Milletvekili Oruç, koruma ve tedbir kararlarına rağmen kadınların öldürüldüğüne dikkat çekti
Hatay-Samandağlı HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, bir grup milletvekiliyle birlikte Meclis Başkanlığına ilettiği önergede artan kadın cinayetlerine dikkat çekti. Milletvekili Oruç, coğrafyamız genelinde bugün koruma ve tedbir kararlarına rağmen kadınların öldürüldüğüne dikkat çekti, cezasızlık durumunun kadın cinayetlerine artırdığına vurgu yaptı.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun hazırladığı rapora göre 2021 yılının ilk iki ayında 26 şüpheli kadın ölümünün bildirildiğini, aynı raporda 2018 yılında 131, 2019 yılında 152 ve 2020 yılında en az 225 şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiğinin raporlandığını belirten Milletvekili Oruç, sunulan verilerin; kadın cinayetleri, cinsiyete dayalı şiddet ve şüpheli kadın ölümleri ile etkin bir mücadelenin olmadığı, hukuki süreçlerin etkin işletilmediğini ortaya koyar nitelikte olduğunu bildirdi.
Şüpheli kadın ölümleri etkin olarak araştırılmadı …
Şüpheli kadın ölümlerinin; basına yansıyan kadın cinayeti verilerine, araştırmalarına ve alınacak önlemlere konu hususların dışında tutulduğuna değinen Milletvekili Oruç, önergede şunlara yer verdi: “2020’de aralarında transların da olduğu en az 10 kadının ölümü basına ‘intihar’, ‘intihara sürüklenme’ ve ‘şüpheli intihar’ olarak yansımıştır. Şüpheli kadın ölümlerinin etkin bir biçimde araştırılmaması ve hukuki süreçlerin etkin işletilmemesi, cinayetlerin şüpheli ölüm, intihar vakaları olarak kayda geçmesine ve faillerin cezasız kalmasına neden olmaktadır. Şüpheli kadın ölümlerinin aydınlatılmaması sebebiyle üstü kapanan kadın cinayetleri ve devam eden cezasızlık; cinsiyete dayalı şiddetin artış göstermesindeki en önemli faktörlerdendir. Fail tarafından cinayete verilen intihar süsü ile birçok cinayet vakası şüpheli intihar olarak kayda geçirilmektedir. Gelinen noktada; birçok kadın ‘ben intihar etmem, balkondan atlamam, bir gün beni ölü bulursanız mutlaka bilileri öldürmüştür’ şeklinde yaptıkları paylaşımlarla ‘intihar süsü’ verilecek olan cinayetlere olan korkularını dile getirmiştir.
Basına yansıyan verilere göre; erkekler ‘koruma’, ‘uzaklaştırma’ kararı ve ‘talebine’ rağmen birçok kadını öldürmüştür. En az sekiz fail cezaevinden pandemi nedeniyle hazırlanan infaz paketinden yararlandıktan sonra ‘cezaevinden izinli çıktıktan’ ve ‘tahliye’ olduktan sonra kadınlar öldürülmüştür. 2020 yılı verilerine göre; kadınları öldüren 293 fail erkek vardır. Sadece 66 fail tutuklanmıştır. 134 failin hukuki süreci o dönem basına ‘gözaltına alındı’ diye yansımış; en az 60 fail intihar etmiş, üç fail ‘delil yetersizliği’ gerekçesi ile serbest bırakılmış, 10 failin süreci basına ‘kaçtı’, ‘aranıyor’ diye yansımıştır. 18 failin ise hukuki süreci basına yansımamıştır.
Daha etkin soruşturma …
İki fail hakkında sadece ‘soruşturma başlatıldı’ bilgisi yer almıştır. Coğrafyamız genelinde bugün; koruma ve tedbir kararlarına rağmen kadınlar öldürülmekte; birçok kadın cinayeti etkin soruşturma yapılamadığı için şüpheli ölüm olarak kaydedilmekte ve cezasız kalmaktadır. Şüpheli kadın ölümlerinin etkin bir biçimde soruşturulmaması, aydınlatılmaması ve hukuki süreçlerin etkin işletilmemesi sebebiyle ortaya çıkan cezasızlık durumu her geçen gün kadın cinayetlerinin artmasına yol açmaktadır.
Kadın cinayetlerinin şüpheli kadın ölümü olarak kabulü ile ortaya çıkan cezasızlık durumu sebebiyle her geçen gün artan kadın cinayetlerinin önlenmesi amacıyla; Türkiye’de şüpheli kadın ölümlerine ilişkin gerçek rakamların ortaya koyulması, daha etkin soruşturma ve hukuki süreç işletilmek suretiyle aydınlatılması ve önlenmesi elzemdir.” Mehmet ÖZGÜN