Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Karasu

Çocukların Bayramı, Yazarların Onuru

1995’te Uluslararası Yayıncılar Birliği Kongresi, 23 Nisan gününün her yıl “Dünya Kitap Günü” olarak kutlanmasını kararlaştırmış ve aynı yıl Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından da “23 Nisan Dünya Kitap ve Telif Hakları Günü” olarak kabul edilmiştir. Bu kararın alınmasında 23 Nisan’ın Cervantes, Shakespeare, Nabokov gibi birçok ünlü yazarın doğum ya da ölüm günü olması da etkili olmuştur.

Bu kutlamanın amacı, kitabın ve okuma alışkanlığının önemini dünya çapında vurgulamak, okumayı özendirmek; yayına, yayın hakkına, düşünce ve ifade özgürlüğüne saygıyı teşvik etmek; kitabın, uluslar arasında kültür alışverişini sağlayan, karşılıklı anlayış ve hoşgörüyü geliştiren niteliğiyle de dünya barışına hizmet olarak belirlenmiştir.

Dünya Kitap Günü ilk olarak 23 Nisan 1995’te kutlanmaya başlandı ve o günden beri uluslararası düzeyde, ülkemiz başta, 100’den fazla ülkede, “dünya edebiyatına katkı sağlayan yazarlara, kitap okumaya, yayına, yayın hakkına, düşünce ve ifade özgürlüğüne saygıyı teşvik etmek amacıyla kutlanmaya devam ediyor.”

Dünya Kitap Günü’nün her yıl bir tema’sı olur.  Geçen yıl tema “Sen Bir Okursun” olarak belirlenmişti. Bu yılın tema’sı henüz açıklanmadı ya da gözüme çarpmadı.

***

Salı günü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı büyük bir coşkuyla kutluyoruz.

Yeni Türk devletinin temeli, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı gün atılmıştır.

TBMM’nin 23 Nisan 1920 günü kurulmasının onuruna, TBMM tarafından sadece Türk çocuklarına değil, bütün dünya çocuklarına hediye edilen, her yıl 23 Nisan günü kutlanan, 23 Nisan Türkiye’nin ulusal bayramıdır. 23 Nisan, TBMM’nin açılışı ve dolayısıyla da halkın yönetime tam anlamıyla egemen olmasının ilk günü olduğu için ulusal egemenlik açısından da önemli bir anlam taşır.

Her 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bütün dünya çocukları birlikte kutluyor.

Atatürk’ün ütopyasında hep çocuklar vardı. Zira toplumların mutluluğu çocukların mutluluğu ile özdeştir.

Tüm çocuklarımızın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı yürekten kutluyorum.

Bu yolda emek sarf eden başta Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm yüce Türk milletini sevgi, saygı ve minnetle selamlıyorum.

Bugün, sadece bir bayram değil, aynı zamanda çocukların dünyaya egemen olduğu, seslerinin duyulduğu bir gün. Çocuklarımızın geleceği, ülkemizin geleceğidir. Onların eğitimi ve mutluluğu, bizim için en önemli öncelik olmalıdır.

23 Nisan, sadece çocukların değil, aynı zamanda ulusumuzun da egemenliğini simgeler. Bu topraklarda yaşayan herkesin eşit haklara sahip olduğunu ve ülkenin yönetiminde söz sahibi olduğunu hatırlatır. Bu anlamlı gün, demokrasimizin ve milli iradenin önemini vurgular.

Ancak, çocuklarımızın geleceğini güvence altına almak için sadece bir gün değil, her gün çaba göstermeliyiz. Onlara sevgiyle yaklaşmalı, eğitimlerine önem vermeli ve yeteneklerini geliştirmeleri için ellerinden geleni yapmalıyız.

Bugün, çocuklarımıza geleceklerini şekillendirebilecekleri bir dünya vaat edelim. Onlara güvenelim ve onlara güç verelim. Unutmayalım ki, çocuklarımızın mutluluğu ve başarısı, bizim en büyük gurur kaynağımız olacaktır.

Bu vesileyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ülkemizin bağımsızlığı ve demokrasisi için mücadele edenleri bir kez daha minnetle anıyor, tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum.

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER