Çinçin: Bankalardan Duyarlılık Bekliyoruz

Her konuya sağduyuyla yaklaşan, devletinin yanında olan ve örnek bir davranış ortaya koyan ATSO, üyelerinin sorunlarıyla birebir ilgilenerek, her şartta sorumluluk sahibi bir Meslek Odası olduğunu ortaya koydu. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), koronavirüs tedbirleri kapsamında açıklanan ekonomik paketler kapsamında destek almak isteyen üyelerin bankalarla yaşadığı sorunu gündeme taşıdı. Çinçin, konu ile ilgili olarak; […]

Her konuya sağduyuyla yaklaşan, devletinin yanında olan ve örnek bir davranış ortaya koyan ATSO, üyelerinin sorunlarıyla birebir ilgilenerek, her şartta sorumluluk sahibi bir Meslek Odası olduğunu ortaya koydu.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), koronavirüs tedbirleri kapsamında açıklanan ekonomik paketler kapsamında destek almak isteyen üyelerin bankalarla yaşadığı sorunu gündeme taşıdı. Çinçin, konu ile ilgili olarak; Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a ve TOBB’a (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği), yaşanan sorunları 8 madde ile bildirdi. Çinçin, ilettiği dilekçelerde, koronavirüs nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntıları bir nebze olsun çözme anlamında alınan ‘ekonomik tedbirlerin’ işleyişindeki problemler ve bankaların iş dünyasına yaptığı baskılardan bahsetti, acil çözüm talebinde bulundu.
Korona salgını sürecinde, hükümetimizin, finans sıkıntısı çeken şirketlerin bu süreçten en az zararla çıkmaları için ekonomik paketler açıkladığını belirten Çinçin, paketlerin açıklandığı süre içerisinde, üyelerinin bankalarla ilgili birçok sıkıntı yaşadıklarını ve bu sıkıntıları Odalarına bildirdiğini, bu sıkıntıların giderilmesi için de Yönetim Kurulu tarafından gerekli girişimlerin yapıldığını bildirdi.
-SORUNLAR-
Maliye Bakanlığı’na, Ticaret Bakanlığına ve TOBB’a gönderilen yazılarda, sorunlar şu şekilde sıralandı:
“Bankalarımız, esnaf ve tacirlerimizin SGK ve Vergi Dairelerinde bulunan eski dönem hacizleri sebebiyle, açıklanan kredi paketlerine yapılan başvurularını red etmektedirler. Devletimiz tarafından açıklanan kredi paketlerini, bankalar, riski olmayan eski müşterilerine kullandırmayı tercih etmektedirler. Bundan dolayı, nakit sıkıntısı çeken üyelerimiz kredi imkânlarından faydalanamamaktadır.
Virüs öncesinde çekilen kredinin gecikme süresi 90 gün idi. Açıklanan Ekonomik Kalkan Paketi ile bu süre 180 güne çıkarılmıştır. KGF kredileriyle ilgili üyelerimiz, bankalarla görüşmeye gittiklerinde ve ‘Bir önceki; 90 gün süresini geçmeyen, haciz işlemi hiç olmayan, hiç bir çeki yazılmamış, hiç bir senedi protesto edilmemiş, bilançosu düzgün ve mal varlığı olan tacirlere KGF kredisi verecek misiniz’ diye soru yönelttiğinde, banka yetkilileri onlara, ‘sıra gelirse veya taksitini gününde ödeyenle aynı kefeye koymayız’ cevabı vermektedir. Bu cevaptan anladığımız; mal varlığı yüksek, bilançosu düzgün firmaların nakit avansları yüksek olmasına rağmen firmalar, KGF kredisi kullanamayacaklardır. Mevcut kredisini, yeni kredi çekerek yapılandırma yapmak isteyen üyelerimize, bankalar, eski faiz oranıyla yapılandırma yapılacağı ve %1 cayma payı alınacağını ifade etmektedirler.
İleri tarihli kredilerin ödenmesi için bazı bankalar, tahsilat için müşterilerini bizzat aramaya başlamışlardır. Bu durum, finansa sektörünün krize bakış açısını ortaya koymaktadır. Bazı bankalar ise KGF kredisi için başvuran üyelerimizden teminat talep etmektedirler. ‘Teminat verirseniz olumlu sonuçlanır’ tarzında yaklaşımlar mevcuttur.
Yukarıda bahsedilen sıkıntılarla ilgili olarak, esnafımızın ve tacirimizin bu zor günlerde finansa erişiminin kolaylaştırılması için bankalarımızın daha duyarlı davranmalarını beklemekteyiz.”     Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version