Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar, çocuklarda kullanılan yüz boyalarının üretim aşamasında gerekli güvenlik testlerinden geçmediğini belirterek, maliyeti düşürmek amacıyla en riskli kimyasalların kullanıldığını açıkladı.
Ayar, AA muhabirine verdiği demeçte, Türkiye’de kozmetik ürünlerin Avrupa standartlarında denetlendiğini vurgulayarak, ancak çocuk kozmetiği alanında ciddi risklerin bulunduğunu söyledi. Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla 7-18 yaş arası çocuklarda kozmetik kullanımının arttığını, özellikle TikTok üzerinden yapılan paylaşımlarda çok sayıda kimyasal maddenin kullanıldığı tespit edildiğini belirtti.
“Çocukların kozmetik kullanımına ihtiyacı yok” diyen Ayar, çocuk derisinin henüz gelişim aşamasında olduğunu ve yetişkinler için tasarlanmış kozmetiklerin kullanımının zararlı kimyasalların kana karışmasına neden olabileceğini ifade etti. Bu kimyasalların uzun vadede sinir sistemi ve üreme sağlığı gibi önemli organlara zarar verebileceğine dikkat çekti.
TİTCK’nin yaptığı denetimlerde 197 ürünün 190’ında uygunsuzluk tespit edildiğini ve ilgili firmalara 600 bin TL’ye kadar para cezası uygulanabileceğini söyleyen Ayar, mevzuata uygun ürünlerin pazara sürülmesinin önemine vurgu yaptı.
Özellikle çocuklarda kullanılan yüz boyalarının tehlikelerine değinen Ayar, “Bu ürünler kozmetik sınıfına girse de üretim aşamasında güvenlik testlerinden geçmiyor. Avrupa kozmetik listesinde yer almayan, içerisinde alerjenler ve ağır metaller barındıran riskli ürünlerdir. Ailelerin bu tür ürünlerden uzak durması gerekiyor.” uyarısında bulundu.
Son olarak Ayar, çocuklarda kozmetik kullanımının tahriş etmeyen yüz temizleyiciler, nemlendiriciler ve güneş kremleri ile sınırlı tutulması gerektiğini belirtti.-AA-

