Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ceylanların memleketinden

Keyif veren manzaralar… Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma

Keyif veren manzaralar…

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi, Antakya’dan giden Doğa Grubu üyelerini ağırlarken, paylaşılan fotoğraflar keyif verdi.

Dağ ceylanlarının Türkiye’de yaşadığı tek alan konumundaki, Hatay’ın Kırıkhan ve Reyhanlı ilçelerini kapsayan bölge, bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında yaşadığı sıkıntılarla gündemde. Bilindiği gibi, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi’nin olduğu alanın önemli bir kısmı, bahse konu kararnameyle, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ndan çıkarılmış ve taş ocağı planlamaları adına küçültülmüştü.
-ÇOK GÜZELDİ-
Doğaseverlerin ve çevrecilerin buna yönelik mücadelesi, alınan karardan geri dönülmesi adına devam ederken, bu özel üretim ve yaşam alanı, misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Merkezin son ziyaretçileri, Antakya’dan giden Doğa Grubu üyeleri oldu.
Gerçekleşen gezinin ve dağ ceylanları ile yaşadıkları anların çok özel olduğunu söyleyen, Doğa Grubu üyelerinden Emel Nisani, “Çok güzeldi, diyebilirim. Burası, dağ ceylanlarını koruma ve çoğaltma yeri. Burada, ceylanları ürkütmeden yanlarına gidip, onları besleyebiliyorsunuz. Biz gittiğimizde aç oldukları için, yem koydular. Zaten onlar da yemi görünce hemen geldiler. Biberonla beslemek de, elimden yemlenirken bir ceylanı izlemek de müthiş bir şeydi. Çok keyif aldım. Çok güzel bir deneyimdi.”
-NESLİ TEHLİKEDE-
Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Listesi’ne göre, dağ ceylanların nesli tehlike altında ve Türkiye’de yaşadığı tek alan da burası. Dünyada dağ ceylanlarının sayılarının artış gösterdiği tek yer ise Hatay. Buradaki popülasyon, türün, dünyada birey sayısı artan tek popülasyonu. Türün birey sayısı 2012 yılında 295 iken, 2020 sonunda tür koruma çalışmaları sayesinde 1.141’e yükseldi. -Tamer Yazar-