Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CHP Hatay Milletvekili Güzelmansur…

Konut, işyeri alan yabancılardan
Konut, işyeri alan yabancılardan vergi alınmamasını eleştirdi, bu istisnanın kaldırılması için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi sundu

Ayrıcalık ne milli, ne vicdani, ne de adildir

      CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, konut ve işyeri alırken vatandaşlarımızdan yüklü miktarlarda KDV alınırken, yabancılardan vergi alınmamasını eleştirdi, bu istisnanın kaldırılması için de Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Güzelmansur, “Yabancılara tanınan bu ayrıcalık ne milli, ne vicdani, ne de adildir” dedi.  

      Güzelmansur, 2017 yılında getirilen istisnayla, Türkiye’de yerleşik olmayan yabancı uyruklu kişi ve kurumlara ilk teslim olarak yapılan gayrimenkul satışlarının KDV’den istisna edildiğini hatırlattı.

Türk Vatandaşları konut alma hayali bile kuramıyor…

      Yanlış ekonomi politikaları, TL’deki değer kaybı, inşaat sektöründe kullanılan hammaddenin çoğunluğunun ithal olması sonucu, inşaat sektöründe maliyetlerin yüzde 300 ile yüzde 500’e varan oranlarda arttığını belirten Güzelmansur, korkunç boyutlara ulaşan girdi fiyat artışları, fiyatların günlük hatta saatlik değişmesi, piyasadaki belirsizlik nedeniyle inşaat sektöründe yeni projeler yapılamadığını bildirdi, bu durumun, konut fiyatlarının 2-3 katına çıkmasına neden olduğunu, gelinen noktada Türk Vatandaşlarının konut sahibi olma hayali bile kuramadığını ifade etti.   

      Ev fiyatları yükseldikçe, konuta ödenen Katma Değer Vergisi’nin de (KDV) yükseldiğini, vatandaşlarımız yüksek oranlarda KDV öderken, Türkiye’de yerleşik olmayan yabancıların ilk konut edinimlerinde vergisiz alım yaptığını, üstelik aldıkları konutların 250 bin dolar veya üstündeyse Türk vatandaşlığının da yanında hediye edildiğini söyleyen Güzelmansur, şunlara değindi:  

215 bin 545 konut yabancıya satıldı…

      “Yabancılara KDV’siz konut edinimi mevzuatının yürürlüğe girdiği 2017 yılından 2022 yılının Mart ayına kadar, 215.545 konut satılmıştır. Ancak bunun ne kadarının ilk satış olduğu açıklanmadığı için, yabancılar için feragat edilen KDV miktarı da bilinememektedir. Yabancıya KDV’siz işyeri satışları ise sayı olarak dahi açıklanmamıştır. Dolayısıyla yabancıya işyeri satışlarında feragat edilen KDV miktarı da muammadır.  

      Vatandaşlarımızdan, konut ve işyeri alırken yüklü miktarlarda KDV alınırken, yabancılardan vergi alınmaması, hatta belli meblağların üstünde T.C.  vatandaşlığı hediye edilmesi ne milli, ne vicdani ne de adildir.  

      Açıkladığımız nedenlerle, hazırlanan kanun teklifiyle, Türkiye’de yerleşik olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir işyeri ya da temsilcisi vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumların ilk konut veya işyeri edinmesinde sağlanan Katma Değer Vergisi istisnası sona erdirilmektedir.”

      Mehmet ÖZGÜN