Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çözüm Üreten Kentler

İstanbul’da Buluşacak Aralarında Hatay’ın

İstanbul’da Buluşacak

Aralarında Hatay’ın da olduğu Türkiye’nin birçok kentinden belediye başkanları, STK temsilcileri, akademisyenler, teknoloji kuruluşları ve kentin ilgili tüm paydaşları, Marmara Uluslararası Kent Forumu’nda bir araya geliyor. Masaya yatırılacak konulardan biri, ‘göç’ unsuru ile ‘göç alan kentler’ olacak!

1-3 Ekim tarihlerinde İstanbul’da ilk kez düzenlenecek olan Marmara Uluslararası Kent Forumu (Marmara Urban Forum-MARUF), 25 ülkeden 200’den fazla konuşmacı ve aralarında 100’den fazla belediye başkanının bulunduğu 3000’den fazla katılımcı ile beraber; göçten iklim değişikliğine, şehir teknolojileri ve inovasyondan kamusal mekana, kente ilişkin birçok konuyu tartışmaya açıyor. Dünyadan ve Türkiye’nin birçok kentinden belediye başkanlarından STK temsilcilerine, akademisyenlerden teknoloji kuruluşlarına, kentin tüm paydaşları aynı platformda bir araya geliyor. Forum kapsamında; 3 gün boyunca paneller, eş zamanlı oturumlar, söyleşiler, yuvarlak masa toplantıları, atölyeler, dinletiler, sergiler, yarışmalar ve teknik geziler düzenleniyor.
Marmara Belediyeler Birliği, uluslararası düzeyde iki yılda bir düzenleyeceği Marmara Urban Forum (MARUF) ile Türkiye’ye, şehircilik alanında küresel marka olacak İstanbul merkezli bir kent forumu kazandırmayı hedefliyor. İlk kez 1-3 Ekim 2019 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan MARUF; şehirlerin tasarımı, dönüşümü ve yönetiminde önemli rol oynayan tüm paydaşları bir araya getirecek ve kentsel hizmetler ve kent yönetimi konusunda farklı yaklaşımlar bir arada değerlendirilecek. İki yılda bir, uluslararası düzeyde düzenlenecek olan forum, 25 ülkeden 200’den fazla konuşmacı ve 3000’den fazla katılımcı ile bilgi, deneyim ve olanak paylaşımına zemin oluşturulacak.
-12 AYRI TEMA-
MARUF, ilk yılında, geniş bir perspektifle 12 tema ile kentler dünyasına detaylı bir bakış sunacak: Çevre ve İklim Değişikliği, Şehir Teknolojileri ve İnovasyon, Ulaşım ve Hareketlilik, Kentsel Altyapı, Konut ve Yapılı, Çevre, Göç, Kent Ağları, Yerel Kalkınma, Sosyal Kapsayıcılık, Dayanıklılık, Kamusal Mekan, Yönetişim.
MARUF, çeşitli nedenlerle yaşanan kriz ve insani hareketlilik durumlarında yerel yönetimlerin ve kentlerin rolünü güçlendirmek, güvenli, kapsayıcı, dayanıklı ve sürdürülebilir kentleşme konusunda farkındalığın geliştirilmesini sağlamak, daha yaşanabilir ve eşitlikçi bir kentler dünyasının oluşumuna katkıda bulunmak, kentler ve kent-bölgeler arasında bilgi akışını sağlamak ve kentler arasındaki ilişki ağlarını desteklemek gibi hedeflerle yola çıkıyor.
Partnerleri arasında Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, İKSV, WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP), Türkiye Belediyeler Birliği gibi kuruluşların yanı sıra Marmara Bölgesi’nde yer alan birçok belediye, kalkınma ajansı ve üniversitenin yer aldığı forumun yürütme ve danışma kurulunda Türkiye’den ve dünyadan pek çok yetkin isim bir araya geldi.
-GÖÇ UNSURU-
Toplantının ana konularından biri, ‘göç’ başlığı olacak ve bu ‘göç’ başlığında sığınmacı kentleri masaya yatırılacak. Hatay, Kilis, Şanlıurfa gibi ‘göç’ kentlerinden de ciddi katılımların olması beklenirken, konuşmacılar-dan biri; Türk Alman Üniversitesi (TAU) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve TAU Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. M. Murat Erdoğan olacak. Hatay’ı da içine alan bölgede, sığınmacı başlığında birçok araştırmaya imza atan önemli bir isim olan Erdoğan, Marmara Uluslararası Kent Forumu’nun merakla beklenen konuşmacıları arasında.
-NEDEN ÖNEMLİ!-
Gündemin göç başlığı, özellikle son dönemde daha da önem kazandı. Zira İdlib ve Hama’ya bağlı bölgelere yönelik Suriye ordusunun operasyonlarının yoğunlaşması üzerine, son bir kaç günde binlerce sivil Türkiye sınıra doğru yığıldı. Ankara, 3 milyon nüfuslu İdlib vilayetinin tamamen Beşar Esad yönetiminin eline geçmesiyle oluşabilecek kitlesel bir göçten endişe ediyor. Bölgede buna yönelik insani yardımlar artsa da, bunun yetersizliğinde duranlar, sınırın bir kez daha kitlesel bir göç için kapılarını sonuna kadar açmak durumunda kalabileceği konusunda hemfikir.
-BARO UYARISI!-
Kentlerin masaya yatırılacağı platformun katılımcı kentleri arasında yer alan Hatay’ı gündemine alan isimlerden biri, geçtiğimiz günlerde CNN TÜRK’te Hakan Çelik’in sunduğu Hafta Sonu programına katılan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu oldu. Feyzioğlu, Pençe-3 Operasyonu ve son gelişmelerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunurken, Türkiye’nin güneyindeki gelişmelere dikkat çekti ve “Türkiye’nin şu anda en kritik şehri Hatay’dır” dedi.
Feyzioğlu’nun dikkat çeken diğer saptamaları da şöyle:
“Hatay’da şöyle kritik bir durum var. Hatay’da nüfusumuzun çok büyük bir yüzdesi, maalesef Suriyeli mültecilerden oluşuyor. Bunların içinde ajanlar var. Bunların içinde PKK ajanları da var, YPG ajanları var, radikal örgütlerin ajanları var ve sayı çok büyük. Hatay, bizim için şu an Türkiye’de en stratejik kritik il.
Diğer illerdeki kişileri bugün itibariyle memleketlerine gönderemesek bile, Hatay’ı boşaltmamız lazım. Hatay’ı mültecilerden arındırmamız lazım. Sebebi de çok basit. Çünkü emperyalist güçler, yarın öbür gün orada büyük bir karışıklık planı içerisindedirler.
Hatay, Türkiye’nin elinden çıktıktan sonra, PKK koridoru tamamlanır. Türkiye’nin korunması Hatay’dan başlar.” -Tamer Yazar-