Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Çayın Üretim Yeri Karadeniz, Tüketim Merkezi Neresi?

Türkiye’de çay üretiminin kalbi Karadeniz’de atarken, en yoğun tüketimin ise

Türkiye’de çay üretiminin kalbi Karadeniz’de atarken, en yoğun tüketimin ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da gerçekleştiği ortaya çıktı. Son veriler, çayın yalnızca bir içecek değil, bu bölgelerde adeta sosyal yaşamın ve kültürel iletişimin bir parçası olduğunu gösteriyor.

Yemekten önce, sonra, misafirlikte ya da sohbet eşliğinde… Türkiye’de her anın içeceği olan çay, Doğu ve Güneydoğu illerinde günlük yaşamın vazgeçilmezi konumunda. Çay tiryakiliği bu bölgelerde öyle yaygın ki, en çok çay tüketilen ilk 20 ilin tamamı bu iki bölgeden çıktı.

En çok çay tüketilen iller şöyle sıralandı:
Gaziantep, Şanlıurfa, Muş, Diyarbakır, Mardin, Bitlis, Ağrı, Batman, Van, Siirt, Adıyaman, Hakkari, Elazığ, Malatya, Erzurum, Kilis, Bingöl, Iğdır, Şırnak ve Kars.

Çayın üretildiği yer Karadeniz, ama en çok içildiği yer Doğu!
Bu tablo, çayın Karadeniz’de toprağa düşüp yeşerse de, asıl tüketim kültürünün Doğu ve Güneydoğu’da kök saldığını gösteriyor.