Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Cevdet Yılmaz’dan OVP tarihi açıklaması

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TRT Haber’de katıldığı televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Orta Vadeli Program’ın (OVP) 5 Eylül Perşembe günü açıklanacağını duyurdu.

Yılmaz, ekonomiye dair değerlendirmelerinde, yılın ikinci çeyreğinde inşaat ve hizmetler sektörlerinin sırasıyla yüzde 2,5 ve yüzde 3,7 büyüme kaydettiğini, tarım sektörünün ise yüzde 1,8 daraldığını belirtti. Ayrıca, sanayi sektöründe ise takvim ve köprü günlerinin etkisiyle yüzde 1,8 oranında bir daralma gözlendi.

Üçüncü çeyrek göstergelerinin enflasyon üzerindeki etkisinin devam edeceğini ifade eden Yılmaz, “Siyasi istikrar ve öngörülebilirlik çerçevesinde büyüme performansımız 16 çeyrektir aralıksız devam etmekte ve depremin olumsuz etkilerini kısa sürede bertaraf etmemiz memnuniyet vericidir. Önümüzdeki dönemde makroekonomik istikrarı güçlendirmeye yönelik adımlarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Üçüncü çeyreğe yönelik öncü göstergeler, talepteki dengelenmenin devamıyla birlikte talebin enflasyon üzerindeki daraltıcı etkisinin süreceğine işaret etmektedir. Sürdürülebilir büyüme için fiyat istikrarının sağlanması, üretim, tüketim ve yatırım kararlarının desteklenmesi gerekmektedir,” dedi.

2025-2027 dönemi için güncellenmiş OVP’yi yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten Yılmaz, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 mevsimsel artış kaydederek yüzde 2,5 büyüme gösterdiğini aktardı. İlk çeyrek büyümesinin ise yüzde 5,3 olarak revize edildiğini ve yılın ilk yarısında büyümenin yüzde 3,8 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Yılmaz, 2023 yılı kapsamında GSYH verilerinin de yukarı yönlü güncellendiğini, milli gelirin 1,1 trilyon doları aştığını ve kişi başına düşen milli gelirin 13 bin 243 dolara ulaştığını ifade etti. Cari açığın öngörülerden çok daha hızlı düştüğünü belirten Yılmaz, Ağustos ayında ihracatın yüzde 2,4 artarak 22,1 milyar dolara, ithalatın ise yüzde 10,8 azalarak 27 milyar dolara gerilediğini söyledi.

Yılmaz, yılın ikinci çeyreğinde özel kesim ve kamu kesimi tüketim harcamalarının sırasıyla yüzde 1,6 ve yüzde 0,7 arttığını, toplam tüketim harcamalarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 yükseldiğini belirtti. Tüketim harcamalarındaki artışın yavaşlama eğilimi gösterdiğini ve makroihtiyati tedbirlerin etkisiyle talepte yaşanan dengelenme eğiliminin teyit edildiğini vurguladı. – Volkan İcil-