Akaryakıt kaçakçılığının TBMM’de araştırılmasını istedi.
Yıllık Gelir Kaybı 16 Milyar Tl
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, ekonomiye, insan sağlığına ve çevreye ciddi zarar veren, akaryakıt sektöründe haksız rekabete sebep olan akaryakıt kaçakçılığı için Meclis Araştırması istedi. Güzelmansur’la birlikte 24 CHP Milletvekilinin imza verdiği araştırma önergesinde, “Akaryakıt kaçakçılığının ekonomiye, çevreye ve insan sağlığına verdiği zararların, yarattığı haksız rekabetin belirlenmesi, kaçakçılığa zemin hazırlayan vergi politikalarının ve yasal boşlukların tespit edilmesi, akaryakıt kaçakçılığı ile etkin mücadelede çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla” Meclis Araştırması açılması istendi.
Akaryakıt kaçakçılığının ana nedeninin, uygulanan yanlış vergi politikaları olduğuna vurgu yapılan, Mehmet Güzelmansur ve 24 arkadaşının imzasını taşıyan önergede şu ifadelere yer verildi
“Yıllardır çok büyük bir rant aracı haline gelen ve önü alınamayan akaryakıt kaçakçılığının ana nedeni, uygulanan yanlış vergi politikaları ve akaryakıt üzerindeki aşırı vergi yüküdür. 1 litre motorinin pompa satış fiyatının % 42’sinin, 1 litre benzinin ise neredeyse yarısının % 48’inin vergiden oluşması, akaryakıt kaçakçılığına zemin hazırlayan en önemli nedendir. Bu ağır vergi yükü, akaryakıt kaçakçılığının büyüklüğünün ve yöntemlerinin artmasına neden olurken, tüketiciyi de daha ucuz olması nedeniyle kaçak akaryakıta yönlendirmektedir.”
ARAÇ ARTIYOR, AKARYAKIT TÜKETİMİ DÜŞÜYOR
TBMM’ye sunulan önergede ayrıca, ülkemizde araç sayısı artarken, buna paralel olarak da akaryakıt tüketiminin artması gerekirken azaldığına vurgu yapıldı ve şöyle denildi:
“Kaçak akaryakıt büyüklüğünü gösteren en anlamlı veri, trafiğe kayıtlı araç sayısındaki artış ile akaryakıt tüketimindeki değişim arasında çarpıklıktır. 2018 yılında 647 bine yakın yeni araç trafiğe çıktığı halde, akaryakıt tüketimi 374,4 milyon litre azalmıştır. 2019 yılında ise tüketim artarak düşmeye devam etmiştir. 291 bin yeni araç trafiğe çıktığı halde akaryakıt tüketimi 1 milyar litre azalmıştır.”
YILLIK VERGİ KAYBI: 16 MİLYAR TL
Kaçak akaryakıtın piyasada olmadığı bir senaryoda, tüketim verilerinin hesaplandığı önergede şöyle denildi:
“Trafiğe kayıtlı araç sayısındaki artış, akaryakıt tüketimine yansıtıldığında, 2019 yılında akaryakıt tüketiminin 41 milyar litre olması gerekirdi. Oysa 2019 yılında gerçekleşen tüketim, 36,2 milyar litredir. Bu veri, Türkiye’deki kaçak akaryakıt miktarının 5 milyar litre civarında olduğunu göstermektedir. Bunun güncel piyasa değeri ise yaklaşık 34,5 milyar TL’dir. Vergi değeri de 16 milyar civarındadır.”
KAÇAK AKARYAKITIN %10-15’İ YAKALANIYOR
CHP’li Güzelmansur, araştırma önergesiyle ilgili daha sonra şunları kaydetti:
“Bilişim teknolojilerindeki gelişmelerle, kaçakçılık yöntemleri de sürekli değişiyor. Bu durum da, yasal ve operasyonel boşluklar yaratıyor. Bu nedenle akaryakıt kaçakçılığı hız kesmeden devam ediyor. Son zamanlarda düzenlenen başarılı operasyonlarla, akaryakıt kaçakçılarına ve çetelerine önemli darbeler indirilmiş olsa da, bu operasyonlar, kaçak akaryakıtın ancak %10-15’ini ortaya çıkarabilmektedir. Dolayısıyla ekonomiye, çevreye, insan sağlığına, sektörün legal aktörlerine çok ciddi zarar veren bu sorunun tüm yönleriyle Meclis tarafından araştırılması elzemdir.” -Cemil Yıldız-