Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çöpleri karıştırmasınlar…

Hatay’a da örnek olsun mu? Gaziantep’te, Büyükşehir Belediyesi tarafından hastane,

Hatay’a da örnek olsun mu?

Gaziantep’te, Büyükşehir Belediyesi tarafından hastane, restoran, üniversiteler ve okullar gibi mekanlarda oluşan yemek artıkları toplanarak, kurulan bir tesisle, sokak hayvanlarına mama yapılıyor.

“Her gün, hemen her gün, çöpleri karıştıran, etrafa dağıtan, doyabilmek için bir şeyler arayan çaresiz sokak hayvanlarını izliyoruz. Bunu yaptıkları için de onlara kızıyoruz ama… Ne yapsınlar? Siz aç olsaydınız, neler yapardınız? Bunu bir düşünün! Empati yapın! Açlık halinde, doymak için birilerinin size yardım etmesini mi beklerdiniz? Ne yazık ki belediyelerimiz bu konuda çok da iyi değil. Bizlerin çabası da. Eskiden, Antakya’da her yerde beslenme odaklarını görürdük, ama şimdilerde hiçbiri yok! Tek tük, o da birkaç yerde! Yetmiyor. O kadar kalabalıklar ki, yetmiyor. Ne yazık ki, belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik ‘kısırlaştırma’ politikası da çok işler halde değil. Her yerde yavru köpekler görüyoruz. Bu da aç olanlara yenilerinin eklenmesi demek! O nedenle, Gaziantep’in son çalışmasını, Hatay için de örnek olması adına sizlerle paylaşıyorum.”

Antakyalı bir hayvan severin paylaşımına da yansıdığı gibi, bu konuda oldukça örnek bir çalışma gerçekleştiren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, günlük 1 ton mamayı, şehir genelinde kurduğu 200 beslenme noktasına bırakıyor. Mineral ve vitamin bakımından zengin olan mamalardan günde yaklaşık 4 bin sokak hayvanı yararlanıyor. Peki, bu konudaki süreç nasıl mı işliyor?

-YEMEK ARTIKLARI-

Gastronomi şehri Gaziantep’te; hastane, restoran, üniversiteler ve okullar gibi mekanlarda oluşan yemek artıklarını değerlendiren Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanlığı ekipleri, topladığı ürünleri, Burç Yazıbağ’da bulunan mama üretim tesisinde işlemden geçiriyor. Toplanan ürünler, makinalarda parçalanarak, özel bir makinada şekillendiriliyor. 1 gün boyunca kurutma alanlarında bekletilen mamalar, daha sonra vakumlu cihazlarla paketleniyor. Günlük 1 ton mama, Büyükşehir Belediyesi tarafından, şehir genelinde kurulan 200 beslenme noktasına bırakılıyor. Mineral ve vitamin bakımından zengin olan mamalardan günde yaklaşık 4 bin sokak hayvanı yararlanıyor.

-ÜCRETSİZ-

Mama üretimi hakkında açıklamada bulunan, Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler, şehirde bulunan bütün sokak hayvanlarına sahip çıktıklarını vurguladı. Özsöyler, kent genelinde 200 ayrı beslenme noktasına rutin olarak her gün ekiplerin mama ve su bıraktıklarını belirterek şunları kaydetti:

“Biz, özellikle üniversitelerde, hastanelerde ve okullarda çıkan yemek artıklarını toplayarak, kendi merkezimize getiriyoruz. Burada, can dostlarımız için bir mama üretim tesisi kurduk. Bu üretim tesisinde günde yaklaşık 1 ton mamayı önce komposto haline getiriyor, karıştırıcı makinalardan geçiriyor ve şekil vererek kurutma alanlarına götürüyoruz. Bu alanlarda 1 gün bekletiyor, vakumlama makinası ile paketliyoruz. Ürettiğimiz mamaları, sokakta yaşayan canlara veriyor, hayvanseverlere ise ücretsiz dağıtıyoruz.”

Kentteki bütün sokak hayvanlarına büyük özen gösterdiklerini anlatan Özsöyler, hayvanların beslenmesine dikkat ettiklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Protein oranı çok yüksek olduğundan dolayı, hayvanlar da severek yiyor. İçerisinde her türlü mineral ve vitamin bulunmakta. Bu çalışma hem israfı önlüyor hem de Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak, tüm canlılara destek oluyoruz.

Gaziantep Büyükşehir olarak, 780 mahallenin bulunduğu 9 ilçenin tamamında hizmet veriyoruz. Gaziantep genelinde, günlük 4 bin hayvanın beslenmesini sağlıyoruz. Bunları da günlük olarak kontrol ediyoruz.”

Tamer Yazar