Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Daphne Türleri Süs Bitkisi Sektörüne Kazandırılacak

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Fulya Uzunoğlu öncülüğünde yürütülen projede, Doğu Akdeniz’deki Daphne türlerinin moleküler karakterizasyonu ve doku kültürüyle çoğaltılması hedefleniyor. Türkiye’de bu alanda bir ilk olma özelliği taşıyan proje, TÜBİTAK tarafından 1 milyon 650 bin TL ile destekleniyor.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi

Süs bitkisi sektörüne bilimsel katkı
Dr. Öğr. Üyesi Fulya Uzunoğlu, projenin hedefini şu sözlerle açıkladı:
“Daphne türlerinin morfolojik özelliklerini belirleyerek doku kültürü protokolleri geliştirmek ve bu bitkilerin süs bitkisi sektörüne kazandırılmasını amaçlıyoruz. Türkiye’de Daphne türleri üzerine yapılan ilk kapsamlı araştırmalardan biri olan bu proje, hem bitkilerin korunması hem de ülkemizin süs bitkisi sektörüne katkı sağlamayı hedefliyor. Üç yıl sürecek bu çalışmanın sonunda elde ettiğimiz protokol için patent başvurusunda bulunmayı planlıyoruz.”
Akademik iş birliğiyle yürütülen proje
Proje, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kazım Mavi ve Doç. Dr. Ömer Faruk Coşkun ile Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nden Doç. Dr. Bekir Bülent Arpacı’nın iş birliğiyle yürütülüyor. “Doğu Akdeniz Bölgesi Daphne Türlerinin Moleküler Karakterizasyonu ve Süs Bitkisi Olarak Kullanılabilecek Ekotiplerinin Doku Kültürüyle Çoğaltılması” başlıklı çalışma, TÜBİTAK tarafından 1 milyon 650 bin TL bütçe ile destekleniyor.
Dört tür üzerinde kapsamlı inceleme
Dr. Fulya Uzunoğlu, doktora tezinde Daphne bitkisi üzerine çalıştığını ve Türkiye’de bu bitkinin sekiz türü bulunduğunu belirtti. Bu projede alt türlerle birlikte dört tür üzerinde yoğunlaşacaklarını ifade eden Uzunoğlu, “Özellikle Daphne sericea türü Hatay bölgesinde yaygın olarak bulunuyor ve bu türlerin çiçeklenme özellikleri birbirini takip ediyor” dedi.
15 genotip, 5 şehir
Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerini kapsayan projede, her ilden en az 15 genotip seçilecek. Seçilen genotipler üzerinde morfolojik özellikler, moleküler karakterizasyon, tohum ve doku kültürü çalışmaları yapılacak.
Doku kültürü protokolü için patent hedefi
Projenin ilk yılında, morfolojik gözlemler tamamlanacak ve genotip seçimi yapılacak. Elde edilen veriler süs bitkisi sektörüne aktarılarak uluslararası yayınlar ve kongrelerde sunulacak. Daphne türleri üzerinde ilk kez doku kültürü çalışmasının yapılacağını belirten Uzunoğlu, “Çalışmanın başarılı olması durumunda, geliştirilen protokol için patent alınmasını ve bu protokolün bilimsel literatüre kazandırılmasını amaçlıyoruz. Ayrıca, farklı türlerde kullanılan doku kültürü protokollerini inceleyip modifiye etmeyi de planlıyoruz” diye konuştu.