Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çukobirlik enflasyon yokmuş gibi taban fiyat açıkladı!

Çukobirlik geçen yıl kilosu

Çukobirlik geçen yıl kilosu 21 Tl olan pamuk alım fiyatını bu yıl 18,5 Tl olarak açıkladı.  Çukobirlik’in açıkladığı fiyata tepki gösteren üreticiler “geçen yıla göre maliyet  yüzde 300 arttı ama pamuk taban fiyatı düştü. Bu nasıl iş? Enflasyon düştü de bizim mi haberimiz yok” dedi.

Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları pamuk alım fiyatı hakkında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle  TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Hatimoğulları soru önergesinde; henüz pamuk hasadı sürerken açıklanan  pamuk taban fiyatının üreticilerin beklentilerinin çok altında olduğunu vurgulayarak ; “Çukobirlik tarafından geçtiğimiz günlerde pamuk alım fiyatı
18,5 lira olarak açıklanmıştır. Geçen sene ise alım fiyatı 21 TL idi. Artan maliyetlere rağmen Çukobirlik’in geçen yıldan daha düşük fiyat açıklaması hem üreticilerin hem de ziraat odalarının tepkisine neden olmuştur. Bu sene maliyetlerin yüzde 300-400’e çıktığını ifade eden çiftçiler, alım fiyatının geçen yılın bile altında kalmasının üreticiyi üretimden vazgeçirecek” dedi.

Türkiye’de 1998-1999 yıllarında 757 bin hektar pamuk ekim alanı mevcutken şimdi bu alanın 360-400 bin hektara kadar geriledi. Tarımda enflasyonun yüzde 100’ün üzerine çıktığını ve üreticinin pamuğu maliyetinin altında satmak zorunda bırakıldığı ifade eden Hatimoğulları soru önergesinde . Pamuk taban fiyatı neden geçen yılınkinden dahi düşük açıklanmıştır?  1 kg üretim maliyeti 25 TL olan pamuğun alım fiyatı üreticinin beklentisi olan 30 TLolarak güncellenecek midir?  Azalan pamuk ekim alanlarını artırmaya yönelik pamuk üretim politikası belirlemek için
çalışmalarınız var mıdır?  Fark ödemesi, mazot ve gübre desteğinin artırılması için Bakanlığınızın çalışmaları var
mıdır?  Ziraat Bankası’na, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne borçlu çiftçi ve üreticilerin borçlarını ödeyebilmeleri için, erteleme dışında, Bakanlığınız tarafından önlemler alınmakta mıdır?” sorularına yanıt verilmesini istedi. (Sami Gökçe)