Çevre Aktivisti Selda Asker,

Hatay özelinde iklim felaketine dikkat çekti Hatay’da İklim Değişikliği Amik Gölü’nün Kurutulmasıyla Başladı       Çevre Aktivisti Selda Asker, yaptığı açıklamada Hatay özelinde iklim felaketine dikkat çekti, ilimizde iklim değişikliğinin Amik Gölü’nün kurutulmasıyla başladığını vurguladı.       İklim krizinin tüm dünya ile birlikte bizim ülkemizi ve ilimizi de etkilediğini söyleyen Selda Asker, iklim değişikliğinden Hatay’ın en çok […]

Hatay özelinde iklim felaketine dikkat çekti

Hatay’da İklim Değişikliği Amik Gölü’nün Kurutulmasıyla Başladı

      Çevre Aktivisti Selda Asker, yaptığı açıklamada Hatay özelinde iklim felaketine dikkat çekti, ilimizde iklim değişikliğinin Amik Gölü’nün kurutulmasıyla başladığını vurguladı.

      İklim krizinin tüm dünya ile birlikte bizim ülkemizi ve ilimizi de etkilediğini söyleyen Selda Asker, iklim değişikliğinden Hatay’ın en çok etkilenecek iller arasında olduğunu bildirdi. Selda Asker, değişen yağış rejimi, sıcak dalgaları ormansızlaşma, mevsim dışındaki iklimsel hareketlerin İlimizde iyice hissedilmeye başladığı gibi bundan sonra da daha sık bir şekilde görülmeye devam edeceğini söyledi.

İklim Felaketi Kapımızdan içeriye girdi …

      Aslında Hatay’da mikro iklim değişikliğinin Amik Gölü’nün kurtulmasıyla başladığını vurgulayan Selda Asker, iklimsel açıdan son derece önemli olan 25 milyon yılda oluşan bir sulak alanı çok kısa bir sürede kurutmayı başaran ve haritadan silen aynı zamanda bununla övünen tek ülke olduğumuza da dikkat çekti.

      Selda Asker açıklamasında şunlara yer verdi: “Amik Gölü’nün kurutulmasıyla birlikte ciddi bir ekosistem yıkımının gerçekleştiğini, hemen ardından ovaya çevirdiğiniz gölde kaçak su kullanımı yanlış uygulanan tarımsal faaliyetler ve yanlış sulama sistemlerinin ovadaki verimli toprağın kalitesini bozduğunu bildiren Selda Asker, ilimizde ardı arkası kesilmeden kurulan ve günde tonlarca kömür yakan termik santraller, sera gazı salınımı, kirlilik, yaşam alanlarının yok edilmesi, fosil yakıtlarının aşırı kullanımı, su kaynaklarının kirletilmesi, yanlış kullanımı sonucu artık iklim felaketinin kapımızdan içeriye girdiğini ve bize her gün kendini ben buradayım diyerek hissettirdiğini ifade etti.

Daha az enerji, daha az tüketim …

      Sonuçların şimdiden yaşadığımız iklim felaketi, Hatay’da ürün yelpazesini değiştirecek. Değişen iklime bağlı olarak artık farklı iklimlerin sebze ve meyvelerini kendi topraklarımızda belki ekiyor olacağız. Gıda adaleti , sağlıklı suya, gıdaya erişim daha çok gündemimizde olacak. İklim adaletsizliğin sonucu belki de önemli sorunlardan birisi önümüzdeki yıllarda iklim göçü olacak. Gitgide azalan tarım arazileri sebebiyle tarım yapamayanlar, azalan su kaynakları beraberinde büyük göçler ve sosyal adaletsizlik getirecek.

      Açlık , susuzluk, doğal afetler hırslarımızın, daha çok tüketim çılgınlığımızın bir sonucu olarak artık içimizde. İklim değişikliğini hemen şimdi durduramazsak yarın neler olacağını biliyoruz. Bu nedenle sebebini bildiğimiz küresel bir soruna karşı bireysel anlamda kendi önlemlerimizi alıp karınca misali yangını söndüremezsek de su taşımaktan çekinmeyelim. Daha az enerji, daha az tüketim, geri dönüşüm ve bilinçli bir toplum olursak çorbada birazcık da olsa bizim tuzumuz olur. Birlikte sağlıklı bir çevre miras bırakalım.

      Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version