Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Caretta Carettalar Samandağ sahiline geldi

Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan caretta caretta deniz kaplumbağalarının, ilimiz Samandağ sahilini de kapsayan Akdeniz kıyılarındaki yuvalama sezonu başladı.


Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan caretta caretta deniz kaplumbağalarının, ilimiz

Dişi deniz kaplumbağaları gece saatlerinde sahillere çıkarak yumurtalarını bırakırken, sezonun mayıs ayı sonunda başlayıp eylül ayı sonuna kadar devam edeceği bildirildi.

Türkiye’de Antalya, Muğla, Mersin, Adana ve Hatay kıyılarında bulunan toplam 21 kumsal, her yıl binlerce deniz kaplumbağasına ev sahipliği yapıyor. Hatay’daki Samandağ Sahili de bu önemli yuvalama alanları arasında yer alıyor.

Uzmanlar, yuvalama döneminde kaplumbağaların yaşam alanlarının korunabilmesi için vatandaşların daha duyarlı davranması gerektiğine dikkat çekiyor. Sahillerde ateş yakılmaması, araçla giriş yapılmaması, yüksek sesli etkinliklerden kaçınılması ve özellikle gece saatlerinde yoğun ışık kullanılmaması gerektiği vurgulanıyor.

Yetkililer, yuvalama alanlarına zarar verilmesi ya da koruma kurallarının ihlal edilmesi halinde idari yaptırımlar uygulanacağını hatırlatarak vatandaşları duyarlı olmaya davet etti. Özellikle gece saatlerinde kumsallardaki insan hareketliliğinin azaltılmasının, hem yumurtlayan kaplumbağaların hem de yavruların hayatta kalma şansını artırdığı ifade edildi.

Samandağ sahilindeki 14 kilometrelik kumsalda, kaplumbağaların güvenle yumurtlaması ve yavruların denize ulaşabilmesi amacıyla saat 22.00 ile 08.00 arasında sahile girişler sınırlandırıldı.

Kurallara uymayan kişilere idari para cezası uygulanacağı belirtilirken, ihlallerde şahıslara kesilen cezaların 699 bin TL’yi aşabildiği, tüzel kişiler için ise bu rakamın 2 milyon TL’nin üzerine çıkabildiği bildirildi.