Cemevlerinin sıkıntısı da

Elektrik Faturaları Hacı Bektaş-i Veli Anadolu Kültür Vakfı İskenderun Merkez Şubesi ve Cemevi gibi ibadet adreslerinin ortak sıkıntısında duran Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı olan Celal Fırat, “Cemevlerimizi ticarethane olarak gören zihniyeti kınıyoruz. Bu ay, Dergahımıza 30.000 TL elektrik faturası geldi” dedi. Son dönemde artan zamlarla beraber, elektrik faturaları da yüklü gelmeye başladı. Bu yüklü faturaların […]

Elektrik Faturaları

Hacı Bektaş-i Veli Anadolu Kültür Vakfı İskenderun Merkez Şubesi ve Cemevi gibi ibadet adreslerinin ortak sıkıntısında duran Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı olan Celal Fırat, “Cemevlerimizi ticarethane olarak gören zihniyeti kınıyoruz. Bu ay, Dergahımıza 30.000 TL elektrik faturası geldi” dedi.

Son dönemde artan zamlarla beraber, elektrik faturaları da yüklü gelmeye başladı. Bu yüklü faturaların sıkıntısını yaşayan yerlerden biri de, resmi olarak ‘ibadethane’ olarak kabul edilmeyen Cemevleri var. Bu ise gelen elektrik faturalarının daha yüklü ve yüksek gelmesine sebep oluyor. Bu sorunu yaşayan Cemevleri arasında Hacı Bektaş-i Veli Anadolu Kültür Vakfı İskenderun Merkez Şubesi ve Cemevi de var.

Konuya ilişkin konuşan, Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı, aynı zamanda, İstanbul Küçükçekmece’deki Garip Dede Kültür ve Cemevi Derneği Başkanı da olan Celal Fırat, kendilerine gelen 30 bin 60 TL elektrik ile 11 bin 847 TL’lik doğal gaz faturasına tepki gösterdi.

-TİCARETHANE!-

İbadethane statüsüne alınmadığı için ticarethane statüsünden kesilen elektrik faturalarını sosyal medyadan paylaşan Fırat, “Devlet; cami, mescit, sinagog, kilise gibi yerleri ibadethane olarak görüyor. Cemevine de ticarethane mantığıyla bakıyor” dedi.

Yönetim olarak, elektrik faturalarını ödememe kararı aldıklarını ve hukuki süreç başlatacaklarını söyleyen Celal Fırat, yaşananları şöyle aktardı:

“Türkiye’de, iki bine yakın cemevi, 15-20 milyon alevi var. Fakat vatandaş olarak bizi kabul etmedikleri için, cemevlerimiz ibadethane sayılmıyor. Gelip mühürlesinler, ödemeyeceğiz ve hukuki süreci başlatıyoruz. Aynı şeyi doğalgaz faturaları için de yapacağız. Hukukçu arkadaşlarımız üzerinde çalışıyor. Alevilikte, her şey rızalık üzerine. Bu zamana kadar ödedik borcumuzu, ama artık bizim devletten alacağımız var. Biz, vatandaşlık gereklerini yapıyoruz, vergimizi ödüyoruz.

Cemevleri, zaten zor koşullarda hizmetlerini veriyor. Bu son zamlarla da ciddi sıkıntılar yaşanacak. Şu an en küçük cemevlerimize, dört binden aşağı fatura gelmedi. Korkarım ki, insanlar bundan sonrası için cem yapamayacak duruma gelecek.”

Tamer Yazar

Exit mobile version