CHP’den Hükümete Eleştiri: Hatay Unutuldu

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, Hatay’da yürütülen rezerv alan çalışmalarının büyük sorunlara yol açtığını belirtti. CHP İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Murat Bakan, “Hatay’a Sahip Çıkıyoruz Çalışma Grubu” olarak Hatay’ın yanında olduklarını vurguladı. Bakan’ın başkanlığını yaptığı çalışma grubunda, Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Mersin Milletvekili Gülcan […]

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, Hatay’da yürütülen rezerv alan çalışmalarının büyük sorunlara yol açtığını belirtti.

CHP İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Murat Bakan, “Hatay’a Sahip Çıkıyoruz Çalışma Grubu” olarak Hatay’ın yanında olduklarını vurguladı. Bakan’ın başkanlığını yaptığı çalışma grubunda, Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Mersin Milletvekili Gülcan Kış ve Bahadır Erdem yer aldı.

Murat Bakan, Hatay’da rezerv alan ilan edilen bölgelerde vatandaşların ciddi sıkıntılar yaşadığını belirtti. “Örneğin, az hasarlı binanız var. Devlet, bu binayı güçlendirebileceğinizi söyledi. Ancak şimdi o binanın mülkiyet hakkı askıya alındı çünkü rezerv alan ilan edildi. Orada hiç bina yapılmamış parsel sahiplerinin de sorunları var. Evlerine yaptıkları masrafları nasıl alacaklarını bilmiyorlar,” dedi.

Rezerv alan ilan edilen yerlerde vatandaşların az hasarlı binalarını güçlendirdiğini ve sağlıklı konutlar haline getirdiğini belirten Bakan, “Rezerv alanın tamamı yıkım ihalesine verildiği için, evin içinde eşyaları varken, yıkım ekipleri kimseye sormadan bu binaları yıkıyorlar. Devletin en çok hassasiyet göstermesi gereken yer deprem bölgesidir, ancak burada bu hassasiyet gösterilmiyor,” diye ekledi.
Murat Bakan, yapı denetim firmalarının tekel oluşturduğunu ve yedi firmanın gayrı resmi olarak kontrol yapmak için 500 bin TL – 700 bin TL arasında para aldığını söyledi. “Devletin bunların kontrolünü yapması lazım. Ama maalesef bunun kontrolünün yapılamadığını görüyoruz. Deprem yönetmeliğine uygun yapılmış binalar %2’yi oluşturuyor. %98’i ise deprem yönetmeliğinden önce yapılmış,” dedi.
Japonya’nın deprem yönetmeliğini sürekli yenilediğini hatırlatan Bakan, Türkiye’de de bu konuda çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. “Deprem yönetmeliğini yenilemeden aynı koşullarda, aynı lokasyona bina yapıyoruz. Yani aynı depremi yaşadığımızda o binalar tekrar yıkılacak. Bununla ilgili bir çalışma olmadığını görüyoruz,” dedi. Hatay’ın özel koşullarına uygun olarak fay hattının ve Asi Nehri’nin kenarındaki kırılmaların tespit edilip, buna göre yeni bir yönetmelik yapılması gerektiğini vurguladı.
Deprem felaketinin ardından en çok mimar ve mühendislerin etkilendiğini belirten Murat Bakan, “6 Şubat depreminin yarattığı yıkımdan dolayı mimar ve mühendisler neredeyse günah keçisi ilan edildi. Çok sayıda tutuklu mimar mühendis var. Ancak kamu binaları yıkıldı diye tutuklu kimse yok,” dedi.

ODTÜ’nün verdiği raporları hatırlatan Bakan, “Deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılmış binalar yıkıldı ve o binaların mimar mühendisleri tutuklu. Adalet Bakanlığı’nın yargı süreçlerinin hızlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yıkımın tüm sorumluluğu mimar ve mühendislerde değil, iktidar da üzerine düşen sorumluluğu almalı,” diyerek sözlerini tamamladı.

Murat Bakan, CHP olarak Hatay’ın yanında olmaya devam edeceklerini belirtti. “Genel Başkanımızın çok sevdiğim bir sözü var: ‘Karıncanın kardeşi var, yalnız değilsiniz. Karıncanın gücü birlikteliğindedir.’ Hatay’ın kardeşi var, o da Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Hatay’ın yanında durmaya devam edeceğiz,” dedi. – Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version