Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çukurovalı kadınlardan Üzüm Pekmezi

Geleneksel yöntemlerle, imece usulüyle…

Geleneksel yöntemlerle, imece usulüyle…

Hatay’ın Hassa ilçesine bağlı Amanos eteklerinde kurulu Söğüt Köyü, üzüm pekmezi ile ünlüdür. Aslında Hatay’dan Mersin ve Osmaniye’ye, bugünlerde kadınların ortak üretiminde de bu var. Üzüm Pekmezi’nin damakları şenlendiren tadı var.

Bağ bozumuyla birlikte toplanan, bol su ile yıkanan, ardından da çuvallara doldurarak kil ile harmanlanan üzümler, bugünlerde üzüm pekmezi için bir araya gelen kadınların elinde muazzam bir lezzet yolculuğunun sinyalini veriyor. Bir süre çuvalda bekleyen üzümlerden ezilerek elde edilen su, büyük kazanlara aktarılıyor. Odun ateşinde, kazanda, yüksek ısıda 1-2 saatlik bir kaynama süreci geçiren pekmez, kıvamına ulaşması için 4-5 günlük soğuma ve dinlendirme aşamasına geçiyor. Daha sonra şişelere doldurulan pekmez, kullanıma hazır hale geliyor.
Genellikle kahvaltılarda bolca tüketilen üzüm pekmezinin adresindeyse, bu konudaki ünü bilinen, Hatay’ın Hassa ilçesine bağlı Amanos eteklerinde kurulu Söğüt Köyü duruyor.
-ÇALPAK DA!-
Hassa ve bölgede yetişen üzümler denilince akla sadece üzüm pekmezi gelmiyor tabi! Çalpak Pekmezi de Hassa coğrafyasının Hatay Mutfağına sunduğu eşsiz tatlardan bir tanesi. Peki, bu konudaki süreç mi?
Pekmezlik olarak değerlendirilen bu üzümler, ilçedeki vatandaşlarca, “masere” adı verilen üretim atölyelerine getiriliyor. İlk olarak çiğneme havuzunda, üzerlerine pekmezin mayası olarak kabul edilen toprak atılıp, çizmelerle çiğnenen üzümler, daha sonra mengenede sıkılıyor. Buradan çıkan üzüm suyu, bir süre bekleme havuzunda dinlendirildikten sonra, “kestirme” işlemi için bakır kazanlarda kaynatılıyor. Yine bekleme havuzuna alınan üzümler, daha sonra bakır kazanda, saatlerce küreklerle savrularak pişiriliyor. Üzümler, yaklaşık 5-6 saat süren bu işlemlerden sonra, damak çatlatan “çalpak pekmezi”ne dönüşüyor. Tamer Yazar