Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, döngüsel ekonomi kapsamında önemli bir adım daha atarak atık ambalajların geri dönüşümünü artırmayı hedefliyor. Bakan Murat Kurum, depozito sisteminin pilot uygulamasını Sakarya’dan başlatarak ülke geneline yaygınlaştıracaklarını açıkladı.
Döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak sistem
Bakan Kurum, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen “Depozito Saha Yönetim Sistemi’nin Kurulması ve İşletilmesine İlişkin İşbirliği Protokolü” imza töreninde konuştu. Kurum, Türkiye’de her yıl 30-35 milyon ton katı atık oluştuğunu ve bu atıkların yüzde 20-25’ini içecek ambalajlarının oluşturduğunu belirtti. Bu sorunun çözümü için Türkiye Çevre Ajansı’nın kurulduğunu vurgulayan Kurum, “Döngüsel ekonomi temelinde, atığı ham maddeye dönüştürecek bu sistem, çevremiz ve ekonomimiz için kritik bir adımdır,” dedi.
Sektör temsilcileriyle ortak çalışma
Protokol kapsamında sektör birlikleri, perakendeciler ve içecek üreticileriyle kapsamlı bir istişare süreci yürütüldüğünü ifade eden Kurum, “Saha operasyonlarının, Avrupa’daki uygulamalara paralel olarak, içecek üreticileri ve perakendecileri temsil eden sektör birlikleriyle ortak yürütülmesine karar verdik. Türkiye Çevre Ajansı, TOBB ve Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) iş birliğiyle kurumsal bir yapı oluşturacağız,” dedi.
Geri kazanım artışı hedefleniyor
Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Ferhat Pirinççi, depozito yönetim sisteminin kaynakların korunması ve çevreye duyarlı bir ekonomi için büyük önem taşıdığını belirtti. Pirinççi, “Bu sistemle geri kazanım miktarındaki gelir artacak, kaynaklarımız en verimli şekilde kullanılacak. Aynı zamanda, Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen Sıfır Atık Hareketi’nin önemli bir destekçisi olacak,” diye konuştu.
Protokol ve uygulamalı tanıtım
Törende, Türkiye Çevre Ajansı, TOBB ve TESK arasında iş birliği protokolü imzalandı. Katılımcılar, depozito sistemine entegre edilen iade makinelerinin işleyişini uygulamalı olarak gösterdi. Yeni sistemle, plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajları üzerindeki “Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA)” logosu sayesinde depozito iade makinelerine teslim edilebilecek. Vatandaşlar, iade ettikleri her ambalaj için belirlenen teşvik bedelini alabilecek.
Ulusal düzeyde hayata geçirilecek sistemde, depozito bedelleri vatandaşların e-cüzdan hesaplarına aktarılacak. Bu uygulamanın, atıkların geri dönüşümünde yeni bir dönem başlatması bekleniyor.