Çiftçi Üretirse, Mutfakta Tencere Kaynar

Milletvekili Topal, çiftçilerin sorunlarını önerge ile gündeme getirdi: CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması amacıyla TBMM Başkanlığı’na ilettiği önergede, çiftçinin sorunlarını gündeme getirdi. Çiftçisi sorunlu olan bir ülkede, halkın rahat edemeyeceğini belirten Milletvekili Topal, “Çiftçi üretirse, mutfaklarda tencere kaynar. Mutfağında tencere kaynamayan bir ülkede, huzur ve barış olmaz. Çiftçilerimizin […]

Milletvekili Topal, çiftçilerin sorunlarını önerge ile gündeme getirdi:

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması amacıyla TBMM Başkanlığı’na ilettiği önergede, çiftçinin sorunlarını gündeme getirdi. Çiftçisi sorunlu olan bir ülkede, halkın rahat edemeyeceğini belirten Milletvekili Topal, “Çiftçi üretirse, mutfaklarda tencere kaynar. Mutfağında tencere kaynamayan bir ülkede, huzur ve barış olmaz. Çiftçilerimizin sorunlarının çözümü noktasında hükumet nezdinde mücadelemiz devam edecek” dedi.
-Pandemi tarımın önemini bir kez daha ortaya çıkardı-
Koronavirüs nedeniyle yaşanan pandeminin, tarımın önemini bir kez daha ortaya çıkardığını belirten Milletvekili Topal, önergesinde şunlara yer verdi:
“Ülkeler; gıda güvenliğini sağlamak, salgının uzun sürmesi halinde kendi kendine yetebilir olmak adına, kimi tarım ürünlerinin dış satımında kısıtlamaya gitmektedir. Türkiye, tarım ülkesi olmasına karşın, son yıllarda izlenen politikalar yüzünden tarımdan kopmuş ve çiftçi de tarlasını ekmekten vazgeçmiştir. İthalata dayalı bir tarım politikasının sürdürülebilir olmadığı gerçeği, yaşanan bu pandemi ile bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Çiftçilerimizin girdi maliyetleri düşüleceği yerde, krediye mahkum edilerek, ayrıca faiz yükü ile karşı karşıya bırakılmıştır. Son 17 yılda iki Trakya büyüklüğünde alan ekilemez hale gelmiş, çiftçi, asgari ücretle ve niteliksiz işlerde çalışmaya adeta mahkum edilmiştir. Hatay, tarım potansiyeli yüksek olan verimli topraklara sahip bir ilimizdir. Bölgede yaşanan çatışma ortamı, özellikle sınır bölgelerindeki çiftçilerimizi mağdur etmiş, tarlalarını ekemez hale getirmiştir. Yaşanan pandemi nedeniyle oluşan belirsizlik ortamı ve alınan tedbirler, zaten zor durumda olan çiftçimizi adeta iflasa sürüklemiştir. Kredi öteleme veya uygulanan tohum desteği gibi kamu destekleri çiftçimizin sorunlarına kalıcı çözüm getirmekten uzaktır. Yaşanan süreçte, mutlaka sorunları çözecek, üretimi yükselterek özel tedbirlere ihtiyaç vardır. Bunun çözümü doğrudan ve kalıcı desteklemelerdir.
-Çiftçiye, ücretsiz mazot ve gübre desteği verilmeli-
Bu bağlamda, çatışmalardan kaynaklı yaşanan mağduriyetleri de dikkate alarak, Hatay ilimize özel bir tarım desteği verecek misiniz? Çiftçilerimize belirli bir oramda dahi olsa ücretsiz mazot ve gübre desteği verilemez mi? Böyle bir destek, ulusal ekonomimize de olumlu katkı verecektir. Bununla ilgili Bakanlığınızın bir çalışması var mı?
Bazı ürünlerin ekim – dikim mevsimi olduğu gibi, bazı tarım ürünlerinin ise hasat dönemidir. Bu dönemlerde çiftçilerimizin nakit ihtiyaçları oldukça fazladır. Çiftçilere, dekar başına veya ürün miktarına göre nakit ödeme yapacak mısınız? Yapılacak nakit ödeme, çiftçilerin sıkıntısını gidereceği gibi tarım sektörüne çalışan işçilerimizi de rahatlatacak ve bir kısmının sosyal yardımlara başvurmasına da engel olacaktır. Bu konuda bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
Birçok çiftçimiz, kredi kullanarak işlerini döndürmektedir. Ancak sürekli kredi alarak iş döndürmek çiftçilerimizi kısır bir döngünün içine sokmuştur. Yıllık elde ettikleri kazanç, kullandıkları kredi faizlerine gitmektedir. Şimdi bazı krediler ötelenmektedir. Bunun bir çözüm yolu olmadığı, uzmanlarca da dile getirilmektedir. Çiftçiye uzun vadeli faizsiz veya yılık yüzde 1 gibi sembolik faizle mevcut borçlarını tasfiye edecek kredi vermeyi düşünüyor musunuz?
Tarım sigortalarını ödeyemeyen birçok üreticimiz var. Bu süreçte tarım sigortalarını Bakanlık olarak ödemeyi düşünüyor musunuz? Yine Bağ-Kur’a tabi çiftçilerimizin Bağ-Kur primlerini ötelemek yerine, Bakanlık olarak üstlenecek misiniz?
Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, pandemi sürecinde çiftçilerimize hangi destekleri vereceksiniz? Somut olarak, çitçilerimizi rahatlatıcı ne gibi önlemleriniz var? Ürün ekimini ve pazarlamasını destekleyecek misiniz? Ürününü satamayan çiftçimize nasıl bir destek vermeyi düşünüyorsunuz?”  -Mehmet ÖZGÜN-

Exit mobile version