CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, mali müşavirlerin ve mükelleflerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından talep edilen 160 sayfalık KDV risk rapor eklerine tepki gösterdi. Kara, ayrıca depremde işyerlerini kaybeden esnafların, zayi olan makine ve stok mallarına ilişkin tutanakların akıbetini de sorguladı.
“KDV iadesi süreci mükellefler için eziyet oldu”
Milletvekili Kara, yaptığı açıklamada KDV iadesi süreçlerinin karmaşıklığını ve bürokratik engellerin yükünü eleştirdi. 2023 yılının kasım ve aralık aylarına ilişkin KDV iadelerinin alınmasının mükellefler için bir çileye dönüştüğünü belirten Kara, şu ifadeleri kullandı:
“160 sayfalık KDV risk rapor eklerinin talep edildiği bu süreç, mükellefler ve mali müşavirler için ciddi bir eziyete dönüştü. Bu tür uygulamaların hiç kimseye fayda sağlamadığı açık.”
Depremzedelerin mağduriyetine dikkat çekti
Depremden etkilenen bölgelerdeki esnafların sorunlarına da değinen Kara, zayi olan makine, teçhizat ve stok mallar için düzenlenen tutanakların hala sonuçlanmadığını belirtti. Kara, konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na çağrıda bulunarak şunları söyledi:
“Depremde zarar gören işletmelerin zayi olan makine, teçhizat, ham madde ve stok malları için tutanaklar tutuldu. Bu tutanaklar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın gezici ekiplerine teslim edildi. Ancak aradan geçen 21 ayın sonunda hâlâ bir cevap alınmış değil. Mükellefler ve mali müşavirler bu belirsizlikle mağdur edilmektedir.”
Çözüm çağrısı
CHP’li Kara, sürecin hızlandırılması ve mükelleflerin mağduriyetlerinin giderilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, “Deprem bölgesinde işletmelerin ayağa kalkması için gereksiz bürokratik süreçlerin ortadan kaldırılması şarttır” dedi.