Cilvegözü ve Babülhava, Öncüpınar ve Babüsselame

Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan, yılın ilk 6 ayında 4 bin 300 Suriyeli İdlib ve Afrin’deki güvenli bölgelere dönerken, yardımlarla ayakta kalan bölge için kötü haber New York’tan geldi, bölgeye nefes veren sınır kapıları yardımlara kapandı! Yanlarına birkaç parça eşya alan Suriyeli sığınmacıların, Suriye’de güvenliği sağlanmış bölgelere yönelik hareketliliği Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden devam ederken, bölgeye giden […]

Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan, yılın ilk 6 ayında 4 bin 300 Suriyeli İdlib ve Afrin’deki güvenli bölgelere dönerken, yardımlarla ayakta kalan bölge için kötü haber New York’tan geldi, bölgeye nefes veren sınır kapıları yardımlara kapandı!

Yanlarına birkaç parça eşya alan Suriyeli sığınmacıların, Suriye’de güvenliği sağlanmış bölgelere yönelik hareketliliği Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden devam ederken, bölgeye giden yardım yüklü tırların sınır kapısında yarattığı kalabalık ise yakında duracak. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Türkiye üzerinden, 2 sınır kapısından, Ocak ayından beri Suriye’ye toplam 8 bin 468 yardım konvoyu gönderdi.
-VETO!-
Bu konuda yaşanan son gelişme ışığında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) son oylama, yardım bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı. Önceki gün gerçekleşen oylamada, Rusya ve Çin, Suriye’de yaklaşık 3 milyon kişiye uluslararası yardımların gönderilmesine imkan tanıyan mekanizmanın yenilenmesini veto etti.
-AKSİ KARAR!-
Bilindiği gibi, Türkiye üzerinden Suriye’ye yönelik yardımlar, mevcut BMGK kararı doğrultusunda, sadece Öncüpınar karşısındaki Babüsselame ve Cilvegözü karşısındaki Babülhava’dan yapılabiliyor. Birleşmiş Milletler (BM), özellikle Suriye’nin kuzey batısındaki İdlib için hayati derece önem taşıyan yardım mekanizmasının süresinin bir yıl daha uzatılmasını istiyordu. Ancak alınan son karar hayal kırıklığı yarattı. Oysaki BM rakamlarına göre, İdlib’de yaşayan 3 milyona yakın kişinin yüzde 70’i insani yardıma ihtiyaç duyuyor.
-İDLİB!-
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, İdlib ve çevresinde, 5 yaş altı her 10 çocuktan 3’ünün büyüme geriliğinin olduğunu, gıda ve ilaca erişimi bulunmayan Suriyeli annelerin bazılarının çocuklarına ot pişirdiğini belirterek, ”Babüsselame ve Babülhava sınır kapılarından sınır ötesi insani yardımların yapılmasına olanak sağlayan mekanizmanın 12 ay daha yenilenmesi gerek” çağrısı yapmıştı. -Tamer Yazar-

Exit mobile version