CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığındaki Parti Meclisi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğunu belirlemesinin ardından harekete geçti. CHP PM, TBMM’nin 14 Ağustos tarihinde olağanüstü toplantıya çağrılması için Meclis Grubuna görev verdi.
Bu süreçte, en yüksek imza sayısıyla başvuru yapılabilmesi için TBMM’deki siyasi partilerle de temas kurulacak. Toplantı başvurusunun diğer parti temsilcilerinin katılımıyla TBMM Başkanlığı’na teslim edilmesi planlanıyor.
AYM, 1 Ağustos tarihinde yayımladığı gerekçeli kararında, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin hukuken geçersiz olduğuna karar verdi. Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay hakkındaki kararının hukuki geçerliliğinin bulunmadığını ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasının Atalay’ın vekilliğini düşürmeyeceğini ifade etti.
AYM, Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili işlemin iptali ve Yargıtay yazısının TBMM’de okunması işlemlerinin iptali başvurularını birleştirerek karara bağladı. Yüksek Mahkeme, Atalay’ın milletvekilliğinin “yok hükmünde” sayılmasına ilişkin talebin karara bağlanmasına yer olmadığına hükmetti. Karar, eski AYM Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz’un da yer aldığı 4’e karşı 10 üyenin oyuyla alındı.
AYM’nin gerekçeli kararında, TBMM Genel Kurulu’nun 30 Ocak’ta okuduğu İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararı bir mahkûmiyet kararı değil, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararının değerlendirilmesi için dosyanın ilgili daireye gönderilmesine ilişkin bir karar olarak nitelendirildi. – Mehmet Durmaz-