaşıyoruz. Çakıllar, bu bölgenin altında kaldığı için, onları sıkıştırmış oluyor. Onları kurtarıyoruz ve el değmeden denize ulaşmasını sağlıyoruz.
Ben, bu işi yüreğimden ve gönlümden yapıyorum ve onları çok seviyorum. Umarım buradaki her vatandaş bu duyarlılığı gösterir. Lütfen, bu nesli tükenmekte olan hayranları herkes elinden geldiği kadar koruyup kollasın. Bir de ben ricada bulunmak istiyorum. Koruma kafesleri çok maddiyat gerektiriyor. Lütfen gönüllüler varsa bize kafes yaptırabilirler.”  -Tamer Yazar-