Mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıkları maliyeti arttırıyor
Yurt genelinde olduğu gibi sera üretim bölgesi Samandağ’da da, hava sıcaklıklarının mevsim koşullarının altında seyretmesi dolayısıyla yaş meyve sebze üreticileri ‘don’ tehlikesine karşı seralarda nöbet tutmaya ve soba yakmaya başladı.
Samandağlı çiftçi Güney Saknalı, 3 gündür ürünlerimizi gece gündüz uyumadan ısıtmaya çalıştıklarını söyledi ve şunları dile getirdi: “Gecenin en düşük hava sıcaklığı -2 dereceye düştü. 3 gündür ürünlerimizi gece gündüz uyumadan, gerek sera içine çektiğimiz ikinci kat ısı perdesi ile gerekse sobaları yakarak ısıtmaya çalışıyoruz. Yorgunluğumuz bir tarafa ciddi bir maliyet söz konusu. İkinci kat ısı perdesi, odun, kömür ve buna benzer giderler bize ek bir maliyet doğuruyor ve bizleri maddi açıdan zor durumda bırakıyor. Bu kadar zahmet ve maliyetten sonra İnşallah ürünlerimiz hak ettiği gerçek değer üzerinden satılır.”
Çiftçilikte özellikle örtü altı sebze yetiştiriciliğinin çok zahmet ve emek gerektiren bir iş olduğuna değinen Saknalı, meslekte 25. yılını tamamladığını söyledi, suyu, havayı, gübre ve beslemeyi çok iyi analiz etmenin önemine değindi ve “üretimde yerinde ve zamanında doğru uygulamalar yapmak gerekiyor” dedi.
Zor şartlarda üretim …
Tarımsal faaliyetlerdeki en büyük riskin don olduğunu belirten Sera Tarım İşletme sahibi Beyaztunç ise, ilçelerinde, çiftçilerin ürünlerinin zarar görmemesi için seralarda sabaha kadar nöbet tuttuğunu, sobalarını yaktığını söyledi ve “Normalde İlçemiz genel anlamıyla sıcak olduğu için seralarımız için ısıtma sistemlerimiz yok. Çiftçilerimizin don olaylarında ürünü korumak için aldığı önlemler günü kurtarmak içindir. Samandağ’da don olayı Türkiye genelinin en alt düzeyindedir. Bu anlamda çiftçilerimiz yaşanan don olayından sonra ciddi zararlar görebilirler. Çiftçilerimiz maalesef zor şartlar altında üretim yapmaya çalışırken bir de şimdi don olayıyla mücadele etmek zorundalar yoksa ellerinde hiç ürün kalmayacak.
Çiftçilerimizin üretim maliyetleri oldukça yüksek olduğu için onların ceplerine hiçbir şey kalmıyor. Çiftçinin ciddi anlamda devletten destek görmesi gerekiyor. Zor koşullarda yapılan üretime, devlet desteği olması çiftçiyi rahatlatır. Bu durum ihracatın artması, çiftçiye düşük faizli kredi verilmesi, akaryakıt desteğinin yapılması ile mümkündür.
Çiftçilerimizin üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve bu konuda bir iyileştirilmeye gidilmesi oldukça önemlidir. Coğrafi konumuz gereği ilçemizde pek sık rastlanmayan don olayı bölgemizde özellikle tarım alanında büyük sıkıntılar yaratmıştır. Bu anlamda çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi sunar, bu konuda yetkililerin önlen alması gerektiğini düşünüyorum” dedi. -Mehmet ÖZGÜN-