Çatlak Filmi Ekibi, Sahnede…

Hepimiz, kendimizi,  kendi ailemizi izledik! 32. Ankara Film Festivali kapsamında, ‘Çatlak’ filminin gösterimi sonrasında izleyicilerle bir araya gelen Fikret Reyhan, “Aslında, hepimize çok yakın  bir aile, hepimize tanıdık bir aile…  Her sınıfa,  her etnik kökene dair tespitlerin olduğu ya da bütün ailelere özgü bir film anlatmaya çalıştık” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Dünya Kitle […]

Hepimiz, kendimizi,  kendi ailemizi izledik!

32. Ankara Film Festivali kapsamında, ‘Çatlak’ filminin gösterimi sonrasında izleyicilerle bir araya gelen Fikret Reyhan, “Aslında, hepimize çok yakın  bir aile, hepimize tanıdık bir aile…  Her sınıfa,  her etnik kökene dair tespitlerin olduğu ya da bütün ailelere özgü bir film anlatmaya çalıştık” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 32. Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması’nda heyecan, Hataylı Yönetmen Fikret Reyhan’ın ‘Çatlak’ filminin seyirci ile buluşması ile sürdü.

                Fikret Reyhan, oyuncular Hakan Salınmış ve Bora Elkoca, yapımcı Nizam Reyhan, reji ekibinden Berkan Aktepe, film sonrası izleyiciyle buluştu.

-Fikret Reyhan-

                Aslında, hepimize çok yakın bir aile, hepimize tanıdık bir aile… Her sınıfa, her etnik kökene dair tespitlerin olduğu ya da bütün ailelere özgü bir film anlatmaya çalıştık. Senaryosunu da küçük nüanslarda küçük anları yakalamak üzerine kurduk. Evet, baştan sona kadar bir para mevzusu vardı, parayı kimin ödeyeceği ile ilgili ama açıkçası ben orasıyla ilgilenmedim, ben biraz aile yapısının anatomisine bakmaya, inceliklerini incelemeye çalıştım. Senaryo boyunca her karaktere bir alan yarattım, kendi auroasını yaratmasına izin verdim. Hiçbir karakter hiçbir karakteri desteklemesin, her karakterin bir motivasyonu olsun, her karakterin bir isteği olsun, bir tipten çıkıp bir karaktere bürünsün istedim. Hepimiz kendimizi, kendi ailemizi izledik.

Hakan Salınmış-

                Aslında çatlak dışarıdan ilk bakkala girdiğimiz sahnede dışarıdaki çatlağı gördüğümüzde başlıyor. Aslında bu çatlak toplumu oluşturan en ufak katman ya aile, bence toplumun içindeki çatlakla devam edip büyüyüp gidiyor ülkemiz için. Bu çatlak bizim genlerimizde var yani, bu kadar genlerimize işlemişken aile bireyleri bunun çatlak olduğunun farkında bile olmayabilir.

-GÖSTERİM SONRASI-

                Festivalde dün, Muhammet Çakıral yönetmenliğindeki “Lacivert Gece” filmi de izleyiciyle buluştu. Gösterim sonrasında yönetmen Muhammet Çakıral, oyuncular Cansu Fırıncı ve Güliz Gençoğlu, senaryo danışmanı Ömer Leventoğlu izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Muhammet Çakıral-

                2017 yılında, Zonguldak’ta bir film çektik. Filmin yapımcısıydım. Sık sık gittiğim de bir memleket. Dolayısıyla çevreden birtakım talepler oldu. Onlara, “madeni çok iyi bilen biri değilim” dedim. Çünkü maden hikâyesi çekmek gerçekten zordu. Ömer ile de bazı projelerde birlikte çalıştığımız ve madenci çocuğu olduğu için ondan büyük destek aldım, senaryo yazarken. Aslında bu film, bir çocuk gözünden çekilecekti, fakat çocuk oyuncu bulamayacağım korkusuyla, hikâyeyi Semih’in üzerine dönüştürdüm.

-Cansu Fırıncı-

                Dedem, 88 yıllık hayatının 30 yılını madende geçirmiş bir maden emekçisi. Zonguldaklıyız, o bölgenin insanıyız. Akrabalarımın çoğu madenlerde çalışıyor. İyi bildiğim bir coğrafya. Benim hayatım için anlamlı bir senaryo olduğunu, daha konuştuğumuzda anlamıştım. Hayatıma değen yerleri oldu. Bir engelliyi fiziksel olarak oynamak da güç, onun psikolojisini doğru yansıtmak da güç. Ama orada senaryosunu kendisinin kaleme aldığı bir yönetmeninin yol göstericiliği olduğu için, benim tıkandığım yerlerde rol arkadaşım ve yönetmenin yardım etti.

-Güliz Gençoğlu-

                “Bir aile hikâyesi” diye hep düşündüm. Bir ailenin başına gelen trajediden sonra, onunla nasıl baş edeceklerini arıyorlar hep birlikte aslında. Tabii ki Semih’in dönüşümü çok zor. Yaşadığımız acı, hepimizin acısı oluyor, bir aile içerisinde, ama kadın olarak orada ailenin toparlayıcısı rolü de önemli bir faktör. Çünkü Beyza da bırakırsa ipin ucunu, “bütün aile dağılabilir” diye düşündüm hep.

-İZLEYİCİYLE BULUŞTU-

                Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yer alan “İki Şafak Arasında” filminin gösterimi sonrasında, Yönetmen Selman Nacar ile oyuncular Ali Seçkiner Alıcı ve Yıldırım Şimşek filmin söyleşisinde izleyiciyle buluştu.

-Selman Nacar-

                Ben, genelde karakterden yola çıkarak hikâyeyi yazmaya başlıyorum. Aklımda, bir labirente girmiş ve sürekli yolları kapanan, sonuna kadar sıkışarak devam eden bir karakter vardı. Bu karakter üzerinden başladım. Hukuk fakültesinde okumuştum. O yüzden filmin bahsettiği meseleler, çok önceki yıllardan beri aklımda olan düşündüğüm meseleler. İki Şafak Arasında’nın hikâyesi aklıma geldiği zaman, filmin, bütün bunları konuşmaya kucak açan yapısı olduğunu düşündüm.

İnsanların, çok kısa zamanda, önemli meselelerle karşılaştığı zaman farklı reaksiyonlar verebiliyor olması da benim sinemacı olarak çok ilgimi çeken meseleydi. Aynı zamanda bir karakterin birçok başka karakterle, 4-5 mekân üzerinde sürekli zikzaklar çizerek gidip geldiği bir hikâye de yapmak istiyordum, zaman kavramı da benim için çok önemliydi. Film, iki şafak arasında, 24 saatte geçiyor. Bütün planları tek planda çektim, hiçbir sahnede kesme yok. Aslında biraz zaman kavramını hissettirmek gibi, seyirci de bu süreci yaşasın ve deneyimlesin gibi bir düşüncem de vardı.

FESTİVALDE DÜN-

                Festivalde Dün (10 Kasım), Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yer alan Erdem Tepegöz’ün, Gürcistan’da bir maden kasabasında beş haftada çekilen sıra dışı bağımsız bilimkurgu filmi “Gölgeler İçinde”, Çağıl Bocut’un ilk uzun metraj filmi “Sardunya” ve Emre Kayiş’in, leoparın hüzünlü kaderinden hareketle, onunla yazgı birliği içinde olan insanların duygu dünyasını ortaya koyduğu “Anadolu Leoparı” filmleri beyazperdede izleyicisiyle buluştu. Gösterimler sonrasında, film ekipleri sinemaseverlerle buluşmak için salonda kaldı.

ÖDÜLLER-

                4 Kasım’da başlayan ve 12 Kasım’a kadar Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda devam edecek olan 32. Ankara Film Festivali’nde 50.000 TL değerindeki En İyi Film Ödülü ve ilk filmlere verilen 20.000 TL değerindeki Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film Ödülü’nün de yer aldığı 12 kategoride ödüllere; akademisyen ve medya sanatçısı Andreas Treske, sanat yönetmeni Meral Efe Yurtseven, oyuncu Selen Uçer, yönetmen Seren Yüce ile yazar ve yönetmen Vecdi Sayar’dan oluşan ana jüri karar verecek. SİYAD En İyi Film Ödülü’ne karar verecek SİYAD jürisi ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Hataylı Yönetmenler Erkan Tahhuşoğlu’nun “Koridor” filmi ve Fikret Reyhan’ın “Çatlak” filmi, ödüller için favori gösterilen yapımlar arasında.

 -Tamer Yazar-

Exit mobile version