CHP’den uyuşturucuyla mücadele hamlesi

Samandağ İlçe Örgütü broşür hazırlayıp, vatandaşa, esnafa dağıttı … CHP Samandağ İlçe Başkanı Turgay Abacı, ilçelerine musallat olan “Uyuşturucu ve Madde” ile mücadele konusunda kolları sıvadı, hazırladıkları bilinçlendirici broşürleri vatandaşa, esnafa dağıttı. Uyuşturucu ve madde kullanımının zararlarının, mücadele yollarının yer aldığı, ailelere rehber niteliğindeki broşürleri Başkan Abacı başta olmak üzere, yönetim kurulu üyeleri ilçe genelinde […]

Samandağ İlçe Örgütü broşür hazırlayıp, vatandaşa, esnafa dağıttı …

CHP Samandağ İlçe Başkanı Turgay Abacı, ilçelerine musallat olan “Uyuşturucu ve Madde” ile mücadele konusunda kolları sıvadı, hazırladıkları bilinçlendirici broşürleri vatandaşa, esnafa dağıttı.
Uyuşturucu ve madde kullanımının zararlarının, mücadele yollarının yer aldığı, ailelere rehber niteliğindeki broşürleri Başkan Abacı başta olmak üzere, yönetim kurulu üyeleri ilçe genelinde dolaşarak dağıttı.
Uyuşturucu maddelerin beyni ve onun çalışma sistemini değiştirdiklerinden dolayı bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğunun, bağımlılığın tedavisinin zor bir hastalık olduğunun belirtildiği broşürlerde zararları ise şöyle sıralandı: IQ seviyesinde gerileme, koordinasyon ve kontrol kaybı, korku ve öfke, hafızanın erimesi, solgun cilt ve ciltte kırışıklık, döküntü ve sivilceler, cilt yaşlanması, nefes darlığı, akciğer hastalıkları, ağız kokusu ve gırtlak kanseri, diş çürümeleri, dişeti hastalıkları, diş kaybı, kalp krizi ve koma.
Kötü alışkanlıklar kalıcı hale gelebilir …
Broşürde şunlara yer verildi: “Çocuğunuz neden uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanmaya başlar? Uyuşturucu ve uyarıcı maddeler çoğunlukla ülke genelinde olduğu gibi maalesef ilçemiz genelinde de ergenlik çağına giren gençler tarafından kullanılmaktadır. Ergenlik döneminin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Kimlik bulma ve kendini tanıma çabasındaki genç, beklenmedik duygusal tepkiler verebile, çoğunlukla isyankar bir tutum sergileyen, endişeli ve öfkeli durumdadır. Bu dönem ailenin geri plana düşüp, arkadaş çevresinin önem kazandığı bir dönemdir. Bu sebeple arkadaş grubu aileler için tehdit edici görülebilir. Zira buradan öğrenilecek kötü alışkanlık kalıcı hale gelebilecektir.
Ergenlik döneminde ki gençle uyuşturucu maddeler ve bunların olumsuz etkileri üzerine konuşmaktan çekinmeyin. Ancak bu konuşmaların klişe ve korkutma odaklı olmasından ziyade gerçek bilgilere dayalı olmasına dikkat edin. Zira hala çocuk yerine konulduğunu düşünen gencin söylediklerinizi önemsememesi yüksek bir ihtimaldir. Bu dönemde dış görünüşlerine de gereğinden fazla önem verdiklerinden, bu maddelerin dış görünüşlerini olumsuz anlamda nasıl etkileyeceğini vurgulayın.
Çocuğunuzun uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıp kullanmadığı nasıl tespit edilebilir? Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığının en kesin yolu, kan ve idrar testleridir. Ancak madde kullansın, kullanmasın ergenlik çağındaki bir gençten bu testlerin yapılmasını isteme veya onu buna zorlama çok doğru bir yaklaşım değildir. Rahatsızlanması sonucu bir sağlık kurumuna gitmesi gerektiğinde, fazladan bu testlerde yapılarak gencin haberi olmaksızın madde kullanıp kullanmadığı öğrenilebilir. Bunun yanı sıra bir takım davranışsal ip uçlarıyla da bu durumu kesin olmasa da tespit edebilmek mümkündür. Eğer çocuğunuz sürekli uykulu, halsiz ve yorgun ise, eskiye oranla daha içine kapanık veya agresifse, okul durumu bir anda kötüleşmeye başladıysa veyahut devamsızlığı arttıysa, özetle eskiye kıyasla makul kabul edilmeyecek değişiklikler sergiliyorsa madde kullanıyor olabilir.
Çocuğunuz madde kullanıyorsa profesyonel destek şart …
Çocuğu uyuşturucu madde kullananlar ne yapmalı? Bu durum ilk sizin başınıza gelmedi, öncelikle soğukkanlı olup çocuğunuza daha fazla zarar verecek ve onu uyuşturucu maddelere daha fazla itebilecek şekilde tepki göstermemelisiniz. Tek başınıza hareket ederek, yasaklar koymak ve cezalar vermek suretiyle kimyasal bir bağımlılığı yenebilmek mümkün değildir. Dolayısıyla profesyonel desteğe yani sağlık kurumlarına ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Başınıza iş geleceğinden, karakol ve adliyelerden, komşu, eş, dost, akrabanın ne diyeceğinden çekiniyor olmanız sorunu ertelemeniz anlamına gelir. Bir an önce yardım almanızda fayda var.
Çocuğunuzu uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmasını engellemek için ne yapılmalı? Tehdit Etmeyin: Tehdit, kısa bie süre için çocuğunuz korkutmaya yarar, eme etkili olmaz, Çünkü adı üstünde ‘tehdit’tir. Söylediğiniz şeyleri gerçekleştirmediğinizde de yaptığınız her türlü uyarının da zamanla ciddiye alınma olasılığı düşer. İstediğinizi ve bunu neden istediğinizi ona anlatır ve beklentilerinizi onun potansiyeline göre belirlerseniz çocuğunuzun bunları yerine getirme olasılığı artar.
Örnek olun: Çocuğunuzun kötü alışkanlıklar edinmesini istemiyorsanız davranışlarınızla ilk önce siz ona örnek olmalısınız. Alkol ve sigara kullanmayarak örnek olabilirsiniz.” -Mehmet ÖZGÜN-

Exit mobile version