Cumhurbaşkanlığı bütçesinde rekor artış!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Cumhurbaşkanlığının 2022 yılı harcamasının 5 milyar 363 milyon 434 bin lira olarak gerçekleştiğini 2024 yılı bütçesinin ise 12 milyar 283 milyon 843 bin lira olarak öngörüldüğünü açıkladı. 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Sayıştay Raporları üzerine Plan Bütçe […]

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Cumhurbaşkanlığının 2022 yılı harcamasının 5 milyar 363 milyon 434 bin lira olarak gerçekleştiğini 2024 yılı bütçesinin ise 12 milyar 283 milyon 843 bin lira olarak öngörüldüğünü açıkladı.

2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Sayıştay Raporları üzerine Plan Bütçe Komnisyonunda konuşan Yılmaz “ 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan büyük deprem felaketinde, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak ve yaralarını sarmak için e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan toplam 21 hizmet ile yaşanan afetler sırasında kamu yönetiminde dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha görülmüştür. Toplumumuzun her kesiminden vatandaşımızı dijitalleşme sürecine dâhil etmek amacıyla 65 yaşından büyük vatandaşlarımız ile engelli vatandaşlarımızın e-Devlet Kapısı şifrelerinin ikamet adreslerine gönderilmesi sağlanmıştır. Yerli otomobilimiz TOGG’un akıllı ekranlarından e-Devlet Kapısı’na giriş yapılabilmektedir. Dost ve kardeş ülke Azerbaycan ile iki ülkenin e-Devlet Kapısı entegrasyonunu sağladık. Türkiye’de yaşayan Azerbaycanlı vatandaşlar ile Azerbaycan’da yaşayan vatandaşlarımız hizmetlere e-Devlet üzerinden kolaylıkla erişebilmektedir.” dedi

Yatırım destek ve tanıtım faaliyetleri çerçevesinde; 2022 yılından itibaren ülkemizde toplam değeri 4,5 milyar dolar olan 69 yatırım projesi faaliyete geçtiğini anımsatan ve projeler ile yaklaşık 16.800 kişiye istihdam sağlandığını anlatan Cevdet Yılmaz “Faaliyete geçen bu yatırımların 43’ü üretime, 12’si Ar-Ge merkezine, 4’ülojistik/dağıtım merkezine, 2’si bölgesel yönetim merkezine ve 8’i hizmetsektörlerine yöneliktir. Bu projeler, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri,Fransa, Rusya, İsviçre, Çin ve İspanya başta olmak üzere 22 ülkeye ait.Faaliyete geçen bu projelerin %76’sı ülkemizin ihtiyaç duyduğu yüksek ve orta-yüksek teknoloji grubunda bulunmaktadır. 2022 yılının başından itibaren yatırım kararı alınan 65 yatırım projesinin toplam yatırım tutarı 11,1 milyar dolar ve toplam istihdam potansiyeli 14.125 kişidir. Bu projeler, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İtalya ve İsviçre başta olmak üzere 19 ülkeye aittir.2023 yılı Kasım ayı itibarıyla, Yatırım Ofisi bünyesinde toplam 287 yatırım projesi takip edilmektedir. Söz konusu projelerin toplam yatırım değeri yaklaşık 62 milyar dolar olup 89.000 kişiye istihdam sağlama potansiyeline sahiptir.” İfadesini kullandı

Yılmaz’ın konuşması özetle şöyle:

2023 yılı Kasım ayı itibarıyla toplam CİMER başvuru sayısı 7 milyona ulaşmıştır. Ayrıca, “Deprem Acil” butonu CİMER’de vatandaşların kullanımına açılmıştır. Basın Kartı Yönetmeliği değişikliği ile internet haber siteleri Basın Kartı Yönetmeliği kapsamına dâhil edilerek, şartları sağlayan internet haber sitesi çalışanlarının basın kartı alması sağlanmıştır. Ayrıca, basın kartlarının geçerlilik süresi on yıl olarak değiştirilmiştir. 2023 yılı Kasım ayı itibarıyla İletişim Başkanlığınca toplamda 19 bin 859 basın kartı verilmiştir. İletişim Başkanlığı’nın 2022 yılı kesin hesap gideri 1 milyar 969 milyon 521 bin liradır. 2024 yılında Başkanlığa toplam 4 milyar 126 milyon 595 bin lira ödenek tahsisi öngörülmektedir.

Savunma sanayi projelerimiz, 16 kat artışla 90 milyar doların üzerinde bir büyüklüğe ulaşmıştır. 2002 yılında savunma sanayi alanında AR-GE’ye ayrılan bütçe sadece 49 milyon dolar iken, bugün yıllık 2 milyar doları geçmiştir. 2002 yılında 248  milyon dolar olan ihracatımızın, 2023 yılında 6 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.2023’te;  Dünyanın ilk SİHA gemisi, ülkemizin en büyük askeri gemisi olan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemimiz TCG ANADOLU, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.  Yüzde yüz yerli tasarım, ilk milli savaş gemimiz olan MİLGEM projesinde TCG Heybeliada, TCG Büyükada, TCG Burgazada ve TCG Kınalıada Deniz Kuvvetlerimizin hizmetine sunuldu.  İlk milli muharip insansız deniz aracımızın (ULAQ) seri üretimine başlandı. Milli Muharip Uçağımız KAAN’ın ilk uçuşunun yıl sonuna kadar gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bayraktar KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağımız ilk uçuşunu yaparak, bu alanda dünyada öncü oldu. Uçağımızın uçuş manevra testleri ve mühimmat entegrasyonlarına devam edilmektedir.  Türkiye’nin ilk jet motorlu uçağı HÜRJET ilk uçuşunu yaptı. Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemimiz TCG ANADOLU’ya iniş kalkış özelliğine sahip olacak ve dünyada bu açıdan ilk olma özelliğine sahip BAYRAKTAR TB-3 SİHA ilk uçuşunu  erçekleştirmiştir.  Yerli ve milli ilk helikopter motorumuz TS1400 ile GÖKBEY, ilk uçuşunu 2023 yılında yaptı. GÖKBEY helikopterlerinin teslimatları yakın zamanda başlayacaktır. Güvenlik güçlerinin “Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri” ihtiyacının karşılanması için geliştirilen ATAK helikopterini Filipinler’e ihraç ederek ilk kez yurt dışına açtık.  Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ATAK-2 ilk uçuşunu 23 Nisan 2023’te yaptı.

Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) Projesi’nde TSK’ya ilk teslimat yapıldı.  SOM ve ATMACA füzelerinde kullanılacak turbojet motorunun ilk teslimatı 2023 yılında gerçekleştirildi ve seri üretimine başlandı.  Alçak irtifa hava savunma sistemimiz KORKUT geliştirildi ve seri üretimine geçildi.  Dünyada ilk kez bir SİHA’dan (AKINCI) seyir füzesi ÇAKIR atıldı. Gemilerin konum ve rota bilgilerinin elde edilmesini sağlayacak KILIÇSAT Küp Uydu ve İMECE Yer Gözlem Uydusu Nisan 2023’te uzaya fırlatıldı.

MİT; terörle mücadele, istihbarata karşı koyma, dış istihbarat, teknik istihbarat ve siber istihbarat alanlarında ürettiği istihbari verinin devlet politikasına dönüşebilecek kalitede ve öngörüde olmasını esas almaktadır. Teşkilat, bu zorlu süreçleri olağanüstü bir başarıyla yöneterek, ülkemizdeki güvenlik altyapısının ana unsurlarından biri olduğunu her fırsatta kanıtlamıştır. Ülkemiz, uzun yıllardır PKK/KCK, FETÖ, DEAŞ, El Kaide ve DHKP/C gibi farklı ideolojilere ve dış desteğe sahip terör örgütleriyle eş zamanlı olarak mücadele etmektedir. Teşkilat, PKK/KCK’nın yöneticilerine yönelik nokta operasyonlarıyla çok sayıda kadroyu etkisiz hale getirmiştir. MİT tarafından uluslararası düzlemde sürdürülen çalışmalarda; FETÖ’nün terör örgütü niteliği tüm muhataplar nezdinde vurgulanmış ve örgütün faaliyet gösterdiği ülkeler açısından arz ettiği tehdit hakkında farkındalık yaratılmıştır. Süreç içerisinde FETÖ’nün mahrem yapılanmaları ile gizli haberleşme yöntemlerini deşifre ederek örgütü görünür kılan MİT, özellikle yurt dışında faaliyet gösteren sorumlu düzeydeki FETÖ mensuplarının ülkemize iadesini sağlayarak mücadeleyi uluslararası boyuta taşımış, FETÖ mensuplarına dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar devletimizin takibinde olduklarını hissettirmiştir.

MİT, Suriye sahasında insan istihbaratından teknik istihbarata kadar geniş bir yelpazeyi koordineli ve etkin kullanma yetisini ortaya koymuştur. Suriye’de edindiği tecrübeden çatışmaların yaşandığı diğer bölgelerde de istifade etmiştir. Teşkilatımız, Sudan ve Haiti gibi uzak coğrafyalardan vatandaşlarımızı kurtararak dünya ölçeğinde güvenlik anlayışına sahip bir istihbarat kuruluşuolduğunu kanıtlamıştır. (Sami Gökçe)

Exit mobile version