CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur’dan;

“Hatay Üvey Evlat” Raporu İlimiz CHP Milletvekili Mehmet Güzelmansur, bir süredir çalışmalarını yaptığı ve tamamını TÜİK resmi verilerinden alınan rakamlarla derlediği Hatay ile ilgili raporunu basın mensuplarına açıkladı. Güzelmansur, “ İktidar, 20 yıldır Hatay’a üvey evlat muamelesi yapıyor” dedi. İşte, Güzelmansur’un açıkladığı çarpıcı raporun ayrıntıları: Varan 1: Hatay’a yapılan kamu yatırımı, ödediği verginin yarısı bile […]

“Hatay Üvey Evlat” Raporu

İlimiz CHP Milletvekili Mehmet Güzelmansur, bir süredir çalışmalarını yaptığı ve tamamını TÜİK resmi verilerinden alınan rakamlarla derlediği Hatay ile ilgili raporunu basın mensuplarına açıkladı. Güzelmansur, “ İktidar, 20 yıldır Hatay’a üvey evlat muamelesi yapıyor” dedi.
İşte, Güzelmansur’un açıkladığı çarpıcı raporun ayrıntıları:
Varan 1:
Hatay’a yapılan kamu yatırımı, ödediği verginin yarısı bile değil. Hatay’da 17.5 yılda toplanan vergi 82.5 milyar lira civarındadır. Hatay, vergi tahsilatında 7. sıradadır. 17.5 yılda 82.5 milyar lira vergi ödeyen Hatay’a 19 yılda yapılan yatırım 35 Milyar liradır. Yapılan yatırım, ödenen verginin yarısı bile değildir.
Varan2:
2020 yılında Hatay’da toplanan vergi 12.5 milyar liradır. Hatay’a layık görülen ödenek 408 milyon liradır. Hatay, bunun 30 katı vergi ödüyor. Bu kadar adaletsiz davranılan başka bir il yok!
Varan 3:
Hatay’da övünülen ve seçimlerde vaatler arasında yer alan projelere ayrılan ödenek sadece bin TL’dir. Bu projeler; Büyük Karaçay Barajı, Gönençay Barajı, İskenderun OSB İltisak Hattı, Antakya-Yayladağı Hudut Yolu, Antakya-Reyhanlı-Cilvegözü Yolu, Dörtyol, Hassa Proje Yapım İşi, Kırıkhan İlçe Halk Kütüphanesi, Reyhanlı İlçe Halk Kütüphanesi. Hatay’da “tamamlandı” denilen baraj projeleri tamamlanmamıştır. “Reyhanlı Barajı’nı 5-5-2015 te açacağız” dediler, 2021’deyiz! Barajın bitiş süresi 2026’ya uzatıldı.
Varan 4:
AKP, Hatay’da hastane yapmadı. 2012’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı 10 hastane bulunuyordu. Bugün bu sayı sadece 11. Hatay’daki hasta yatak sayısı, artan nüfus ve Suriyeliler dikkate alındığında, çok düşüktür. 160 bin nüfuslu Defne ilçesinde hala bir Devlet Hastanesi bulunmamaktadır.
Varan5:
Yol yapmakla övünen iktidar, Hatay’da yol da yapmadı. Yollarımızın yetersizliği yüzünden, Hatay, ölümlü yaralanmalı trafik kazası sayısında 3546 kaza ile 81 il içerisinde 10. sıradadır. 25 bin km yol yapmakla övünen AKP iktidarı, 550 bin Suriyeli göçüyle de artan trafik yoğunluğuna rağmen, önemli yol projelerini rafta tutmuş ve bu alanda da Hatay’ı göz ardı etmiştir.
Varan 6:
Hatay’a, ihtiyaç duyduğu sayıda derslik yapılmadı, öğretmen atanmadı. 2019 yılında, derslik başına düşen en az öğrenci sıralamasında Hatay, 78. sıradadır. 2016 yılında 63. sıradaydı. Öğretmen başına düşen en az öğrenci sıralamasında ise 76. sıradadır. 2016 yılında ise 62. sıradaydı. Hatay’da, yeni okulların ve dersliklerin açılması gerekmektedir.
Varan 7:
Hatay EXPO21’e, devletin 5 kuruş katkısı yoktur. EXPO’nun tüm maliyetlerini Hatay Büyükşehir Belediyesi karşılıyor. Devletin katkısı yoktur. Antalya EXPO’ya oluk oluk para akıtan iktidar, EXPO Hatay’a neden yardım ve katkı vermiyor?
Varan 8:
İlimiz Hatay, konkordato ilanlarında 9. sıradadır. En fazla konkordato ilan eden iller arasında, Hatay, 58 şahıs/firmasıyla üst sıralarda bulunmaktadır. 2021 yılında icradan satılık 5985 ilan var ve bunların 95’i Hatay’da. Bereketli Amik Ovası, icrada tarım arazisi satışında 20. sırada yer almaktadır. Hatay’da takipteki kredi miktarı 2.7 milyar liradır. Takipteki alacaklar bakımından Hatay, 81 il arasında 3. sıradadır.
Varan 9:
Türkiye’de kişi başına GSYH %6 düşerken, Hatay’da kişi başına GSYH’deki düşüş %15 civarındadır. Hatay, Türkiye’de kişi başına GSYH’si en çok düşen 8. İl konumundadır.
Varan 10:
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verilerine göre, Hatay’da 2011 yılında 35.438 sigortalı çiftçi var iken, Haziran 2021’deki kayıtlı çiftçi sayısı 10.062’ye düşmüştür. Türkiye’de son 10.5 yılda kayıtlı çiftçi sayısı %52 azalırken, Hatay’da ise kayıtlı çiftçi sayısı %72 azalmıştır.
14 Ortadoğu ülkesine açılan sınır kapılarının kapanmasıyla birlikte, Hatay, İstanbul ve Mersin’den sonra 8.711 tır (çekici) ile 3. büyük filoya geriledi. Daha önce ikinci sırada bulunan Hatay ilinde 13.970 Tır (çekici) bulunuyordu. Nakliye sektöründe %80 kapasiteyle çalışan firmalar, şu anda %30 kapasiteyle çalışmaktadır. Bir filoda 50 araç çalışırken, pandemiyle birlikte bu sayı 20’lere düştü.
-Haber/Sinan Seyfittinoğlu-

Exit mobile version