Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çay içmenin zararları ve faydaları nelerdir?

Çay, camellia sinensis adı

Çay, camellia sinensis adı verilen bitkinin yapraklarından elde edilir. Çay bitkisi Çin, Hindistan ve Japonya gibi ülkelerde yetiştirilir.

Yapraklar çay üretimi için toplanır ve çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra insanların kullanımına sunulur. Çay yapraklarının işlenme türüne göre farklı çay çeşitleri ortaya çıkar.

En yaygın olarak tüketilen çaylar arasında siyah çay, yeşil çay ve beyaz çay bulunur. Siyah çay tamamen fermantasyona uğrayan yapraklardan elde edilirken, yeşil çayı biraz daha minimal bir şekilde işlenir ve yapraklar hemen kurutulur. Beyaz çay ise en az işlenmiş çay türü olarak karşımıza çıkar.

Çay içeriğinde bulunan etken maddeleri ile sağlığa birçok faydası bulunan bir içecektir. Fakat çay tüketiminde aşırıya kaçıldığında fazla çay içmenin zararları ve yan etkileriyle karşılaşmak olasıdır. Ayrıca dünya genelinde çay içmek, sosyal bir aktivite olarak kabul edilir.

Sıcak ve soğuk seçenekleriyle tüketilebilen çay, birçok insan için günlük yaşamın bir parçası haline gelmiştir. Sosyal ve kültürel bağlamda da önemli olarak bilinen çay içme ritüeli günlük hayatta önemli bir yer tutar ve misafirlerle paylaşılan bir içecek olarak kabul edilir.

Fazla Çay İçmenin Zararları Nelerdir?

Fazla çay içmenin zararları nelerdir sorusu günlük hayatta sıklıkla çay tüketen bireylerin aklına takılan sorulardan bir tanesidir. Dengeli ve ölçülü tüketilmesi halinde sağlığa ciddi bir zararı olmayan çayların, aşırı tüketilmesi sonucunda çeşitli zararlı etkiler ile karşılaşmak mümkündür. MedicalPark sitesinin verdiği bilgilere göre fazla çay içmenin zararları nelerdir sorusuna şu şekilde detaylı bir yanıt verebiliriz:

Çay belli bir oranda kafein içerir. Aşırı miktarda çay tüketilmesi kafeine karşı hassasiyeti olan bireylerde uyku problemlerine neden olabilir. Kişilerde uykusuzluk ve buna bağlı olarak huzursuzluk,anksiyete gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Çayın hafif bir şekilde de olsa idrar söktürücü bir etkisi vardır. Bu durum fazla çay içen kişilerde su kaybına ve dehidrasyona neden olabilir. Çayın özellikle diğer içeceklerin yerine içilmesi durumunda bu risk daha fazladır.

Çayda bulunan tanen adındaki madde demir emilimini azaltma etkisiyle bilinir. Demir eksikliği yaşayan kişilerde bu durum daha belirgin bir şekilde görülebilirken, çayın yemeklerle birlikte tüketilmesi demir emilimini daha da azaltabilir.

Çok fazla çay içmek mide asidini artırabilir ve mide ekşimesi, gastrit veya mide yanması gibi rahatsızlıkları beraberinde getirebilir. Aşırı sıcak çay tüketilmesi mide mukozasına zarar verebilir ve mide ülseri gibi ciddi rahatsızlıkların oluşumuna zemin hazırlayabilir.

Dengesiz çay tüketiminin kemik sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Çayda bulunan florür miktarı kemiklerin mineral yoğunluğunu azaltabilir ve uzun vadede osteoporoz riskine sebep olabilir.

Çayda bulunan oksalatlar böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir. Özellikle sağlık geçmişinde böbrek taşı sorunu olan bireylerin çay tüketimini sınırlandırmaları önerilebilir.

Çaydaki tanen ve kafein adlı maddeler kalp atışını artırabilir ve kan basıncını yükseltebilir. Bu durum sonucunda kalp ritmi bozuklukları ve hipertansiyon gibi sorunlar baş gösterebilir.

Aşırı kafein alımı sonucunda bireylerde sinirlilik, huzursuzluk ve anksiyete gibi ruhsal ve duygusal sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durum özellikle kafein hassasiyeti olan bireyleri daha fazla etkiler.

Çayda bulunan asitler diş minesine zarar verebilir, çürük oluşumunu artırabilir ve dişlerde lekelenmelere sebep olabilir. Çok sıcak çay tüketimi dişlerdeki erozyonu hızlandırabilir.

Yapılan bazı araştırmalar sonucunda aşırı sıcak içecek tüketiminin mide kanseri riskini tetikleyeceği gözlemlenmiştir. Çok sıcak çay mide mukozasına zarar vererek kanser gelişimine sebep olabilir.

 

Çay İçmenin Faydaları Nelerdir?

Çay doğal içeriği ile sağlığa birçok faydası olan bitkilerden biridir. Çeşitli bitkilerden demlenerek oluşturulan bu çayların her bir çeşidinin benzersiz bir şekilde sağlık için faydaları söz konusudur. Ama dengesiz ve aşırı tüketildiğinde fazla çay içmenin zararları ve yan etkileriyle karşılaşmak mümkündür. Çayın faydalarını maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

Özellikle yeşil çay polifenol adı verilen antioksidan bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltmaya yardımcı olur ve kronik hastalıkların riskini en aza indirmek için yardımcı olur.

Kafein içeriği sayesinde dikkati artırır ve zihinsel uyanıklık sağlar.

Düzenli ve dengeli çay tüketimi kalp sağlığını olumlu yönde etkileyebilir. Özellikle yeşil çay kolesterol seviyelerini düşürebilir, kan basıncını kontrol altında tutamaya yardımcı olabilir ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltabilir.

Bazı bitki çayları sindirim sistemi sorunlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Örneğin, nane çayı sindirim sorunlarında etkili çaylardan bir tanesidir.

Çayda bulunan antioksidanlar ve diğer bileşenler bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun enfeksiyonlarla savaşmasında yardımcı bir rol üstlenebilir.

Yeşil çay metabolizmayı hızlandırma etkisiyle bilinir. Düzenli olarak çay içmenin kilo kontrolünde olumlu etkileri vardır.

Yeşil çayda bulunan L-theanine adlı amino asit sakinleştirici bir etki oluşturabilir. Çay içmek psikolojik olarak zihinsel rahatlama sağlayabilir ve stres seviyesini düşürebilir.

Çayda bulunan antioksidanlar nörolojik hastalıkların riskini azaltabilir ve bilişsel fonksiyonları destekleyen bir etki gösterebilir.

(Adil Yeşildağ)