Aşı İçin Hazırlanıyor
Reyhanlı ilçesi Cilvegözü sınır kapısı üzerinden aldığı yardımlarla ayakta kalmaya çalışan Suriye’nin kuzeybatısında yaşayan halkın yüzde 20’sini aşılamayı planlayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Hatay’a komşu İdlib’deki hazırlıklarını da sürdürüyor.
Hatay’a komşu sınır kenti İdlib’deki yüz binler, aşı için bekliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise bu konudaki çalışmaların başlatıldığını duyurdu. Açıklama, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Suriye Temsilcisi Dr. Akjemal Magtymova ve Gaziantep’teki Suriyelilere yardım için kurulan saha ofisinin başkanı Dr. Mahmoud Daher tarafından, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde düzenlenen çevrim içi basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.
-GECİKTİK!-
Süreci takip eden ve Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden Suriye’ye giden yardım çalışmaları içinde gönüllü olarak yer aldığını
“Şu an Şam bile bu konuda kötü durumda. Onlar, İsrail üzerinden aşı almışlar, ama resmi bir şey değil! İdlib mi? Patlamaya hazır bomba gibi. Sağlık, bu konulardan biri. Savaşın bitirdiği altyapı üzerinde devam eden bir yaşam var ve o yaşam, her türlü riskin de orta yerinde. Salgın da onlardan biri. İdlib’e yönelik Kovid-19 aşı planlanması gecikmeli, ama çok da hayati. İnsanlar o kadar zor bir süreç yaşıyor ki, emin olun, farkında bile değiller durumun. Soğuk, açlık, çatışmalar, silahlı gruplar, her an yeniden göç etme riski… Son dönemde bu bölgede Rusya da çok hareketli. Bence onlar da, Şam da İdlib için hazırlanıyor. İşte o zaman ne olacağını bir Allah bilir. Binlerce silahlı insan, terör örgütleri de dahil! Ne olur, düşünebiliyor musunuz? Şu an İdlib, kaynıyor. Sadece kimse fark etmiyor. Sadece susuyor. Sussa da, herkes bir şeyi merak ediyor… Oradaki silahlar, terör örgütleri, onca silahlı grup ne olacak? Nereye gidecek? Kim onları kabul edecek?”
-AŞILAMA!-
Soruların cevapsızlığı, Hatay’a komşu Suriye kenti için devam ederken, DSÖ’nün İdlib’e yönelik Kovid-19 aşı planlanmasına ilişkin konuşan
DSÖ Suriye Temsilcisi Dr. Akjemal Magtymova ise konuşmasında, İdlib halkına COVAX kapsamında temin edilecek aşıların, Hindistan Serum Enstitüsü’nce geliştirilen AstraZeneca aşısı olduğunu kaydetti. Magtymova, aşıların bölgeye Gaziantep üzerinden gönderileceğini ve Suriye’nin kuzeybatısındaki nüfusun yüzde 3’üne yeteceğini belirtti.
-912 BİN DOZ-
Esad yönetiminin kontrolündeki bölgeye de Şam üzerinden 912 bin doz aşı gönderileceğini belirten Magtymova, “Bu 224 bin ve 912 bin doz aşı, genel olarak sağlık çalışanları için uygulanacak” dedi. Magtymova, aşıların bir miktarıyla yaşlıların da aşılanmasının planladığını ifade ederek, yılsonu itibarıyla Suriye genelinde halkın yüzde 20’sini aşılamayı umduklarını kaydetti.
Tamer Yazar