Daha insanca bir dünya, mümkün mü?

Norveçli Sosyolog J.Galtung’un, “İnsan hakları, insanların acılarını azaltmakla ilgili bir barış projesinin parçasıdır” tanımlamasını hatırlatan Balkız, Türkiye’de yaşanan OHAL’e işaret etti… Geride kalan 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne dair kısa bir değerlendirme yapan, Hataylı Akademisyen-Hukuçu Neval Oğan Balkız, kelimelerini, OHAL’in Türkiye’sinde yaşananlarla noktaladı. Açıklamasına, Norveçli Sosyolog J.Galtung’un, “İnsan hakları, insanların acılarını azaltmakla ilgili bir barış […]

Norveçli Sosyolog J.Galtung’un, “İnsan hakları, insanların acılarını azaltmakla ilgili bir barış projesinin parçasıdır” tanımlamasını hatırlatan Balkız, Türkiye’de yaşanan OHAL’e işaret etti…

Geride kalan 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne dair kısa bir değerlendirme yapan, Hataylı Akademisyen-Hukuçu Neval Oğan Balkız, kelimelerini, OHAL’in Türkiye’sinde yaşananlarla noktaladı. Açıklamasına, Norveçli Sosyolog J.Galtung’un, “İnsan hakları, insanların acılarını azaltmakla ilgili bir barış projesinin parçasıdır” tanımlamasıyla başlayan Balkız, şunları söyledi:
“J.Galtung’un bu tanımı, bana diğerlerinden daha anlamlı gelir her zaman. 21. Yüzyıl, böyle bir barış projesinin oluşturulacağı, uygulanacağı bir yüzyıl olacak mı? İnsanları, korku ve sefaletten, yani yoksulluğun zorluklarından ve iktidarların buna bağlı zorlamalarından kurtaran, daha insanca bir dünya oluşturmak çabasında ütopyalara yer veren bir yüzyıl olacak mı?
Bu soru, her 10 Aralık tarihinde daha anlamlı hale geliyor. Çünkü insanın acısını azaltan bir barış projesi, ancak ‘insanın devlet için değil, devletin insan için olduğu inancını ifade eden ve tüm insanların eşitliği ilkesine dayanan’ bir insan hakları anlayışının yerleşmesi ve bu hakların çiğnenmemesi ile gerçekleşebilir.
Biz mi? On yedi ayı bulan OHAL uygulamaları ile ütopyası elinden alınmış bir coğrafyada, her kesimden insanın ‘acılarını arttıran bir projenin’ parçası kılınmaktayız!” -Tamer Yazar-

Exit mobile version