Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çiftçi Vekil Çirkin, Kumlu ve Reyhanlı’da Üretimde Sınırlamaya Sert Çıktı

Hatay İYİ Parti Milletvekili Şefik Çirkin, Amik Ovası’nda bazı ürünlerin

Hatay İYİ Parti Milletvekili Şefik Çirkin, Amik Ovası’nda bazı ürünlerin ekiminin koşullara bağlanması uygulamasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Hatay’ın “çiftçi milletvekili” olarak tanınan, Amik Ovası’nda doğup büyüyen, yaşamı çiftçilikle geçen Şefik Çirkin, ürün ekiminin şarta bağlanmasının ova ekonomisini bitireceği uyarısında bulundu.

Milletvekili Şefik Çirkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Hatay tarihin en ağır darbesini almış ve Hataylılar tüm gücüyle hayata tutunmaya çalışmaktadır. Yakıcı ekonomik krizden Hatay fazlasıyla, hatta en fazlasıyla nasibini almıştır; çünkü krizle mücadele edecek gücü yoktur. Buna bir de kuraklık eklenmiş, çiftçi mahvolmuştur. Su krizi çiftçiyi derinden vurmuştur.

Sırasıyla buğday, mısır, pamukta ağır darbeler yemiştir çiftçimiz. Soğan ve patateste ihracat politikaları sonucu edilen büyük zararlar da tuz biber olmuştur. Şimdi hal böyleyken Kumlu ve Reyhanlı’da mahsullere sınırlama getirilmekte, çiftçinin hangi ürünü ekeceği şartlara bağlanmaktadır.

Bunu yaparken kime sorulmuştur? Cumhurbaşkanlığı kararnamesi diyerek onun arkasına sığınılmaktadır. Cumhurbaşkanı ne bilsin? Bakanlık ne derse onu imzalayacak. Yok, tersi ise durum daha vahimdir. Pamukta, mısırda getirilen sınırlama ova ekonomisini derinden etkiler. Zarar eden sadece çiftçi değildir; fabrikalar da alacağını kurtaramamıştır. Çiftçiyi finanse eden fabrikalardır, onlar olmasa çiftçi tarlasını süremez.

AK Parti hükümetini derhal bu saçmalıktan vazgeçmeye davet ediyoruz. Hatay deprem bölgesidir, hiçbir sınırlamaya tabi olmamalıdır. Yoksa Tarım Bakanının Hatay’da deprem olduğundan haberi yok mudur? Biz çiftçiye ek destekler isterken şu başımıza gelene bakın… Unutmayın, çiftçiyi kurtaramazsak esnaf da zora girer.”

Hatay’da il genelinde yaklaşık 20 bin dekar alanda soğan ekimi yapılıyor. Bir dönümden 3 ila 5 ton arasında ürün elde edilen soğan; kavurmalık, orta ve iri olmak üzere üç çeşitte üretiliyor.