Çin aşısı randevusu Biontech aşısı oldu

Çin aşısı için randevusu olanlar, bir süredir, Hataylı Bilim İnsanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in geliştirdiği BioNTech aşısı için sıraya giriyor. Hatay Bölge Hastanesi’nde devam eden aşılama süreci de BioNTech aşısı kapsamında gerçekleşiyor. Türkiye’de, koronavirüs salgınına karşı yürütülen aşılama programında, Çin menşeli SinoVac/CoronaVac aşısının ardından, tercihe bağlı olarak, Almanya üretimi BioNTech aşısı da vatandaşlara uygulanmaya başladı […]

Çin aşısı için randevusu olanlar, bir süredir, Hataylı Bilim İnsanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in geliştirdiği BioNTech aşısı için sıraya giriyor. Hatay Bölge Hastanesi’nde devam eden aşılama süreci de BioNTech aşısı kapsamında gerçekleşiyor.

Türkiye’de, koronavirüs salgınına karşı yürütülen aşılama programında, Çin menşeli SinoVac/CoronaVac aşısının ardından, tercihe bağlı olarak, Almanya üretimi BioNTech aşısı da vatandaşlara uygulanmaya başladı ve basın kartı sahipliği şartıyla da gazetecilere ‘aşı önceliği’ tanındı. Bu uygulama kapsamında, Hatay’da daha önce Çin aşısı için verilen randevular iptal olurken, BioNTech tarafından geliştirilen aşılar için randevular yeniden güncellendi. Ancak Çin aşısında olmayan bir uygulama da vatandaşların dikkatini çekiyor.
BioNTech aşısı vurdurduğunu söyleyen bir vatandaş, bu konuda şunları söyledi:
“Daha önce Sağlık Ocağı’ndaydı randevum, ama aşı değişince, aşı vurulma yeri de değişti. Bölge Hastanesi’ne gitmem söylendi. Randevu verildi ve verilen saatte orada hazır oldu. Aşı sıram gelince, önce bir kağıt verdiler, imzalamam için. Aşının yan etkileri ya da başka bir şey olursa diye, tüm sorumluluğu üstlendiğime dair. Açıkçası hiç düşünmeden imzaladım. Şu an Amerika’da da, Avrupa’da da en güvenilir aşı bu. Bir diğer tarafı da, aşıda bir Hataylının emeği var. Dilerim, bu süreci hepimiz kazasız belasız atlatırız.”
-HASTANEDE-
BioNTech aşısında soğuk zinciri korumak gerektiği için SinoVac aşısı gibi dağıtımının ülke geneline yaygın şekilde yapılamadığı iletildi. Bu nedenle aile hekimleri bünyesinde BioNTech aşısı seçeneği olmadığı ve sadece hastanelerde uygulanacağı bilgisi verildi.
-ONAY FORMU-
BioNTech-Pfizer talebiyle, SinoVac aşısından farklı olarak, bu aşıyı olacak Hatay’daki vatandaşlara öncesinde “bilgilendirme ve onay formu” da imzalatılması da dikkat çekti. Formda, aşıyla ilgili, “uzun süreli etkileri ve verimliliği şu an bilinmediği, bilinmeyen yan etkileri olabileceği” gibi bilgilere yer verildi. Formda, bu aşıyla ilgili “oluşabilecek maddi ve manevi zararlar konusunda üretici firma sorumlu olmayacağını beyan etmektedir” ifadesiyle, tüm sorumluluk bir anlamda vatandaşlara bırakıldı.
-GAZETECİLER-
Sağlık Bakanlığı, 1 Nisan itibariyle, Türkiye’deki aşılama programı kapsamına gazetecileri de dahil ettiğini duyurdu. Dolayısıyla, 60 yaş üzerindeki nüfus ve kronik hastalarla birlikte gazetecilere de aşı yapılmaya başlandı. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın sadece “basın kartı sahibi” gazetecileri öncelik kapsamına alması ise meslek örgütlerince tepkiyle karşılandı. Bu arada, Hatay genelinde de sarı basın kartı sahibi gazetecilere aşı için randevu verilmeye başlandı. Ancak kart sahibi olmayan çok fazla gazeteci, yapılanın hem haksızlık hem ayrımcılık olduğu konusunda hemfikir.
-GÜVEN-
Amerikanın Sesi haber portalından Yıldız Yazıcıoğlu’nun haberine göre, hem vatandaşlar hem de basın mensupları, BioNTech aşısını tercih nedenlerini, “Avrupa Birliği ülkelerince gelecek aylarda vize ön koşulu olarak Avrupa ülkelerinde uygulanmış aşı şartı getirebileceği ihtimali” ve “Almanya’da bu aşının üretilmesine imza atan Özlem Türeci ile Uğur Şahin’e duyulan güven” gibi ifadelerle açıkladı.
-Tamer Yazar-

Exit mobile version