TBMM’den cezaevlerine koronavirüs tedbiri
Dünya, Covid-19 (koronavirüs) adı verilen virüsün sebep olduğu büyük bir salgınla mücadele ediyor. Virüs, çok hızlı yayılım gösteriyor ve her ülke gibi Türkiye de, hastalığın ortaya çıkmasından bu yana geçen süreçten en az hasarla çıkmak üzere büyük bir çaba harcıyor. Virüs, özellikle akciğerlere büyük hasar verdiği için, solunum yetmezliği çeken birçok hasta hastanelere gitmek zorunda kalıyor. Aynı anda binlerce kişinin hastanelere başvurması ise solunum cihazı yetersizliğini ve yoğun bakım ünitelerinin kapasitesinin çok zorlanmasını beraberinde getiriyor.
Sağlık Bakanlığı, şimdilik ilaç ve aşısı bulunamayan virüsün bulaşmasının engellenmesi için tek çarenin sosyal izolasyon olduğunu, insanların birbirinden uzak durması ile bulaşmanın engellenebileceğini vurguluyor.
Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partili Milletvekilleri, TBMM’ye, koronavirüsün cezaevlerine de sıçraması durumunda büyük bir kaosun yaşanabileceği gerekçesiyle bir yasa teklifi getirdi. 355 cezaevinde bulunan yaklaşık285 bin tutuklu ve hükümlüden ortalama 95 bin kişinin salıverilmesini sağlayacak yasa teklifi, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik öngörüyor.
Yasa teklifine,Ana Muhalefet Partisi bazı itirazlarda bulundu. CHP, suça göre değil, suçluya göre adil bir infaz yasasının olması gerektiğini, teklifteki infaz düzenlemesinin ise adaleti sağlamayacağını savunuyor. CHP, ”rüşvet aldığı için 6 yıl ceza alan birinin bir gün bile hapis yatmayacağını, rüşvet alma suçunu haber yapan gazetecinin ise alacağı 6 yıllık cezanın yarısını yatacağını” savunuyor. CHP, yasa teklifinin, ”insan hakları savunucularının, yazarların, gazetecilerin, siyasetçilerin sadece konuştukları, yazdıkları, düşündükleri için cezaevinde kalmaya devam edecekleri ama gaspçının, çete reisi ve mensuplarının, dolandırıcının, cinsel suç işleyenlerin dışarıya rahatlıkla çıktığı” bir sürece sebep olacağını da ileri sürüyor. Diğer muhalefet partileri de teklife benzer eleştiriler yöneltiyor.
AK Parti ise, “Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar, uyuşturucu imal ve ticaretine ilişkin suçlar, terör suçları, devlet ve anayasal düzen aleyhine işlenen suçların” infaz indirimine tabi olmadığını” savunuyor.
Konutta infaz mümkün hale gelecek
70 maddeden oluşan kanun teklifine göre, Covid-19 salgını nedeniyle, açık ceza infaz kurumunda kalanlar ile kapalı ceza infaz kurumunda bulunup da açık ceza infaz kurumuna ayrılmaya hak kazananlar, 31 Mayıs’a kadar izinli sayılacak. Bu süreyi, Adalet Bakanlığı, iki ayı geçmemek üzere üç kez uzatılabilecek. 11 farklı kanunda değişiklik içeren ve ceza infaz kurumlarında geçirilmesi gereken süreleri yeniden belirleyen teklif; terör, cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticaret suçu, kadına karşı şiddet ve kasten adam öldürme hariç olmak üzere diğer suçlar bakımından kalıcı infaz oranı 1/2 olarak düzenliyor.
Denetimli serbestlik uygulamasındaki cezasızlık algısını ortadan kaldırmayı hedefleyen teklif, 1 Temmuz 2016 tarihinden önce işlenen bazı suçlar bakımından uygulanan 2 yıllık denetimli serbestlik süresini 3 yıla çıkartıyor. Yasa teklifi, 65 yaşını doldurmuş yaşlılar, 0-6 yaş arası çocuğu bulunan kadınlar ve adli tıp raporu çerçevesinde kendisine bakamayacak durumda olan hastaların belirli şartlarda konutta infazını mümkün hale getiriyor. –Haber Merkezi-