Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Cemalettin Tınaztepe Ortaokulu’nda

Güzel şeyler oluyor Antakya’daki en eski eğitim kurumlarından Cemalettin Tınaztepe

Güzel şeyler oluyor

Antakya’daki en eski eğitim kurumlarından Cemalettin Tınaztepe Ortaokulu’nda görevli Öğretmen Esra Topraklı öncülüğünde, ekip çalışması ile güzel şeyler yapılıyor.
Okulun Türkçe Öğretmeni Esra Topraklı, “Okul, dört duvar arasında sıkışmış bir yer değildir” düşüncesiyle, öğrencileri yaşamın her alanına katmaya çalıştığını, öğrencileriyle yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi gerçekleştirmeye çalıştığını, özetle, ‘YAŞAMA DOKUNDUKLARINI’ anlatırken, temel hedefini ise velilerle görüşmesi sırasında şöyle

anlattı: “Birçok dil bilip, komşusuyla selamlaşıp hal-hatır bile sormayan öğrenciler değil de, hem bilgiye önem veren hem de en başta iletişim dilini bilen öğrenci yetiştirmek bizim hedefimiz. Hayallerimiz çok büyük. Savaşların, yoksulluğun son bulduğu; sevgi, saygı, merhamet, hoşgörü ile aydınlanmış bir yaşam umut ediyoruz.”

Cemalettin Tınaztepe’nin 4 yıllık, mesleğinde ise 12 yıllık Türkçe Öğretmeni olan Esra Topraklı’nın, Okul yönetimi izni ile velilerle genel ve özel görüşmelerinde yaptıkları ve anlattıkları şöyle:
HUZUREVİ ZİYARETİ:
“Başımızın tacı olan büyüklerimizi huzurevinde ziyaret ettik. Çok anlamlı ve duygusal bir ziyaret oldu. Değerli öğretmenlerimiz Aylin KARANLIK, Ferit BAHÇECİ ve Volkan KUTSAL, yaşlılarımıza bir müzik ziyafeti verdiler. Türküler söylenirken gözler yaş ile doldu. Uzaktaki çocuklardan, torunlardan bahsedildi. Öğrencilerimiz, kendi nene-dedelerine sarılır gibi sarıldılar ve birbirlerinden hiç ayrılmak istemediler. Bu ziyaret ile hem yaşlılarımızı sevindirmiş olduk hem de öğrencilerimiz, ailelerine ve özellikle aile büyüklerine daha fazla önem vermeye başladılar. Nene ve dedeler daha sık ziyaret edilmeye başlandı. Aile bağlarının kuvvetlenmesi, sevgi, saygı ve merhamet gibi birçok kazanımı elde ettik.
ÖĞRENCİLERİMİZİ, TÜRKİYE’NİN EN GENÇ GERİLİM ROMANI YAZARI İNCİNUR KARAKOÇ İLE BULUŞTURDUK:
Henüz 15 yaşında ‘Gerilim Romanı’ yazmış olan eski öğrencim İncinur Karakoç’u okulumuza davet ettik. İlgi çok fazlaydı. Öğrencilerimiz, merak ettikleri tüm soruları sordular.
Verimli bir şekilde geçen söyleşi sonrasında, öğrencilerimiz her türde yazmaya çok heveslendiler. ‘Ben de kitap çıkarmak istiyorum’ diyen birçok öğrencimiz oldu. Kitaplara olan ilgi ve kitap okuma oranımız arttı.

OKUYAN ANNE OKUYAN NESİL KAMPANYASI:
Ülkemizde maalesef okuma oranı çok düşük. İnsanlar büyük bir zaman dilimini ekran karşısında, (televizyon, cep telefonu, bilgisayar) geçiriyor. Veliler, çocuklarının ekran bağımlılığından rahatsız olduklarını sık sık dile getiriyorlar. Biz de ‘en iyi eğitim yöntemi, çocuklara örnek olmaktır’ ilkesiyle hareket eden Cemalettin Tınaztepe Ortaokulu olarak, ‘OKUYAN ANNE-OKUYAN NESİL’ kampanyası başlattık. Her gün bir saat, tüm elektronik cihazları kapatıp, Öğrenci-Öğretmen-Veli hep beraber, daha bilinçli bir nesil için okuyoruz. Okuma saatlerimizde, veliler de sınıfta bizimle beraber kitap okuyorlar. Bu kampanyanın da yaygınlaşması için elimizden geleni yapmak istiyoruz.
ENGELLERİ KALDIRIYORUZ

Düşünceleriyle engelleri kaldırmış iki güzel insan, Fatoş ve Serkan çifti ile yaptığımız söyleşide ne çok şey öğrendik. Meğer hayali olmayan insanmış engelli olan. Kendine engel koyan ve tüm engeller, duygu ve düşüncelerdeymis. Onların büyük umutları ve hayalleri var. Serkan’a göre, yaşam sevinci ve amacı olmayan insan zaten ölü insandır.
Onlar, hayalleri peşinde koşan, edebiyat, sanat ve özellikle tiyatro ile ilgilenen birer kahraman. Birbirlerini sevip evlenmişler ve Taylan adında dünya tatlısı bir çocukları var. Taylan, çok mutlu bir çocuk. Çünkü çok ilgili ve sevgi dolu bir ailesi var. Bizden tek beklentileri, zaten engellerle dolu olan dünyada, en azından yolların biraz düzeltilmesi ve engelli geçiş alanlarının bizler tarafından kapatılmaması. Bize de düşen, tabi ki daha duyarlı olmak…
MÜZE ZİYARETİ
Değerli öğretmenlerimiz Seval AKGÜN, Sevgi GÜR, Neslihan AYBAY ATAHAN, Aysen YATKIN ve Süleyman DURGUN, farklı zamanlarda, öğrencilerde tarih merakı uyandırmak amacıyla Hatay Arkeoloji Müzesi’ne geziler düzenlediler. Bizler; edebiyat, sanat ve tarih sevgisini kazanan öğrencilerin daha başarılı ve mutlu olacağını düşünüyoruz.

YAŞAMA DOKUNUYORUZ
Benim öğrencilerime çok sık söylediğim bir söz vardır… ‘Ezberlediğiniz birçok bilgiyi yıllar sonra unutabilirsiniz. Ancak bazı kazanımlar kalıcıdır. Başta Sevgi… İnsan sevgisi, vatan sevgisi, hayvan sevgisi, doğa sevgisi, müzik sevgisi, spor sevgisi, hoşgörü, merhamet, yardımlaşma, araştırma ruhu, öğrenme isteği, okuma alışkanlığı, iletişim becerisi vs…
Öğrencilerimizi doğaya yönlendiriyoruz. Yeşil bir dünya için fidan dikimi yapıyoruz. Hayvan barınaklarını ziyaret ediyoruz. Artan yiyeceklerimizi çöpe atmıyoruz. Her gün hayvanlara bir kap yemek ve su çıkarıyoruz. Soğuktan korunmaları için barınak yapıyoruz. Yardımlaşma, insana büyük bir huzur verir. Öğrencilerimiz, bunları yaptıkça daha mutlu oluyorlar.

Müzik, bizim derslerimizin en güzel kısımlarından biri. Bir Neşet Ertaş’ı anlatırken, kuru kuru anlatmak olmaz. Onun türkülerini dinleyip, o duyguyu yaşamak gerek. Yeteneği olan öğrencilerimize mutlaka en az bir müzik aleti çalmayı öğrenme konusunda telkinlerde bulunuyoruz.
‘Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur’ ve spor etkinlikleri bizim için çok önemli. Öğrencilerimizi, kız-erkek ayırımı yapmadan, ilgileri doğrultusunda spor dallarına yönlendiriyoruz. Mesela boks çalışmalarına katılan kız öğrencilerimiz var. Birçok alanda başarılar elde ettik. Halk oyunları çalışmalarımız da başladı. Öğrenciler, bu faaliyetlerle okula daha farklı gözle bakmaya başladılar. Bu faaliyetleri daha da arttırmayı hedefliyoruz.

Yaşamın her alanına dokunuyoruz. Öğrencilerimiz, meslek dallarını birinci ağızdan öğreniyorlar. Çarşı-Pazar gezip, iletişim kurup merak ettiklerini soruyorlar. Mesela sağlıklı beslenme ile ilgili merak ettiklerini diyetisyen doktora soruyorlar. Diş sağlığını koruma yöntemlerini öğrenmek için Diş Hekimine gidiyorlar. Yöremize ait meslekleri de yine birinci ağızdan öğreniyorlar. En büyük amacımız, kendini birçok alanda yetiştirmiş, kültürel değerlerimizi tanıyıp sahip çıkan, başarılı ve en önemlisi de gerçek anlamda İYİ İNSANLAR yetiştirmek…”
Öğretmen Esra Topraklı, Velileriyle ve öğrencileriyle her görüşmesinde büyük desteklerini gördüğünü ifade ettiği Okul Yönetimi’ne ve duyarlı velilere, kendilerine kapılarını açan kurum ve kişilere teşekkürlerini bildirdi.
-Cemil Yıldız-