Uygulanacak Projeyi Bilmek İstiyoruz
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, yıkılması ve şehrimize kazandırılması için büyük çaba gösterdikleri Vakıflar İşhanı’nın akıbetinin ne olacağını sorguladı. Başkan Çinçin, bir yurttaş ve STK olarak bilgi edinme haklarını kullanarak, sürecin nasıl ilerleyeceğini ve uygulanacak projeyi bilmek istediklerini söyledi, kamuoyunun aydınlatılmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
Tarihi eser var iddiası …
Antakya kent merkezinde, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait Vakıf İşhanı ile ilgili son gelişmeleri aktaralım. Hatırlanacağı üzere, söz konusu alan uzun bir uğraştan sonra Hatay Büyükşehir Belediyesi 27 milyon, Antakya Belediyesi de 7 milyon olmak üzere, toplam 34 milyona satılması karara bağlanmıştı. Başkan Savaş, Vakıf İşhanı’nda yapmayı tasarladıkları uygulamanın yarışma aşamasında olduğunu ifade ederek, “Vakıf İşhanı altında otopark, günü birlik çalışıp, evi olmayanlara duş yeri yapacakları bir yer ve modern tuvaletler yapmak istedik. Maalesef, orada 4 metre altta tarihi yerler var. Biz de Anıtlar Yüksek Kurulu’nun buraya nasıl bina izni vermiş bilmiyoruz. Biz, aşağıya yatırım yapmak zorundayız. Oturup anlaşmamız lazım. Bu şartlarda Hatay halkının 27 milyon parasını veremem” demişti.
Ancak yakın zamanda, HBB Başkanı Lütfü Savaş’ın mevcut yerde tarihi eser bulunduğuna ilişkin açıklamasına ilgili kurumdan yanıt gecikmedi ve tarihi bir bulguya rastlanmadığı açıklandı.
Arsa vasfına dönüştürüldü …
Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Bölge Müdürlüğü’nün 1587 no.lu parseline ilişkin hazırlanan mimari avan proje Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 18.09.2018 tarih ve 10119 sayılı kararı ile onaylandığını, yıkım işlemleri yapılarak tapuda resmi cins değişikliği tamamlanıp, taşınmaz arsa vasfına dönüştürüldüğünü, taşınmazın imar çapı alınıp, ruhsat aşamasına getirilmişken, Antakya halkının ihtiyacına binaen Büyükşehir Belediyesinin talepleri doğrultusunda 08.03.2021 tarihinde Vakıf İşhanı yerinin kent meydanı ve yeşil alan olarak düzenlenmek üzere Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Hatay Büyükşehir Belediyesi ile Antakya Belediyesi’ne satışı için ön protokol imzalandığı, protokolün de Hatay Valisi Rahmi Doğan tarafından onaylandığı hatırlatıldı.
Protokole uyulmalı …
Vakıf İşhanı arazisi ile ilgili konuşan Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, süreç ile ilgili ifadelerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, “Hatay’da, mülkiyeti idaremizde olan Vakıf İşhanı taşınmazımız ile ilgili geçmiş süreçte Belediye Başkanlığının isteği üzerine, vatandaşların da ihtiyacı göz önünde bulundurularak, kent meydanı ve yeşil alan olarak, Millet Bahçesi şeklinde yapılması ve kullanılması yönünde protokol yapılmıştır. Ancak Büyükşehir Belediyesi bu protokole uymayarak süreci uzatmıştır. Söz konusu parsellerin, 3. derece arkeolojik sit alanında yer almasından kaynaklı olarak, riskli iki adet yapının tabanında jeoradar yöntemiyle arkeolojik bulgunun olup olmadığı araştırılmış 2014 yılında yapılan jeoradar görüntüleme raporunda bu hususta belirgin bir bulguya rastlanılmamıştır. Belediye Başkanının bir yayında belirttiği, arkeolojik, araştırma ve sondaj kazılarında kesin ve resmi bir bağlayıcılığı olmayan jeoradar raporlarının, Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Kurumumuzla paylaşılmasını, meydan projesi kapsamında bir bodrum kattan daha fazlası düşünülüyorsa da bunun açıkça ifade edilmesini talep etmekteyiz. Biz Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak, sürecin hızlandırılmasını, Belediyenin yapılan protokole uymasını umuyoruz” dedi.
Tarihi bulguya rastlanmadı …
Hatay Valiliği aracılığıyla, Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Mehmed Şah Bin Mustafa Dede Efendi Vakfı’na ait olan Mehmed Şah Vakıf İşhanı’nın iki blok arasında yer alan ve Antakya Belediyesi’ne ait olan 1585 parselin satın alınarak üç parselin tevhit edilmesi ile oluşan 1587 parselin üzerinde yer aldığı ifade edilerek, “Yıkımı yapılan İşhanı, ilk olarak, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, 1991 yılında, Koruma Kurulu denetiminde yapılan kurtarma kazısı sonucunda alınan 21.03.1991 tarih ve 809 sayılı kararında, bu parsellere yönelik yeni yapılanma kararına istinaden inşa edilmiştir. İşhanı, bodrumlu şekilde, yerin altına temel dahil 4 metre inilerek yapılmıştır. 2021 yılının başında gerçekleşen yıkım işlemlerinde bodrum katı dahil yıkılan İşhanı’nda, tabana yayılan hafriyat atıkları nedeniyle yalnızca eksi iki metre kotu görünmektedir” denildi.
1991 yılında yapılan kurtarma kazılarında herhangi bir tarihi bulguya rastlanmadığının da ifade edildiği açıklamada, Antakya Koruma Amaçlı İmar Planı koşulları doğrultusunda yapılaşma tesis edilebileceği kararı alındığı da belirtildi.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin de son açıklamasında, yılan hikayesine dönen Vakıf İşhanı alanının akıbeti ile ilgili olarak, yürürlükteki mevcut projenin bir an önce kamuoyuyla paylaşılmasını istedi. -Mehmet ÖZGÜN-