Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Coğrafi İşarette çıta yükseldi:

“Para Kazanma Vakti” Türk Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip

“Para Kazanma Vakti”

Türk Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’ın son mesajı, ‘coğrafi işaret’ sürecine dahil Hatay ve diğer illere oldu: “Bundan sonra, ‘bu işten nasıl para kazanabiliriz, ulusal ve uluslararası alanda nasıl katma değer yaratırız’, bunun arayışı içinde olmamız gerekiyor.”

“Coğrafi İşaret aldığı yöresel tatlarına ‘Künefe’ ardından hız veren Hatay, bu alanda iller arasında yaşanan yoğun rekabet içinde bir adım öne geçmek istiyorsa, daha hızlı hareket etmeli” diyenlerin son adresi, Ankara’da gerçekleşen son ‘tescil töreni’ oldu. Başvuru süreci tamamlanan 15 adet Coğrafi İşaret (Balıkesir Kuzu Eti, Orhangazi Gedelek Turşusu, Ağın Leblebisi, Edremit Zeytinyağı, Çubuk Agat Taşı, Antalya Piyazı, Çınarcık İşi, Kırklareli Hardaliyesi, Karacabey Soğanı, Vezirköprü Semaveri, Tarsus Humusu, Bolu Kızılcık Tarhanası, Karaman Divle Obruk Tulum Peyniri, Sinop Nokulu ve Tosya Pirinci) için düzenlenen törende konuşan isim ise, Türk Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan oldu.
Hatay ve diğer illerde bu alanda oluşan hareketlenmenin önemine işaret eden Asan, her ilin artık coğrafi işaretli bir ürünü olduğunu söylerken, bundan sonraki süreçte yapılması gerekene işaret etti.
-SAYI ARTTI-
Asan, 200’ler civarında olan tescil ve coğrafi işaret sayısını 320’ye çıkardıklarının altını çizerek, 400 coğrafi işaret tescil işleminin de devam ettiğini bildirdi. Asan, şöyle devam etti:
“Coğrafi işaret alanında farkındalığı daha da artırmak, bu konuda toplumun bilincini geliştirmek için elimizden geldiğince coğrafi işaret belgelerini törenle vermeye çalışıyoruz. Artık sınai mülkiyet alanında ve coğrafi işaret özelinde de bir sonraki aşamaya geçmemiz gerekiyor. Nedir bu aşama? Bundan sonra, ‘bu işten nasıl para kazanabiliriz, ulusal ve uluslararası alanda nasıl katma değer yaratırız’, bunun arayışı içinde olmamız gerekiyor. Bizim amacımız, sınai mülkiyet alanında pastamızı daha fazla büyütmek. Üreticilere, bunun daha büyük bir gelir olarak geri dönmesi. Kırsal kalkınmanın bu şekilde güçlendirilerek, şehirlere göçün önlenmesi için katkıların alınması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye bu anlamda potansiyeli yüksek bir ülke.”
-BAKAN DESTEĞİ-
Bu konuda çalışma yapan illere bu anlamda destek verileceğinin altını çizen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik ise şunları söyledi:
“Coğrafi işaretlerle ilgili çalışmalar bu yıl daha ağırlık kazandı. Birçok ilde daha önce hiç coğrafi işaret yokken, günümüzde bir ilde 20 coğrafi işaret bulunuyor. Milli ürünlerimizi kimlik kartımız olarak görüyor ve önem veriyoruz. Coğrafi işaretle, aslında mamulün soyadını koyuyoruz. Artık 81 ilimizde coğrafi işareti olan mamulümüz var. Bakanlık olarak bu ürünlere destek vermeye devam edeceğiz. Coğrafi işaretli ürünler için her ilimizde bilinç oluşturulması gereklidir ve her türlü desteği vereceğiz.”
-LİSTEMİZDE NE VAR?-
Tuzlu Yoğurt ve Sürk Peyniri ile listesine yeni isimler ekleyen Hatay adına ‘Coğrafi İşaret’ çalışması yapan ve ilk adımda Künefe adına tescil alanların yol haritasında bundan sonra ne var merak konusu. Özellikle de, “Bundan sonra, ‘bu işten nasıl para kazanabiliriz, ulusal ve uluslararası alanda nasıl katma değer yaratırız’, bunun arayışı içinde olmamız gerekiyor” diyen Türk Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan noktasında dururken.   -Tamer Yazar-