Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Cebiniz Değil Ama… Gönlünüz Zengin mi?

‘Evde Kal Türkiye’sinin yoksul milyonları için bu süreç oldukça zorlu

‘Evde Kal Türkiye’sinin yoksul milyonları için bu süreç oldukça zorlu geçiyor. Biriken faturalar, işsizlik, hiç bitmeyen ihtiyaçlar ve çok daha fazlası! Peki, tam da bu noktada, aylık sabit giderlerinin faturalarını bile ödemekte zorlanan ihtiyaç sahipleriyle, bu ihtiyaçları onlar adına gidermek isteyen yardımseverleri bir araya getiren bir platform, iyi olmaz mıydı?

Koronavirüs bir gün bittiğinde dünya nasıl bir yer olur bilinmez ama, yaşanan zorlu süreç, hepimizin hayatlarında bir mola anı yarattı ve o mola anı, alt alta sıraladığı sorularla da, bizleri hayat başlığında cevap vermeye zorladı!
‘Evde Kal Türkiye’sinin yoksul milyonları için bu süreç oldukça zorlu geçiyor. Ücretsiz izin verilenler, günü birlik çalışanlar, işsizler ve çok daha fazlası! Onlar, bu ülkenin milyonları! İhtiyaçları birikenleri! Faturaları için kara kara düşünenleri! Buzdolabı boşalanları! Peki, onlar için ne yapılabilir? Ki konu sadece Hatay da değil! Diğer kentler! Tüm Türkiye!
-BİZ HİKÂYESİ!-
şte bu hikâyenin, “Cebiniz değil ama… Gönlünüz zengin mi?” diye soran 4 ismi var. Onlar; Aykut Hocaoğlu, Berkhan Ağar, Emrecan Durmaz ve Ezgi Ezdar Onur. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü mezunu 4 arkadaşın düşünüp ortaya çıkardığı platformun ismi ise, Bi’Komşu (https://bikomsu.com/). Burası, aylık sabit giderlerinin faturalarını ödemekte zorlanan ihtiyaç sahipleriyle, bu ihtiyaçları onlar adına gidermek isteyen yardımseverleri bir araya getiren bir platform.
Merak edenler için ifade edelim… Bi’Komşu, kendi adına ödeme kabul etmiyor, bağış ve yardım toplamıyor, komisyon almıyor. Dernek ya da vakıf da değil. Onlar, bir grup girişimcinin, ihtiyaç sahiplerine destek olabilmek adına başlattığı gönüllü bir hareket.
-ELDEKİ!-
Bi’Komşu’nun tablosunda şu an için 4 bin 103 fatura bulunuyor. 54 bin 414.26 TL tutarında, toplam 480 fatura ise ödenmiş durumda. Gelin, Hatay ve diğer kentlerdeki ihtiyaç sahipleri ile yardımseverleri bir araya getiren hikâyenin sahipleri; Aykut Hocaoğlu, Berkhan Ağar, Emrecan Durmaz ve Ezgi Ezdar Onur anlatsın gerisini…
“İzmir’de yolları kesişen, girişimcilik ekosisteminde farklı alanlarda çalışmalar yapmakta olan, yaşadığı çevreyi geliştirme gayretiyle toplam +30 yıllık iş tecrübesine sahip 4 arkadaşız. Girişimciyiz, mühendisiz, mentoruz, tasarımcıyız. Her birimiz; farklı hayatlarda, farklı hayallere sahibiz ve bu hayalleri gerçekleştirmek için de heyecanla ve tutkuyla çalışıyoruz, ama her şeyden önce insanız ve insanlara faydalı olacak işler yapmak da istiyoruz.
Ülkemizin ve Dünya’nın daha önce şahit olmadığı ve görüyoruz ki hazır da olmadığı bir boyutta kriz yaşıyoruz. Bu krizden, ya dayanışmayla hep birlikte çıkacağız ya da hep beraber büyük kayıplar vereceğiz. Bunun bilinciyle, biz de, ‘insanların hayatına dokunabilecek, hayatlarına bir nebze olsun can suyu olabilecek bir katkı nasıl sunabiliriz’ diye düşündük ve Nisan 2020’de Bi’Komşu’yla karşınıza çıktık.
Komşuluk kültürünün unutulmaya yüz tuttuğu bugünlerde, bizler, bu duygudan ve bağdan yola çıkarak, ihtiyaç sahibi insanları kendisine mümkün olan en yakın kişilerle buluşturup, ihtiyaçlarının giderilebileceği bir yapı kurmayı hayal ediyoruz. ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’, ‘Komşum tok, ben tok’ deyişleri yüzyıllardır bu coğrafyada yankılanır. Biz de, hem bu kültürün devamını sağlamak, hem de böylesi zor günlerde insanların hayatında ufak da olsa bir mutluluk sebebi olabilmek için bu platformu kurduk.”
-BİLİYOR!-
Destek verenlerin, kime destek verdiğini bildiğini ve isterse, destek talep eden kişiyle telefon görüşmesi yapabildiğini anlatan Aykut Hocaoğlu, işleyişe dair şunları söyledi:
“Ancak, destek alan kişi, kimden destek aldığını bilmiyor. Sadece, desteğin hangi ilden yapıldığı bilgisini içeren ‘…. tutarlı faturanızın…. ilinden Bi’Komşunuz tarafından ödendiği bildirilmiştir, kontrol etmenizi rica ederiz.’ şeklinde bir mesaj alıyor.”
-SORULAR-
Platform için Antakya Gazetesi’ne gelen sorular için, eldeki cevapları paylaşma zamanı şimdi de… Cevap sahipleri; Aykut Hocaoğlu, Berkhan Ağar, Emrecan Durmaz ve Ezgi Ezdar Onur anlatsın gerisini…

İhtiyaç sahibiyim, nasıl destek talebinde bulunabilirim?

İlk olarak, ana sayfada yer alan “Destek Talep Et” butonuna tıklayarak siteye kayıt olmanız gerekmektedir. Ardından destek isteyeceğiniz faturanın bilgilerini, “Fatura Ekle” bölümüne girerek “kaydet” tuşuna bastığınızda, faturanız, destek listesine eklenecektir.

Hangi konularda destek istenir/destek olunur?

Amacımız, her ay ödenmesi gereken elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet faturalarının sisteme eklenmesi ve bu faturalarla ilgili destek talep eden kişilerle, destek olmak isteyen kişileri bir araya getirmektir.

Destek olmak / destek almak için üst limit var mı?

Destek olmak için belirlenmiş herhangi bir üst limit yok. Dilediğiniz kadar faturaya destek olabilirsiniz. Destek talep edenler için, hem faturalarda hem de kullanıcılarda üst limit bulunmaktadır. Bir kullanıcı, bir ay boyunca en fazla 1000 TL tutarında fatura destek talebinde bulanabilir. Fatura üst limitleri ise; Elektrik: 300 TL, Doğalgaz: 500 TL, Su: 100 TL, Telefon: 150 TL ve İnternet: 150 TL’dir.

Destek olmak istiyorum, ne yapmalıyım?

İlk olarak, ana sayfada yer alan “Destek Ver” butonuna tıklayarak siteye kayıt olmanız gerekmektedir. Ardından, destek isteyen kişilerin listesine erişebilirsiniz. Destek isteyen kişileri iki şekilde listeleyebilirsiniz:
a) Akıllı Filtreler: Sistemde var olan otomatik filtreler sayesinde, “Yakınımdaki Faturalar” özelliği ile size en yakın ihtiyaç sahiplerini görüntüleyebilir veya ödeme tarihi ve ihtiyaç durumuna göre önceliklendirilmiş “Acil Faturalar” filtresi ile acil ihtiyaç sahibi olan kişileri listeleyebilirsiniz.
b) Manuel Filtre: Ya da kendiniz herhangi bir adres taraması yaparak, ihtiyaç sahiplerini konum bazlı listeleyebilirsiniz. Önünüze çıkan (en fazla 9 ihtiyaç sahibinin olduğu) listeden bir veya birkaçını seçerek, destek olacağınız faturayı belirleyebilirsiniz.

Fatura ödemelerini nasıl gerçekleştireceğiz?

Ödemeye karar verdiğiniz faturayı, kendi ödeme yönteminizi belirleyerek ödeyebilirsiniz. Online tahsilat yöntemleri, mobil uygulamalar, bankacılık uygulamaları gibi. Bi’Komşu sisteminde, yapılan yardımların doğru yere ulaşıp ulaşmadığı ile ilgili herhangi bir soru işaretine yer vermemek için herhangi bir ödeme altyapısı kurulmamıştır. Destek talep edenle, destek olmak isteyen kişi doğrudan eşleştirilmektedir.

Bi’Komşu sistemine kurumsal olarak destek olabilir miyiz?

Destekler, bireysel olabileceği gibi kurumsal olarak da yapılabilir. Bi’Komşu sistemi üzerinde kayıtlı fatura taleplerini toplu bir şekilde ödemek isteyen kurumlar, [email protected] adresine taleplerini iletebilirler.
Şeffaflık politikamız gereği, kurumsal destekler sitemiz üzerinden paylaşılarak, kamuoyu bilgilendirmeleri anlık olarak yapılacaktır.  -Tamer Yazar-