Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çevlik Sahilinde Caretta…

İlimiz Samandağ ilçesinde, Caretta Caretta ve Cholenia Mydas Deniz Kaplumbağalarının

İlimiz Samandağ ilçesinde, Caretta Caretta ve Cholenia Mydas Deniz Kaplumbağalarının Çevlik sahiline bıraktığı yumurtalardan çıkan yavruların denize uzanan kısa, tehlikeli ve yorucu yolculuğu başladı.
Sahile bırakılan yumurtalardan yüzde 70’inden yavru çıkarken, denize ulaşan kaplumbağalardan ise her 1000 tanesinden sadece biri geri dönüp yumurta bırakabilecek yaşa ulaşabiliyor. Samandağ Çevre Koruma Derneği üyesi doğa gönüllüsü vatandaşlar, kaplumbağaların denize ulaşması için büyük bir çaba sarf ediyor.
Kaplumbağaların korunması görevini yürüten Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Suşehri Timur Karabal Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Bektaş Sönmez, Samandağ sahilinin her yıl daha da yoğun olarak Cholenia Mydas ve Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının üremelerine ev sahipliği yaptığını söyledi. Üreme sezonunun gelmesiyle, Mayıs ayı itibariyle çalışmalara yoğun bir şekilde başladıklarını kaydeden Dr. Sönmez, şu bilgileri verdi:
“Kumsalımız, her iki türe de ev sahipliği yapıyor. Yeşil kaplumbağa diye bildiğimiz Chelonia Mydas ana tür olarak burada bulunurken, Caretta Carettalar da ender de olsa yuvalama yapıyor. Çalışmalarımız Mayıs ortasında başladı. Bu tarihten itibaren günümüze kadar hem yuvalamaları hem de yuvadan çıkan yavruları kontrol ettik. Bugüne kadar bin 200’ün üzerinde yuva tespit ettik. Bunların yaklaşık 600’e yakınından yavru çıkışı gerçekleşti. Kuluçkaları devam eden, yuvalaması devam eden, yavru çıkışları devam eden yuvalarımız var. Üreme sezonu Eylül ayı sonuna kadar devam edecek ve yuvalardan ortalama bininden yavru çıkışı bekliyoruz. Doğal nedenlerden dolayı çıkışı gerçekleşmeyen yuvalar var.
Bunlar da aslında Samandağ kumsalındaki ana problemlerin başını oluşturuyor. Neden bu yuvalardan yavru çıkışı gerçekleşmiyor? Samandağ kumsalında ciddi bir erozyon problemi var. Kumsalın eğiminin bozulması sonucunda, dalgalar, kumsalın üst kısmına kadar çıkıp yuvalar tahrip ediyor. Bununla birlikte, doğal olarak, çakal ve benzeri memeli hayvanlar da yuvalara zarar verebiliyor. Bu nedenle de yavru çıkışı gerçekleşmiyor. Diğer taraftan, yuvadan çıkan yavruların denize yönelmesini sağlayan ay ışığı faktörüne rağmen, arkada bulunan yapay ışıkların daha yoğun olmasından dolayı, yavrular denize değil de terse yönelmesi nedeniyle ölümler gerçekleşiyor. Bilimsel çalışmalar sonucunda, her bin yavrudan sadece 1 tanesi tekrar dönüp yumurta bırakabilecek yaşa geliyor. Yani biz, 40 binin üzerinde yavru gönderdiğimizde, 40’a yakını yumurta bırakabilecek.”
-Cemil Yıldız-