Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çinli şirketler Türkiye’ye gelecek

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri, Huawei’nin Çin’deki AR-GE ve üretim tesislerinde üst düzey yöneticilerle bir araya geldi. Shenzhen ve Dongguan kentlerinde gerçekleşen resmi temaslarda Komisyon Başkanı Mustafa Varank, Başkanvekili Şahin Tin, Komisyon Sözcüsü Cevahir Uzkurt ve diğer komisyon üyeleri hazır bulundu.

Komisyon Başkanı Mustafa Varank, ziyaretin Çin’in daveti üzerine gerçekleştirildiğini ve komisyon üyesi tüm partilerden milletvekillerinin katıldığını belirtti. Varank, görüşmelerde Çin ile iş birliği fırsatlarının ele alındığını ve ziyaretin, ülkelerin üretim teknolojilerindeki konumlarını ve kapasitelerini görmek amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.

Çinli Şirketlerin Türkiye’ye İlgisi Artıyor

Shenzhen’in teknoloji ve üretim anlamında dünya çapında bir örnek şehir olduğunu belirten Varank, bölgenin Çin’in Silikon Vadisi olarak adlandırıldığını söyledi. Varank, “Shenzhen bölgesinin yönetimiyle temaslarımızı sürdürdük. Onlar da Türkiye ile iş birliğini geliştirmek için ülkemize bir ziyaret gerçekleştirecekler,” dedi.

Varank, Türkiye’nin dünya genelinde üretim ve teknoloji ile ön plana çıktığını vurgulayarak, “Kendi teknolojimizi geliştirmek ve sanayi ürünleri ihraç eden bir ülke olmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde hangi iş birliklerini gerçekleştirebiliriz, bunun gayretini gösteriyoruz,” ifadelerini kullandı.

Huawei ile İş Birliği

Varank, Çin ziyaretleri sırasında Huawei’nin AR-GE ve üretim tesislerini de ziyaret ettiklerini belirtti. Otonom sürüş, elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji ve depolama teknolojileri hakkında bilgiler aldıklarını söyleyen Varank, “Huawei Türkiye’de 22 yıldır faaliyet gösteren bir firma. Önümüzdeki dönemde iş birliklerimizi artırmayı hedefliyoruz,” dedi.

Huawei’nin Türkiye’de yapacağı veri merkezi yatırımıyla ilgili görüşmelerde bulunduklarını belirten Varank, “Otonom sürüş, elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji ve depolama teknolojileri konusunda Türkiye ve Çin’in iş birlikleri var. Bu iş birliklerinin artırılmasını istiyoruz,” dedi.

İş Birliği ve Teknoloji Transferi

TBMM heyetinin Çin ziyaretinin sonunda, teknoloji ve inovasyon alanında iş birliği imkanları değerlendirildi. Türkiye ve Çin arasında teknoloji transferi ve bilgi paylaşımının artırılması yönünde olumlu adımlar atılması konusunda mutabık kalındı. Ziyaretin, iki ülke arasındaki teknolojik işbirliğini güçlendireceği ve yenilikçi projelerin hayata geçirilmesine katkı sağlayacağı ifade edildi. –