Milletvekili Şahin, pandeminin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de öncelikle ekonomik etkilerinin olduğunu vurguladı
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, bir grup milletvekiliyle birlikte TBMM Başkanlığı’na ilettiği önergede pandemi sürecinde artan çocuk işçiliğine dikkat çekti. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pandeminin etkilerinin öncelikle ekonomik olduğunu belirten Milletvekili Şahin, pandeminin yoksulluğu arttırması sonucunda özellikle çocuk işçiliğinin arttığının da bilinen bir gerçek olduğunu bildirdi.
Çocuk işçiliğinin artmasının nedenleri arasında, hane halklarının gelirinin azalması, işverenlerin ucuz işgücü tercihinin artması ve hanedeki yetişkinlerin işgücünden dışlanmasının bulunduğuna değinen Milletvekili Şahin, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Türkiye’deki çocuk işçiliğine dair yayınladığı raporun da Türkiye’deki çocuk işçiliğinin artışına dikkat çektiğini, bu artışın arkasındaki en önemli sorunlardan birinin de eğitime ara verilmesi olduğunun altının çizildiğini bildirdi.
Ülkemizde 720 bin çocuk işçi var …
Bunun yanı sıra, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ise, Türkiye’de 720 bin çocuk işçinin bulunduğunu belirten Milletvekili Şahin, konu ile ilgili önergede şunlara yer verdi: “Bu rakamların mevsimsel olarak değişimlerinin ve artışlarının araştırılması ve Türkiye’de yaşayan göçmen çocukların da bu rakamın içinde olup olmadığı da araştırılması gereken bir başka noktadır. Resmi olmayan rakamlara göre ise Türkiye’de çalışmakta olan 2 milyona yakın çocuk bulunmaktadır. Bu anlamda COVİD 19 salgını, çalışan çocuk sayısında ciddi artışların yaşanmasında önemli bir etken olmuş ve gelinen noktada, artan yoksulluk ve çocukların eğitimden uzak kalmasıyla birlikte çocuk işçi sayısındaki artış kaygı verici boyutlara ulaşmıştır. Pandemi sürecinde eğitimin kesintiye uğramasının da çocuk işçilerinin çoğunun ücretsiz internete, gerekli ekipman ve donanıma sahip olmamalarından kaynaklandığı bir gerçek olarak ortada durmaktadır. Ayrıca, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin bir diğer verisine göre, 2013-Mayıs 2021 sonuna kadar 513 çocuk çalışırken öldü. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı bir başka açıklamada ise ‘Okulda olması gerekirken çalıştığını tespit ettiğimiz 440 bin çocuk işçi var’ açıklamasını yapmıştır.
Çocuk işçiliği sona erdirilmeli …
Türkiye’nin 14 Ekim 1990’da imzaladığı ve taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, dört temel ilke üzerine oturmaktadır: ayrım gözetmeme, çocuğun yüksek yararı, yaşama ve gelişme hakkı ve katılım hakkı. Türkiye, taraf olduğu bu sözleşmenin gereklerini yerine getirmek için ve çocukların yüksek yararının zarar görmemesi açısından çocuk işçiliğiyle mücadele etmek ve sona erdirmek için acil önlemler almalıdır.
Bu bağlamda, belirtilmesi gereken bir başka husus da, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) bağlı bulunduğu Birleşmiş Milletler, dünyada çocuk işçiliğine son vermeye yönelik yasama ve uygulama eylemlerini teşvik etmek amacıyla 28 Temmuz 2019’da bir karar almış ve 2021 yılını ‘Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Yılı’ İlan etmiştir. 2021 yılı içinde çocuklara yönelik alınması gereken acil önlemlerin bir an önce konuşulması ve hayata geçirilmesi elzemdir.” Mehmet ÖZGÜN